More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ... και η παράξενη χορωδία του δάσους, του Κώστα...

    Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ… και η παράξενη χορωδία του δάσους, του Κώστα Μάγου (εικ.: Κ. Χαδουλού, μουσ.: Τ. Ζωγράφου)

    tzikitzik

    «Κάθε φωνή ξεχωριστή κι όλες μαζί μια συναυλία κάνουν μαγική.
    Μια συναυλία της ζωής μας η γιορτή»!

    «Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους» είναι ένα παραμύθι του Κώστα Μάγου με θέμα τη φιλία και τη συντροφικότητα, την πολυφωνία και το σεβασμό της διαφορετικότητας. Η  μουσική και οι στίχοι είναι της Τατιάνας Ζωγράφου και η εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν οι παρτιτούρες με τις νότες και τους στίχους για τα τραγούδια.

    Το παραμύθι: Όλοι στο πευκοδάσος γνώριζαν το Τζικιτζίκ, σπουδαίο τραγουδιστή που κάθε καλοκαίρι ξεσήκωνε το δάσος με το τραγούδι του. Όμως ο τζίτζικας της ιστορίας μας ένιωθε μεγάλη μοναξιά και μονότονο έβρισκε το τραγούδι του. Αποφάσισε λοιπόν να βρει σύντροφο στο τραγούδι, κανείς όμως δεν ήθελε να μοιραστεί το τραγούδι του και όσους ρωτούσε έβρισκαν διάφορες δικαιολογίες και τον απέφευγαν. Έτσι αποφάσισε να βάλει μια αγγελία. “Μπορεί κάποιος να τη διαβάσει και να θελήσει να δοκιμάσει”, σκέφτηκε. Και να που ανταποκρίθηκε ο γρύλος τραγουδιστής που τραγουδά μόνο τη νύχτα στο φως των αστεριών. Όμως υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα:  πότε να συναντηθούν αφού ο ένας τραγουδά την ημέρα κι ο άλλος τη νύχτα; Όταν όμως υπάρχει καλή διάθεση όλα λύνονται.

    Τα κατάφεραν! Κι ήταν η πρώτη φορά που ένας τζίτζικας συναντούσε ένα γρύλο με τόσο διαφορετικά…ωράρια! Όταν άρχισε να τραγουδά ο τζίτζικας , ο γρύλος μαγεύτηκε απο το τραγούδι του και στη συνέχεια τραγούδησε κι αυτός. Σιγά σιγά τα δυο τραγούδια ενώθηκαν κι έγινε μια όμορφη μελωδία με τους δυο ήρωες να τραγουδούν ντουέτο, καθένας με τη δική του, διαφορετική φωνή. Έπειτα ήρθαν στην παρέα κι άλλοι οι οποίοι πριν ακούσουν το τραγούδι τους, είχαν αρνηθεί την πρόταση του τζίτζικα. Όμως σιγά σιγά ήρθε ο ντροπαλός βάτραχος, η κουκουβάγια που μόλις είχε ξυπνήσει, η καρακάξα κι ένας σπουργίτης που ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ήρθαν τα πουλιά, τα έντομα, τα ερπετά κι έφτιαξαν το πιο πρωτότυπο, το πιο ξεχωριστό τραγούδι. Πραγματικά ήταν η πιο παράξενη χορωδία του δάσους!

    Ο Τζικιτζίκ κι ο Κρικικρίκ ξεπερνούν σιγά σιγά τα εμπόδια και καταφέρνουν να βρουν τόπο και ώρα συνάντησης για να τραγουδήσουν μαζί γιατί δύο είναι αλλιώς και το τραγούδι διαφορετικό. Δεν έχει σημασία ποιος είναι καλύτερος τραγουδιστής μα ότι μαζί θα τραγουδήσουν για την αγάπη, τη φιλία και τη συντροφιά. Η ζωή πρέπει να έχει ποικιλία γιατί αλλιώς θα ήταν σκέτη ανία.

    Δυο μαζί είναι αλλιώς
    φαγητό μόνος μην τρως
    δυο μαζί για ποικιλία
    μαγική πολυχρωμία.σάρωση0026

    Κάπως έτσι, παιχνιδιάρικα κι αυτοσχεδιαστικά, έλα και…

    Βάλε λοιπόν στη ζωή ρυθμό
    και πες κι εσύ το τραγούδι αυτό,
    έλα στην παρέα και μην αργείς
    κάνε τη φωνή σου ν’ακουστεί.

    Εγώ κι εσύ και όλοι μαζί
    στη συναυλία τη μαγική.

    Εξαιρετική εικονογράφηση των δύο πρωταγωνιστών από την Κατερίνα Χαδουλού. Ο Τζίτζικας κι ο Γρύλος. άλλοτε σε ολόσωμες εμφανίσεις κι άλλοτε σε κοντινά ανφάς ζωντανεύουν την ιστορία του Κώστα Μάγου. Ευρηματική βρήκαμε και την απεικόνιση με τις σκιές των υπολοίπων μελών της χορωδίας.

    Οι μουσικές και τα τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου μοναδικά. Θα τα τραγουδήσετε πολύ γρήγορα, σίγουρα!

    Στη δική μου τάξη τα παιδιά πρότειναν να ανασυστήσουμε τη Χορωδία του Δάσους! Να ενώσουμε τις διαφορετικές μας φωνές, να αναζητήσουμε τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουμε, να κανονίσουμε τις πρόβες μας και τέλος να ορίσουμε μέρα και ώρα της συναυλίας και να καλέσουμε όλους τους κατοίκους του πευκοδάσους, δηλαδή τους γονείς μας και τα παιδιά του άλλου τμήματος για να μας απολαύσουν.  Αυτήν την μαγική στιγμή μας μπορούμε να την ηχογραφήσουμε και να την κάνουμε…cd που θα πάει στα χέρια των γονιών μας! Γιατί Χορωδία του Δάσους χωρίς δισκογραφία δε γίνεται!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ…και η παράξενη χορωδία του δάσους
    Συγγραφέας: Κώστας Μάγος
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular