More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΟ Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα (3), της Μαρίας Αντωνίου

    Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα (3), της Μαρίας Αντωνίου

    o-dias-to-soi-tou_cover

    Χιόνι και κρύο στην Κρήτη ανοιξιάτικα. Μα την είχε κάνει τη ζημιά ο Πλούτωνας που για δεύτερη φορά είχε αρπάξει την Περσεφόνη κι ο χειμώνας φαινόταν ότι θα κρατήσει όλο τον χρόνο φέτος. “Ελάτε επίσκεψη”, είπε ο Ερμής που επισκέφτηκε τη Νεφέλη και τη Λυδία. Τις καλούσε στη Νίδα, τη σπηλιά των θεών στην κορυφή του Ψηλορείτη. Τα παιδιά χάρηκαν που για μια ακόμα Κυριακή θα επισκέπτονταν τους θεούς και θα άφηναν στα δωμάτιά τους τα ομοιώματά τους, επινόηση των θεών για να το σκάνε τα παιδιά από τοι σπίτι δίχως να ανησυχούν οι γονείς τους. Η ιστορία της Ηούς και του Τιθωνού είναι η πρώτη ιστορία που ακούνε από τον Ερμή πίνοντας ζεστή σοκολάτα. Και τότε ήρθε και η υπόλοιπη παρέα. Ο Αλέξανδρος, η Ειρήνη, η Μυρτώ, ο Παύλος και ο Στέφανος, όλοι μέσα στα ζεστά τους παλτά και τινάζοντας το χιόνι από τα ρούχα τους.

    Οι θεοί υποδέχτηκαν τα παιδιά με αγκαλιές και φιλιά. Όχι όλοι όμως. Η Ήρα από τον Όλυμπο άρχισε να κατηγορεί τα παιδιά ότι τις έκλεψαν την ορχιδέα της. Άρχισαν όλοι να ψάχνουν τη θεά Δήμητρα που έλειπε. Ο Ερμής έψαξε παντού. Τίποτα! Τα επτά παιδιά προβληματίστηκαν έντονα και αποφάσισαν να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στην εύρεση της θεάς Δήμητρας. Έτσι, με πρόφαση ότι η Μυρτώ έχει χάσει την ψυχική της ηρεμία και μόνο ο γιατρός Ιπποκράτης ο Κώος μπορεί να γιατρέψει το φόβο θανάτου που έχει, τα παιδιά πείθουν το Δία και τους υπόλοιπους θεού να τα αφήσουν να κατέβουν στα μπουντρούμια του Κάτω Κόσμου.

    Ο Ερμής αφήνει τα παιδιά πριν τον δει ο βαρκάρης του Αχέροντα. Μεταμφιεσμένα σε ψυχές, τα παιδιά μαγεύουν τον Κέρβερο που γίνεται… Κερβερούλης με το τραγούδι της Μυρτώς και μπαίνουν στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Εκεί γνωρίζουν ήρωες και μορφές, τέρατα και γίγαντες, διάσημες προσωπικότητες της μυθολογίας. Από τον Ραδάμανθυ και τον Τάλω, μέχρι τη Χίμαιρα και την Έμπουσα.

    Τα παιδιά θα περιπλανηθούν, θα βάλουν κάθε απίθανο τέχνασμα για να ξεγελάσουν όλα τα εμπόδια και όταν συναντούν την Περσεφόνη προσπαθούν να της δώσουν σπόρια από ρόδι για να την πάρουν στην πάνω κόσμο. Ο Πλούτωνας όμως τους αντιλαμβάνεται και το σχέδιό τους πηγαίνει στράφι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Τα παιδιά όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Παρακολουθώντας τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, η Νεφέλη έχει μια εκπληκτική ιδέα την οποία και προτείνει στο Δία. Και η λύση θα έρθει από τα Ελευσίνια Μυστήρια των ανθρώπων. Γιατί η θεά Δήμητρα μόνο με την επιστροφή της κόρης της θα ξαναφανερωνόταν.

    Με πολύ χιούμορ, η συγγραφέας πηγαινοφέρνει την ιστορία της μεταξύ μυθολογίας και πραγματικότητας, υπαρκτών στοιχείων και ευρημάτων, ανθρώπων και θεών, επάνω και κάτω κόσμου. Άνευ διδακτισμών και παράθεσης περιττών πληροφοριών για να γίνει δήθεν πιο ακριβές το μυθιστόρημα, ο νεαρός αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με πλήθος μυθολογικών προσώπων και τις ιστορίες τους ενώ παράλληλα θα διασκεδάσει με τα επτά παιδιά, από τον τρόπο που μιλούν και συναναστρέφονται θεούς και πρόσωπα μέχρι τις ατάκες που εκστομίζουν στους μεταξύ τους διαλόγους.

    Η Κύπρια Μαρία Αντωνίου που ζει στην Κρήτη είναι επίκουρη καθηγήτρια Παρασιτολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι περιπέτειες των παιδιών της και της παρέας τους υπήρξαν η έμπνευσή της για τα βιβλία της παρούσας σειράς. Πριν την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Κάτω Κόσμο, είχαν προηγηθεί Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα (Κέδρος, 2010, το βιβλίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για τη βιβλιοθήκη του μαθητή και για τη βιβλιοθήκη του δασκάλου) και το Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα 2-Στη σκεπή του κόσμου (Κέδρος, 2012).

    Για παιδιά από 9-10 ετών. Από τις εκδόσεις Κέδρος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα (3)- Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Κάτω Κόσμο
    Συγγραφέας: Μαρία Αντωνίου
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2015
    Σελίδες: 224
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4567-1

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular