More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Βασίλης...

    Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Βασίλης Παπατσαρούχας)

    mikrosarxitektonas_cover

    “Οι παραμυθένιες ιστορίες έχοντας ως αφετηρία τη σημερινή πολλαπλή πραγματικότητα, κάνουν ανοίγματα στη φαντασία” ακούσαμε να λέει ο αγαπημένος συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης στην πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση των Εκδόσεων Μέλισσα. Είπε κι άλλα πολλά. Μίλησε για ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο Νηπιαγωγείο, το κουτί με τα ξύλινα τουβλάκια και την απόλαυση των άπειρων δυνατοτήτων για πολλαπλές αρχιτεκτονικές τεχνικές. Δεν ξέρουμε αν αυτό το κουτί στάθηκε η αφορμή να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Ο Άκης πάντως, ο ήρωας του νέου βιβλίου του Χρήστου Μπουλώτη, χάρη σε αυτό το παλιό παιχνίδι του μπαμπά του άρχισε να αγαπά την αρχιτεκτονική. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Άκης είναι ένα παιδί μιας αστικής Αθηναϊκής οικογένειας διάσημων αρχιτεκτόνων. Κατά τα μιντιακά πρότυπα και θέλοντας να αποτινάξει την οικογενειακή παράδοση, έχει αποφασίσει να γίνει σεφ. Άξαφνα στη ζωή του εισβάλει μια περίεργη στρουθοκάμηλος από την Αφρική, ονόματι “Ουσούρο-κρομπάιλα-λαλά”. Μη στεναχωριέστε αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομά της. Πείτε την απλώς Ρωξάνη. Η Ρωξάνη δεν είναι μια απλή στρουθοκάμηλος. Αν ήταν δεν θα είχε θέση σε αυτή την παραμυθένια ιστορία. Η Ρωξάνη ξέρει μαγικά κόλπα. Μπορεί να γίνει μια σταλιά, να χωρέσει ακόμη και σε σπιρτόκουτο, να περάσει από την τρύπα μια βελόνας. Έτσι τρύπωσε στη βαλίτσα του πατέρα του Άκη, που εκείνη την περίοδο σχεδίαζε ένα περίεργο, μοντέρνο, κτήριο μέσα στη ζούγκλα της Αφρικής, για να γνωρίσει τον κόσμο. Μια μεγάλη φιλία γεννήθηκε γρήγορα ανάμεσα στο αγόρι και τη στρουθοκάμηλο. Η Ρωξάνη άλλωστε ήταν η αφορμή για να ανακαλύψει ο Άκης το παλιό εκείνο κουτί των παιχνιδιών του πατέρα, του παππού και του προπάππου του. Παίζοντας με τα παλιά, ξύλινα τουβλάκια ο Άκης και η Ρωξάνη αποφάσισαν να γίνουν αρχιτέκτονες.  Οι δυο τους έφτιαχναν σπίτια για νεράιδες και δράκους, για τον Μίκυ και τον Σπάιντερμαν, για άστεγους και αδέσποτα ζώα. Μόνο που μέρα με τη μέρα, τα τουβλάκια λιγόστευαν. Τα έτρωγε η Ρωξάνη που είχε φτιάξει μια ολόκληρη πολιτεία στην κοιλιά της! Κι έκανε τα μαγικά της η Ρωξάνη και γλίστρησε μέσα στο μακρύ λαιμό ως την κοιλιά της ο Άκης και θαύμασε τη μυστική της πολιτεία. Κι έφτασε ο καιρός του αποχωρισμού. Η Ρωξάνη έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα της μα έδωσε την υπόσχεσή της να ξανασυναντηθούν. Και στις παραμυθένιες ιστορίες πρέπει να τηρούνται οι υποσχέσεις. Όταν ο Άκης μεγάλωσε, έγινε σπουδαίος αρχιτέκτονας. Κι όταν βραβεύτηκε σε έναν διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, η Ρωξάνη ήταν εκεί, παντοτινή φίλη και πηγή έμπνευσης!

    Μια παραμυθένια ιστορία με χιούμορ, ανατροπές και καταστρατηγήσεις των νόμων της φυσικής, από αυτές που ξέρει πολύ καλά να μας χαρίζει ο Χρήστος Μπουλώτης, είναι και αυτή. Η απρόσμενη και παράξενη φιλία του Άκη και της Ρωξάνης κερδίζει τον αναγνώστη, όπως άλλωστε και η παραμυθένια, μαγική -Μπορχική την αποκάλεσε ο συγγραφέας- πολιτεία στην κοιλιά της Στρουθοκαμήλου. Η εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα δεν ακολουθεί απλώς το κείμενο, το απογειώνει. Χρωματιστές μορφές και σκίτσα εναλλάσσονται με επιδεξιότητα. Οι παιχνιδιάρικοι “στρουθοκαμηλισμοί” της Ρωξάνης που εμφανίζεται με το λαιμό της στη μια σελίδα και το κεφάλι της στην άλλη, ή χωμένο σε βαλίτσες και κλουβιά, είναι απόλαυση για τα μάτια!

    Συγχαρητήρια και στις Εκδόσεις Μέλισσα για την εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση.
    Σας το προτείνουμε γιατί σίγουρα θα διασκεδάσετε διαβάζοντάς το. Άλλωστε όπως είπε ο Χρήστος Μπουλώτης: “Πρώτος από όλους το διασκέδασα εγώ”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη
    Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
    Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
    Εκδόσεις: Μέλισσα, 2014
    ISBN: 978-960-204-333-2

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular