More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΟ λαίμαργος τουνελοδράκος, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Αλέξης Κυριτσόπουλος)

    Ο λαίμαργος τουνελοδράκος, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Αλέξης Κυριτσόπουλος)

    tounelodrakoscover

    Μια παράξενη ιστορία διαδραματίζεται στο μακρινό Τρενιντάντ, αν το έχετε ακουστά, μια πόλη γεμάτη τρένα, όπου ζούσε και ένας τρομερός δράκος. Ένας Τουνελοδράκος  που τρελαίνονταν για τρένα και τα έτρωγε με μανία και με τόση λαιμαργία! Θα απορείτε γιατί προτιμούσε τα τρένα αντί οτιδήποτε άλλο, μα γιατί είναι φτιαγμένα από σίδερο και είναι πολύ δυναμωτικά. Είχε μάλιστα καταστρώσει και τρομερό σχέδιο, κάθε φορά που ήθελε να φάει τρένο, πήγαινε και ξάπλωνε ανάμεσα σε δύο βουνά, άνοιγε το στόμα -δηλαδή τι στόμα- στοματάρα και παρίστανε το τούνελ και περίμενε να έρθει το τρένο σιγοτραγουδώντας:

    Μου αρέσει το σπαγγέτι,
    η ψαρόσουπα, τα κανελόνια,
    προτιμάω όμως του τρένου
    τα τραγανιστά βαγόνια!

    Έτσι του βγήκε και το όνομα Τουνελοδράκος. Ήταν πολύ εύκολο να ξεγελάει τα τρένα που έβλεπαν μια μαύρη τρύπα και νόμιζαν ότι πρόκειται για τούνελ. Ήταν λιγάκι πονηρός ο Τουνελοδράκος και λαίμαργος, γι ‘αυτό και δεν είχε αφήσει ούτε ένα βαγόνι σ’ όλο το Τρενιντάντ και είχε σκορπίσει το φόβο σε όλη την περιοχή. Οι γονείς είχαν πανικοβληθεί και δεν άφηναν τα μικρά τρένα να βγαίνουν από το σταθμό. Ήταν όμως και ένα μικρό τρένο, ο Τσουφ Τσουφ, με αστραφτερή ατμομηχανή και πολύχρωμα βαγόνια που δεν λογάριαζε τον κίνδυνο και έδειξε τόλμη περισσή!
    Ήταν τα γενέθλια του και θα γινόταν πέντε χρονών και μόλις είχε βγάλει το πέμπτο του βαγόνι, ένα φίνο βαγόνι στο χρώμα του βύσσινου με ρίγες στο χρώμα της μέντας. Αποφασίζει λοιπόν να οργανώσει ένα πάρτι για τα γενέθλια του και να καλέσει όλους τους φίλους του τα τρένα τον Τσαφ Τσαφ, τον Τσιφ Τσιφ, τον Τσιφ Πουφ,  τη Βάγκον Λι και όλη την τρενοπαρέα. Όμως, όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους στο τηλέφωνο, διαπιστώνει την πικρή αλήθεια για τον τουνελοδράκο. Δεν το βάζει κάτω όμως και εξοπλίζεται με όλα τα απαραίτητα υλικά για ένα πάρτι γενεθλίων και ξεκινά το ταξίδι για την κοιλιά του Τουνελοδράκου.
    Ποιους θα συναντήσει άραγε στην κοιλιά του και τι σχέδιο ετοιμάζει; Ένα πάρτι γενεθλίων με πολλά απρόοπτα καθώς ο τουνελοδράκος θα μετανοιώσει για τη λαιμαργία του και θα το πληρώσει ακριβά!

    Μια πολύχρωμη ιστορία με την πινελιά του Αλέξη Κυριτσόπουλου και το ανατρεπτικό χιούμορ του Ευγένιου Τριβιζά που ξετυλίγεται από σελίδα σε σελίδα και εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών. Αλήθεια με τι μοιάζει το τεράστιο στόμα του Τουνελοδράκου και τι κοινό έχει με ένα τούνελ; Είναι μεγάλο στρογγυλό και μαύρο σκοτεινό, δεν βλέπεις ούτε τη μύτη σου, είναι μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών. Καθώς ξαπλώνει ανάμεσα σε δύο βουνά μοιάζει με μια πελώρια μαύρη τρύπα! Ο φίλος μας ο Τσουφ Τσουφ με τα χρωματιστά βαγόνια του και τα διαφορετικά μοτίβα καρδιές, πλάγιες γραμμές, κύκλους αποτυπώνεται με την τεχνική του κολάζ. Η εικόνα κερδίζει το ενδιαφέρον και μεγαλώνει την αγωνία για να δούμε πως είναι στην πραγματικότητα ένας Τουνελοδράκος. Γιατί στα παραμύθια όλα είναι πιθανά και ο Τουνελοδράκος μας φανερώνεται στο τρίτο κεφάλαιο πολύχρωμος και χαμογελαστός.

    Πρακτική αξιοποίηση στην τάξη
    Μετρήσαμε τα βαγόνια για να μάθουμε τη ηλικία των τρένων που απεικονίζονται στο βιβλίο καθώς και τους φίλους του Τσουφ Τσουφ για να μάθουμε πόσα τρένα χωράνε στο στομάχι του Τουνελοδράκου.
    Απαριθμήσαμε τρένα με λίγα βαγόνια και τρένα με πολλά βαγόνια.
    Γίναμε οι ίδιοι βαγόνια σε ένα μεγάλο τρένο και περάσαμε μέσα από ένα στεφάνι στην κοιλιά του φανταστικού Τουνελοδράκου.
    Τραγουδήσαμε το μοιρολόι της Βάγκον Λι σε ρυθμό λυπημένο και μετά τραγουδήσαμε το τραγούδι γενεθλίων του Τσουφ Τσουφ κατά παραγγελία των παιδιών:

    Να ζήσεις Τσου Τσουφ
    και χρόνια πολλά
    μεγάλος να γίνεις,
    με βαγόνια πολλά
    παντού να σφυρίζεις
    με κέφι τρελό
    και όλοι να λένε
    να τρένο τρανό!

    Μιλήσαμε για τα σχήματα που χρησιμοποιεί ο εικονογράφος και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τόσα βαγόνια όσα είναι και τα γενέθλια χρόνια για κάθε παιδί, πέντε για τα προνήπια και έξι για τα νήπια χωρίς την ατμομηχανή φυσικά!
    Κόψαμε βαγόνια ορθογώνια σε διαφορετικά χρώματα και τα διακοσμήσαμε με σχέδια. Έπειτα κολλήσαμε τα χρωματιστά βαγόνια στη σειρά σε μεγάλο χαρτί Α3, άλλα σε ευθεία γραμμή, άλλα σε ανηφόρα, άλλα σε κατηφόρα, πάνω σε ράγες.
    Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε όμως και τον περίφημο Τουνελοδράκο που περιμένει να τα καταβροχθήσει. Χρησιμοποιήσαμε μαρκαδόρους για τη σχεδίαση και λαδοπαστέλ για το γέμισμα και ιδού το αποτέλεσμα!

    tounelodrakos1 tounelodrakos2Τέλος γράψαμε λίστα με τα “μαγικά” υλικά για το πάρτι του Τσου Τσουφ σε καρτέλες και τις κόψαμε στη μέση όπως στην εικονογράφηση του βιβλίου και ψάξαμε να βρούμε το άλλο τους μισό. Για παράδειγμα εκατό-σοκο και εκατό-λατάκια και φτιάξαμε τη λέξη εκατό σοκολατάκια. Όπως ήταν φυσικό στη λίστα προσθέσαμε κι άλλα υλικά, όσα ήταν και τα παιδιά. Βάλαμε μουσική και χορέψαμε πιασμένοι από τη μέση  τον τρελό τρενοχορό.
    Όσο για το στομάχι του Τουνελοδράκου, τα παιδιά πιασμένα από τα χέρια σχημάτισαν ένα κύκλο και μέσα μπήκαν τα άτακτα τρένα. Τα παιδιά διασκέδασαν και στο τέλος έβαλαν τον Τουνελοδράκο για ύπνο με το τραγούδι του τεμπέλη δράκου που λέει παραμύθια για παιδιά.
    Ο Τουνελοδράκος είναι ένα βιβλίο που μπορεί ν’ αξιοποιηθεί κατάλληλα στην τάξη από εκπαιδευτικούς και παιδιά και η μάθηση να γίνει παραμυθένια!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο λαίμαργος τουνελοδράκος
    Ιστορίες από το νησί των πυροτεχνημάτων
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εκδόσεις: Κέδρος, 1985

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular