More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΟ νταής του σχολικού, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Ο νταής του σχολικού, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    ntaistousxolikou_cover

    Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι έχουμε συναντήσει κάποιον που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας έκανε τη ζωή “πατίνι” κι έσπαγε πλάκα εις βάρος μας. Έναν τέτοιο τύπο, μεγαλύτερο και λίγο φοβιστικό, είχε την ατυχία να συναντήσει και ο Αριστοτέλης, ο ήρωας του βιβλίου της Μαρίας Ρουσάκη, στο σχολικό. Από την πρώτη στιγμή, ο πως τον λένε… σκόπιμα η συγγραφέας δεν μας αποκαλύπτει το όνομά του, τρομοκρατεί και εκφοβίζει τον μικρότερο Αριστοτέλη. Του σπάει τα γυαλιά, του αρπάζει την τσάντα και τον κοροιδεύει με αυτοσχέδια στιχάκια:

    Ο Αριστοτέλης,
    ο τεμπέλης,
    φοράει γυαλιά,
    θα φάει κλοτσιά! ή
    Τέλη, Τέλη τσιφτετέλη!

    Ο Αριστοτέλης ενώ λάτρευε το σχολείο, φτάνει στο σημείο να εύχεται να μην ξαναπάει ποτέ, να μην χρειαστεί ποτέ να ξαναμπεί στο σχολικό. Μια μέρα όμως όλα αλλάζουν αφενός γιατί ο Αριστοτέλης αποφασίζει να αντιδράσει, αφετέρου γιατί ένα τυχαίο περιστατικό γίνεται αφορμή να ανακαλύψει το τρωτό σημείο του νταή. Αυτό έίναι και το σημείο που μας άρεσε πολύ στο συγκεκριμένο βιβλίο. Ο θύτης ξαφνικά είναι ευάλωτος και το θύμα ανακαλύπτει ότι αυτός που νόμιζε ότι ήταν σκληρός και παντοδύναμος έχει τις ίδιες αδυναμίες με αυτόν.  Περισσότερα δεν θα σας αποκαλύψουμε, θα τα διαβάστε μόνοι σας.
    Όπως καταλαβαίνετε “ο νταής του σχολικού” είναι ένα βιβλίο που μπορεί να αξιοποιηθεί στα προγράμματα για τον  εκφοβισμό και μάλιστα είνια κατάλληλο για την προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία, δεδομένου ότι η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα με τρόπο απλό και κατανοητό. Το χρησιμοποιήσαμε σαν αφόρμηση για μια συζήτηση σχετικά με το θέμα και βοήθησε πολύ στο να αισθανθούν τα παιδιά άνετα και να μιλήσουν για ανάλλογες εμπειρίες:
    – Κυρία, ο νταής μπορεί να είναι και  κορίτσι; Γιατί εμένα με κορόιδευε και μου άρπαζε τα πράγματα ένα μεγαλύτερο κορίτσι.
    – Κυρία εγώ είχα συναντήσει ένα τέτοιο αγόρι αλλά δεν γίναμε στο τέλος φίλοι όπως ο Αριστοτέλης
    Μετά την ανάγνωση του βιβλίου και τη συζήτηση φτιάξαμε και εικονογραφήσαμε ιστορίες για τον νταή της παιδικής χαράς, τον νταή της γειτονιάς, τον νταή των διακοπών. Συναισθήματα, απόψεις, φόβοι κι ιδέες για τον τρόπο που μπορούμε να χειριστούμε ανάλλογες καταστάσεις βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή αυτόν τον ψηλό που έκανε τον νταή στο σχολικό!ntaistousxolikou_craft1 ntaistousxolikou_craft2

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο νταής του Σχολικού
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2010
    Σελίδες: 41
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-453-741-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular