More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΠαίζοντας στο Μουσείο Αφής: το elniplex ήταν εκεί και τα είδε...όλα!

    Παίζοντας στο Μουσείο Αφής: το elniplex ήταν εκεί και τα είδε…όλα!

    Ποιο παιδί δε μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα; Τη γιορτή των μικρών αλλά και των μεγάλων! Οι εκδηλώσεις για παιδιά εν όψει των εορτών μας κάνουν να βγούμε από το σπίτι και τα προβλήματα και να γίνουμε για λίγο παιδιά ή λίγο περισσότερο παιδιά!

    Εμείς ξεκινήσαμε το μεγάλο μας σεργιάνι του Δεκεμβρίου από το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών που στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο κτίριο στη οδό Δοϊράνης στην Καλλιθέα. Ένα από τα πέντε μουσεία αφής όλου του κόσμου.

    Το elniplex βρέθηκε εκεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου για να συμμετέχει στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αργυρώ Καραβίνου η οποία μας υποδέχτηκε με χαρά.
    Στολίσαμε λοιπόν το δέντρο του Μουσείου μαζί με τα παιδιά με στολίδια και παρακολουθήσαμε τα παιχνίδια που έλαβαν δράση στο χώρο του Μουσείου. Ένα Μουσείο διαφορετικό από τ’ άλλα καθώς επιτρέπεται ν ‘ αγγίζουμε τα εκθέματα του όπως την Αφροδίτη της Μήλου, τον Ερμή του Πραξιτέλη, τον Ποσειδώνα, την Αθηνά, τον Ηνίοχο των Δελφών και άλλα εκθέματα. Η πρώτη εντύπωση είναι παράξενη καθώς κλείνεις τα μάτια και αντιλαμβάνεσαι ένα κόσμο διαφορετικό και νιώθεις να έχεις στα χέρια σου έναν πολύτιμο θησαυρό.Στη συνέχεια εκτιμάς πόσο πολύτιμα είναι τα μάτια, πόσο πολύ προσπαθούν οι άνθρωποι που στερούνται αυτής της αίσθησης να “δουν” τον κόσμο, να τον νιώσουν, να τον τακτοποιήσουν μέσα τους.
    Ο σκοπός ίδρυσης του Μουσείου(1984) είναι να επιτρέψει σε άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ωστόσο είναι μια ευκαιρία για όλους, να βιώσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία και να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πρόβλημα στην όραση.
    Στην είσοδο του Μουσείου γράψαμε τ’ όνομα μας σε γραφομηχανή με τη γραφή Μπράιγ, παρατηρήσαμε το αλφάβητο που χρησιμοποιούν, ανακαλύψαμε παιχνίδια με σχήματα και ντόμινο σχεδιασμένα για τυφλούς.

    Ένας φιλόξενος χώρος με ζεστά χρώματα και παιδιά με χαρούμενα πρόσωπα στην είσοδο του Μουσείου ανυπομονούν να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μικροί και μεγάλοι βάζουμε από ένα στολίδι στο δέντρο και σιγά σιγά γινόμαστε όλοι μια παρέα. Στη συνέχεια ξεκινάει η περιήγηση στο χώρο του Μουσείου για τους φίλους του Μουσείου. Εδώ επιτρέπεται  ν’ αγγίζουμε τα εκθέματα και να παρατηρούμε από κοντά γιατί στο Μουσείο Αφής λέμε” Παρακαλώ αγγίξτε”.
    Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας. Μοναδική διαφορά οι ταμπέλες των εκθεμάτων, που πάνω από την κλασική ευδιάκριτη γραφή καλύπτονται από διαφάνειες χτυπημένες με τη γραφή Μπράιγ.
    Στον φιλόξενο και ζεστό χώρο του Μουσείου καθισμένοι αναπαυτικά στη μοκέτα παρακολουθήσαμε την αφήγηση του παραμυθιού «Ο Κορνήλιος ο εφευρέτης σώζει τους χιονανθρώπους» από την Αργυρώ Καραβίνου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, όπου τα παιδιά μεταφέρθηκαν νοερά για λίγο στην παγωμένη χώρα των χιονάνθρωπων.
    Τα παιδιά αλλά και οι γονείς έπαιξαν παιχνίδια αφής με κλειστά μάτια (για την ακρίβεια φορέσαμε μάσκες), καθώς ανακάλυπταν τι κρύβεται μέσα σε μια σακούλα και ψηλαφίσαμε αριθμούς από σφουγγάρι, αντικείμενα από πηλό και άλλα μικροαντικείμενα.
    Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι ντόμινο με χρώματα για τους βλέποντες και διαφορετικής υφής (γυαλόχαρτο, τσόχα, καθρέπτη…) για τους μη βλέποντες.
    Είδαμε και χρησιμοποιήσαμε το λευκό μπαστούνι που χρησιμοποιούν οι τυφλοί για να αποφεύγουν τα εμπόδια στην προσπάθειά τους να κινούνται μόνοι, με ασφάλεια στο δρόμο.
    Παίξαμε μικροί και μεγάλοι το παιχνίδι «οδηγός – τυφλός» όπου ο ένας είχε φορέσει τη μάσκα και ο άλλος τον οδηγούσε κρατώντας τον από το χέρι. Έτσι γνωρίσαμε τα εκθέματα του Μουσείου ψηλαφώντας τα αγάλματα με τα χέρια, έπειτα αλλάξαμε ρόλους και έγιναν οι «τυφλοί» οδηγοί.
    Ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε κάρτες με ευχές και στολίδια από χαρτί, διασκεδάσαμε μικροί και μεγάλοι και περάσαμε πολύ όμορφα στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Αφής.
    Στο χώρο του Μουσείου θα μπορέσετε να βρείτε αντικείμενα από τα Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και να επιλέξετε τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας, διαλέγοντας από μια συλλογή κεραμικών, μακραμέ και πλεκτών!

    Δείτε περισσότερα για το Μουσείο Αφής εδώ

    afis16

    afis20

    afis17

    afis18

    afis19

    afis21

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular