More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Πέτρος και ο Λύκος

    Ο Πέτρος και ο Λύκος

    Τίτλος: Ο Πέτρος και ο Λύκος
    Διασκευή: Selina Hastings
    Εικονογράφηση: Reg Cartwright
    Μετάφραση: Ζωή Βαλάση
    Εκδόσεις: Μινωας
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 23
    ISBN: 978-960-240-029-6

    petros2

    Η ιστορία πασίγνωστη, ο θαρραλέος μικρός Πέτρος που ζει με τον παππού του στην καρδιά ενός μεγάλου ρώσικου δάσους. Ο λύκος της ιστορίας παραδοσιακά άγριος και τρομαχτικός, σκελετωμένος από την πείνα είναι η καθημερινή έγνοια του παππού καθώς βλέπει με ανησυχία ότι ο μικρός Πέτρος δεν έχει πάρει στα σοβαρά την απειλή του. Η συνέχεια είναι γνωστή με την πάπια να καταβροχθίζεται πριν καν το καταλάβει, το επιτυχημένο σχέδιο του Πέτρου με τη συνεργασία του πουίού και της γάτας, το αιχμαλωτισμένο αγρίμι και η πανηγυρική πομπή. Εξαιρετική κι αξεπέραστη λυκοιστορία με πολύ όμορφη εικονογράφηση κι εξαιρετική μετάφραση της Ζωής Βαλάση.
    Στη δική μας βιβλιοθήκη πλάι σε αυτό το βιβλίο στέκει ένα άλλο, ίδιο μα κι αλλιώτικο… 

    Τίτλος: Ο Πέτρος και ο Λύκος
    Απόδοση: Κώστας Πούλος
    Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Σε αυτό το βιβλίο η ιστορία μένει ίδια, οι ήρωες δεν αλλάζουν κι όμως είναι τόσο διαφορετική. Το παραμύθι έχει χάσει τον τόπο προέλευσής του καθώς μπορεί να διαδραματίζεται οπουδήποτε υπάρχουν λύκοι. Έμμετρα στιχάκια δημιουργούν μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Κορυφαία κατά τη γνώμη μας είναι η σκηνή του τσακωμού της πάπιας με το σπουργίτι στη γλώσσα τους και κατόπιν σε ελεύθερη μετάφραση, όσες φορές και να το διαβάσει κανείς τα παιδιά ξεκαρδίζονται όπως στην πρώτη ανάγνωση και για μέρες επαναλαμβάνουν τους διαλόγους! Καταπληκτική η εικονογράφηση του Πασχάλη Παπατσαρούχα με την απεικόνιση των μορφών σαν ξύλινα παιχνίδια και την απόδοση του λύκου με τρύπια κοιλιά έστω να φαίνεται η πάπια την οποία έχει καταπιεί ολόκληρη.

    Η ελνιπλεξική αξιοποίηση
    Το παραμύθι προσφέρεται για θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο, αυτό όμως το ξέρετε ήδη. Εμείς σας προτείνουμε αν καταφέρετε να βρείτε και τα δύο βιβλία να τα διαβάσετε διαδοχικά ώστε να μπουν στην διαδικασία να δουν τα παιδιά πως μπορεί η ίδια ιστορία να ειπωθεί και να ζωγραφιστεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους, γιατί πολύ απλά έτσι την “ειδαν” διαφορετικοί άνθρωποι. Προσπαθήστε στη συνέχεια να αναδιηγηθείτε την ιστορία με το δικό σας τρόπο και να την εικονογραφήσετε επιλέγοντας τις δικές σας τεχνικές. Η αλήθεια άλλωστε δεν είναι ποτέ μία, πολύ περισσότερο στα παραμύθια.

    Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι “ο Πέτρος και ο Λύκος” είναι ένα πολυαγαπημένο συμφωνικό έργο το οποίο έγραψε ο Sergei Prokofiev το 1936.
    Ο Δημήτρης Χορν, στην τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής το 1993 αφηγείται την ιστορία του Πέτρου και του λύκου του με τον δικό του μοναδικά γοητευτικό τρόπο και τη συντροφιά του πουλιού-φλάουτου, της πάπιας όμποε, της γάτας-κλαρινέτου, του παππού φαγκότου και φυσικά του Πέτρου-έγχορδα και του Λύκου-κόρνα. Κάποιοι τυχεροί μπορεί να έχουν στην δισκοθήκη τους το δίσκο, ενώ οι υπόλοιποι μπορούμε να το απολαύσουμε πατώντας εδώ.
    Ο Πέτρος και ο Λύκος κυκλοφορεί σε cd με τη συμμετοχή του Πέτρου Φιλιππίδη στο αφηγηματικό μέρος, από την Warner Music

    “Ο Πέτρος και ο Λύκος” έχει παρουσιαστεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο, με σπουδαίους αφηγητές – τραγουδοποιούς, όπως ο Ζακ Μπρελ, ο Ντέιβιντ Μπάουι, αλλά και σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Πήτερ Ουστίνωφ και ο Ζεράρ Φιλίπ.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular