More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ELNIPLEX38 από τα καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία για τον σχολικό εκφοβισμό...

    38 από τα καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία για τον σχολικό εκφοβισμό (6 Μαρτίου)

    38 από τα καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία για τον εκφοβισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Από τη μεγάλη βιβλιοθήκη του ELNIPLEX (UPDATE FEB22)

    Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (δείτε εγκύκλιο).

    Οφείλουμε να ξεχωρίζουμε τον γενικότερο όρο του εκφοβισμού/bullying από την σχολική εκδοχή του (σχολικός εκφοβισμός/school bullying), καθώς το bullying, η εκφοβιστική συμπεριφορά εν γένει δεν έχει αποκλειστικό χώρο εκδήλωσης, δεν έχει αποκλειστικές ηλικίες, δεν έχει περιορισμούς.

    Ο όρος, που τα τελευταία 15 χρόνια έγινε ιδιαιτέρως γνωστός, αφορά στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά που ασκείται από κάποιον προς κάποιον άλλο με σκοπό την επιβολή ή την πρόκληση σωματικού και κυρίως ψυχικού πόνου, ανεξαρτήτως χώρου. Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις bullying παρατηρούνται εκτός σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Απλώς, τότε η κοινωνία έχει μάθει να μην τις αποκαλεί bullying.

    Ο εκφοβισμός στο σχολείο δεν αφορά μόνον τον “θύτη” και το “θύμα”. Δεν είναι μια δυαδική ιστορία. Καθοριστικός παράγοντας είναι οι παρατητητές, εκείνη η εκτενής ομάδα ανθρώπων που γνωρίζει ή βλέπει ή ακούει αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα συνήθως.

    Η σιωπή είναι σχεδόν συνενοχή. Και για τον εκφοβιζόμενο είναι καταδικαστική. Όταν το μοιράζεσαι, δίνεις μεγάλη τύχη στη λύση του γόρδιου δεσμού. Όταν το μοιράζεσαι, το βάρος μικραίνει.

    Το βιβλίο μπορεί να φανερώσει λύσεις, όψεις του προβλήματος και κυρίως ήρωες με παρόμοια συναισθήματα και συμπεριφορές με αυτές που βιώνουμε ή παρατηρούμε εμείς οι ίδιοι. Το βιβλίο είναι ο μεγάλος αρωγός που έχουν ανάγκη ζητήματα όπως αυτά του εκφοβισμού ή του σχολικού εκφοβισμού, όποια μορφή κι αν έχουν.

    Ας δούμε 22 από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά από 3 ετών μέχρι εφήβους (και για κάθε βιβλιόφιλο ασφαλώς).

    3-7 ετών

    [vc_custom_heading text=”Κόκκινο ή γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Μάρκος κοκκινίζει. Για την ακρίβεια τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Το πρόσεξε εκείνη η συμμαθήτριά του, η αφηγήτρια. Το είπε στον Άρη, εκείνος στον Μίκι και στο λεπτό όλοι σκάνε στα γέλια. Για τα κόκκινα μάγουλα του Μάρκου όλα αυτά. Και κάθε φορά η ίδια ιστορία. Ένας ψίθυρος, λίγο σούσουρο κι ο Μάρκος γίνεται σαν φάρος. Και όχι μόνο αυτό. «Αφήστε με ήσυχο», τους φωνάζει όπως μπορεί.

    Βιβλίο διαμάντι για το θέμα του, για κάθε γονιό, για κάθε εκπαιδευτικό. Προτάθηκε από την Επιτροπή Παιδιών και Νέων για το αντίστοιχο βραβείο το 2014-15.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Κόκκινο ή γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο
    Διαβάστε: Απόσπασμα
    Συγγραφέας: Γιαν ντε Κίντερ
    Εικονογράφηση: Γιαν ντε Κίντερ
    Μετάφραση Τατιάνα Μαρκάκη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2017
    Ηλικίες: 3-7 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

     [vc_custom_heading text=”Η μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος»” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Η Αμελί Ζαβό κάνει μια μεστή, δυναμική αποτύπωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, έτσι όπως την εισπράττει ένα κορίτσι. Η επιλογή της να δέχεται bullying από κορίτσια είναι μια πρώτη αντισυμβατική και κατά των στείρων στερεοτύπων επιλογή. Έξοχη είναι η συνεργασία της με την εικονογράφο Ανίκ Μασόν η οποία δημιουργεί έναν πραγματικό οπτικό δυναμίτη που εκρήγνυται όταν αποτυπώνει την σκιά της Άγκνες με τη μορφή λύκου, στήνοντας δεξιοτεχνικά το σώμα και τα μαλλιά της. Αυτή η θαυμάσια οπτική εξίσωση της Άγκνες με λύκο, του κειμένου με την εικόνα, είναι δυναμική και επιθετικά διεισδυτική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος»
    Συγγραφέας: Amelie Javaux
    Εικονογράφηση: Annick Masson
    Εκδόσεις: Δεσύλλας, Αύγουστος 2021
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

     [vc_custom_heading text=”Είσαι ένα θαύμα” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Mετά τα μυθιστορήματα Θαύμα (Wonder) και Ο Όγκι κι εγώ (Auggie & me), κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το εικονογραφημένο βιβλίο Είσαι ένα θαύμα (We’re all wonders) της R.J.Palacio. Αυτή τη φορά η Palacio δημιούργησε μια εικονογραφημένη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Όγκι και τη σκυλίτσα του Ντέιζι, ώστε να δώσει την ευκαιρία και σε μικρότερης ηλικίας αναγνώστες να γνωρίσουν τον κόσμο του Όγκι.

    Πρόκειται για τη γνωστή πλέον ιστορία του Όγκι, του παιδιού που γεννήθηκε με στοματοπροσωπικό σύνδρομο, ένα είδος δυσμορφίας η οποία έχει καταστήσει την εμφάνιση του προσώπου του μη “φυσιολογική”. Ο Ογκι συστήνεται δηλώνοντας ότι γνωρίζει πως παρόλο που κάνει συνηθισμένα πράγματα, παίζει μπάλα, κάνει ποδήλατο, τρώει παγωτό, δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Δεν μοιάζει στην εμφάνιση με τα άλλα παιδιά.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Είσαι ένα θαύμα
    Συγγραφέας: Ρ. Τ. Παλάσιο
    Εικονογράφηση: Ρ. Τ. Παλάσιο
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2017
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Το τέρας
    ” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής βάζει ένα λιθαράκι στον αγώνα κατά του σχολικού εκφοβισμού και θίγει ένα ζήτημα που απασχολεί εκπαιδευτικούς και γονείς. Πολλές φορές διαδραματίζονται σκηνικά κατά την ώρα του διαλείμματος που έχουν την αθώα μορφή πειράγματος. Όμως συχνά οι δάσκαλοι παρατηρούν παιδιά που απομονώνονται ή ζαρώνουν στη γωνία χωρίς να έχουν τη δύναμη να εκφράσουν τους φόβους τους. Ένα βιβλίο που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε συμπεριφορές παιδιών που πληγώνουν και στιγματίζουν και πολλές φορές γίνονται άθελα τους θύτες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το τέρας
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2021
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    [vc_custom_heading text=”Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Το βιβλίο αυτό της Γιώτας Αλεξάνδρου, έχει έναν πολύ ιδιαίτερο αφηγητή. Μια λεπτή, μακριά και σουβλερή μύτη! Μια μύτη ξιφία. Και μάλιστα ενός συναισθηματικού, ντροπαλού ξιφία, του ξιφία Ιερεμία. Η μύτη λοιπόν αυτή αφηγείται την ιστορία του εκφοβισμού που έχει δεχτεί από τους νταήδες του βυθού, τα Κοφτερά Χαμόγελα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών
    Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Susaeta, 1η έκδοση 2011
    Ηλικίες: 3-7 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Κυριάκος ο Σαγόνιας” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Κυριάκος είναι απόγονος γενιάς τρομακτικών κροκόδειλων και το φόρτε του ήταν ακριβώς αυτό: να τρομάζει φοβερά τους πάντες. Έτσι λοιπόν, κάθε πρωί, ακόνιζε τα νύχια του και βούρτσιζε σχολαστικά τα τρομακτικά του δόντια, το μεγάλο του ατού! Έμπαινε στη ζούγκλα και αμέσως ξεκινούσε να μοιράζει τρομάρες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Κυριάκος ο Σαγόνιας
    Συγγραφέας: Τζάρβις
    Εικονογράφηση: Τζάρβις
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιανουάριος 2018
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Αυτός είναι φίλος μου- Ο Σαμόρο μαθαίνει να έχει θάρρος και γενναιότητα” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Η συγγραφέας εμπνέεται από τον Βushido, τον κώδικα συμπεριφοράς των Σαμουράι με τις επτά βασικές αρετές που πρέπει να έχουν ως πολίτες και μαχητές και δημιουργεί μια απλή, βραχύσωμη, ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το θάρρος και τη στάση που πρέπει να υιοθετούμε όταν βλέπουμε αντίστοιχα περιστατικά στην ακτίνα δράσης μας. Ακεραιότητα, σεβασμός, ηρωικό θάρρος, τιμή, συμπόνοια, ειλικρίνεια, καθήκον και πίστη είναι αυτές οι αρετές και μέσω της ιστορίας του Σαμόρο και της Σάγκι βλέπουμε πως ο χαρακτήρας του Σαμόρο διέπεται από όλες αυτές τις αρετές.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αυτός είναι φίλος μου- Ο Σαμόρο μαθαίνει να έχει θάρρος και γενναιότητα
    Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
    Εικονογράφηση: Γιώτα Κοκκόση
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Οκτώβριος 2020
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    [vc_custom_heading text=”Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ένα βιβλίο που σε κερδίζει από το εξώφυλλο, με την εκπληκτική εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Μια ιστορία ενός μαθητή που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο του από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ο Βασίλης Κουτσιαρής πραγματεύεται με λεπτούς χειρισμούς ένα θέμα που έχει απασχολήσει τελευταία γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο τίτλος του αινιγματικός θυμίζει το γνωστό παιχνιδοτράγουδο και ταυτόχρονα εκφράζει έναν ενδόμυχο φόβο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2016
    Ηλικίες: 3-7 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Ο νταής του Σχολικού” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι έχουμε συναντήσει κάποιον που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας έκανε τη ζωή “πατίνι” κι έσπαγε πλάκα εις βάρος μας. Έναν τέτοιο τύπο, μεγαλύτερο και λίγο φοβιστικό, είχε την ατυχία να συναντήσει και ο Αριστοτέλης, ο ήρωας του βιβλίου της Μαρίας Ρουσάκη, στο σχολικό. Από την πρώτη στιγμή, ο πως τον λένε… σκόπιμα η συγγραφέας δεν μας αποκαλύπτει το όνομά του, τρομοκρατεί και εκφοβίζει τον μικρότερο Αριστοτέλη. Του σπάει τα γυαλιά, του αρπάζει την τσάντα και τον κοροιδεύει με αυτοσχέδια στιχάκια:

    Ο Αριστοτέλης,
    ο τεμπέλης,
    φοράει γυαλιά,
    θα φάει κλοτσιά! ή
    Τέλη, Τέλη τσιφτετέλη!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ο νταής του Σχολικού
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός, 2010
    Ηλικίες: 3-7 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Οι καλές και οι κακές μάγισσες” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Στα παραμύθια όλα μπορεί να συμβούν, ακόμη και να συναντηθούν οι καλές μάγισσες με τις κακές μάγισσες, κι αν τύχει να βρεθείτε εκεί κοντά, τότε καλύτερα να κρατήσετε απόσταση γιατί πολλά μπορεί να συμβούν. Πρόκειται για το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου “Οι καλές και οι κακές μάγισσες” το τρίτο της σειράς ” Οι καλοί και οι κακοί” μετά τους πειρατές και τους ιππότες, με την υπέροχη εικονογράφηση.

    [vc_custom_heading text=”Οι καλοί και οι κακοί πειρατές” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Είναι πιθανό να πάτε ένα ταξίδι με καράβι σε κάποιο νησί. Και είναι εξαιρετικά πιθανό να συναντήσετε τα καράβια των καλών και των κακών πειρατών. Αν δεν τα καταφέρετε πάντως να πάτε ένα τέτοιο ταξίδι ή αν τα πλοία των πειρατών σε κάποιο κύμα έχουν κρυφτεί, μπορεί να σας πει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου τι διάλογοι λαμβάνουν χώρα στα αντικριστά αυτά πλοία.

    Οι κακοί πειρατές λένε:
    Με τσεκούρια και τρυπάνια
    το πλοίο σας θα το βυθίσουμε.

    Κι οι καλοί πειρατές λένε:
    Για πάρτε μία άγρια πόζα,
    να σας φωτογραφίσουμε.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Οι καλοί και οι κακοί πειρατές
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2011
    Ηλικίες: 3-7 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Όλοι γνωρίζουν πια ότι στη θάλασσα ζει κι ένα ψάρι μοναδικό, κατακίτρινο και τριγωνικό, θαρραλέο και σοφό, ο Τριγωνοψαρούλης! Όλοι τον αγαπούν γι αυτό που είναι. Όλοι; Σχεδόν όλοι… υπάρχουν και οι δυνατοί του βυθού, οι καρχαρίες που δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι ένα τόσο δα μικρό ψαράκι είναι ο πιο αγαπητός ήρωας του βυθού, αντιθέτως θα μπορούσαν μια χαρά να χωνέψουν τον ίδιο… για κυρίως πιάτο ή ορεκτικό. Πρώτα όμως πρέπει να μάθουν ποιο είναι το μυστικό του κι είναι τόσο αγαπητός σε όλους. Αυτό αναρωτιούνται οι καρχαρίες και πιο πολύ από όλους ο Μέγας Καρχαρίας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
    Εκδόσεις: Πατάκης, 2000
    Ηλικίες: 3-7 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Πάρης είναι από άλλη χώρα, δεν έχει φίλους και δεν μπορεί να προφέρει το /ρ/ κι ας το έχει στο όνομά του. Με λίγα λόγια είναι το τέλειο θύμα για τον Αχιλλέα και την παρέα του, τους νταήδες του σχολείου. Σαν να μην έφτανε που δεν τον συμπεριλάμβαναν σε κανένα παιχνίδι τους, δεν άφηναν και κανέναν άλλο να το κάνει. Του είχαν βγάλει και παρατσούκλι. Τον φωναζαν Πάη-πάει. Κάθε πρωί ο Πάρης δεν ήθελε να πάει σχολείο και γιατί να θέλει άλλωστε. Η μοναξιά ήταν αφόρητη. Ακόμα και η Ελένη και η Αφροδίτη που τον συμπαθούσαν, δεν τολμούσαν να το δείξουν. Μια μέρα όμως, στη ζωή του Πάρη ήρθε ένας φίλος, ο Αληθινός! Τον βρήκε στην παραλία κι από τότε έγιναν αχώριστοι. Τι κι αν ο Αληθινός ήταν ένας… δεινόσαυρος!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Kωνσταντίνα Καπανίδου
    Εκδόσεις: Πατάκης, Νοέμβριος 2015
    Ηλικίες: 3-7 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    [vc_custom_heading text=”Σαν λούνα παρκ” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

     

    Μια συγκινητική ιστορία που χωρίς διδακτισμούς περνάει μηνύματα και αξίες για τη φιλία, την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα, τον εκφοβισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την συμβολή του παιχνιδιού στη ζωή μας. Απαλά, ανεπαίσθητα θα έλεγα η συγγραφέας δομεί το συναισθηματικό κόσμο των ηρώων δίνοντας το πλαίσιο του οικογενειακού και σχολικού τους περιβάλλοντος και χωρίς να κατονομάζει φανερά τις δυσκολίες που βιώνουν καταφέρνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο να εμφανίσει το πώς νιώθουν, τις αγωνίες, τους φόβους, τα θέλω και τις ανάγκες τους.

     

     

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Σαν λούνα παρκ
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2021
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    [vc_custom_heading text=”Έξι μικρές ιστορίες- για νηπιαγωγούς και γονείς” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Έξι πολύ απλές ιστοριούλες που δίνουν την κατάλληλη πάσα στον γονιό και τον εκπαιδευτικό να συζητήσουν με τα παιδιά δύσκολα θέματα, να βρουν απαντήσεις, λύσεις και να δημιουργήσουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Βία, παρενόχληση, bullying, σεξουαλική παρενόχληση, αρπαγή παιδιού από άγνωστο. Ζητήματα που πρέπει να συζητούνται με συνέπεια, υπευθυνότητα και γνώση σε κάθε σπίτι και κάθε σχολείο, από νωρίς.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Έξι μικρές ιστορίες- για νηπιαγωγούς και γονείς
    Συγγραφέας: Μυρτώ Γεωργίου – Νίλσεν
    Εικονογράφηση: Μιχάλης Καζάζης
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, ΕΛΙΖΑ-Εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού, Ιούνιος 2020
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    [vc_custom_heading text=”Ο Τυραννοχαζούλης- Μια προιστορική ιστορία εκφοβισμού” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Τυραννούλης έχει γίνει ένα γνήσιο θύμα των κεφιών του Τυράνναρου και των συμμαθητών του στην Σχολή των Αγίων Απολιθωμάτων. “Τυρανννούλη-Τυραννοχαζούλη” τον ανεβάζουν, “στους τυραννοχαζούληδες είσαι το πιο χαζούλι” τον… κατεβάζουν. Το σχολείο είναι ένα πραγματικό μαρτύριο για τον Τυραννούλη, μια δοκιμασία που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει καθώς η βία στην οποία είναι διαρκώς εκτεθειμένος τον τσαλακώνει απίστευτα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Τυραννοχαζούλης
    Συγγραφέας: Ζιλ Σουινάρ
    Εικονογράφηση: Ροζέ
    Εκδόσεις: Gema, 2017
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    7-11 ετών

    [vc_custom_heading text=”Άλκης Ζέη- Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ένα αξιέπαινο και καλαίσθητο εγχείρημα που ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει έμπνευση και οδηγό για αντίστοιχα στο μέλλον, από τους ίδιους ή άλλους δημιουργούς. Θαυμάσια μεταγραφή του εμβληματικού βιβλίου της Άλκης Ζέη σε graphic novel από δύο δημιουργούς που σεβάστηκαν το πρωτότυπο και απέδωσαν σε υψηλή ποιότητα ένα ουσιαστικά νέο έργο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Άλκης Ζέη- Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου
    Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
    Εικονογράφηση: Δημήτρης Μαστώρος
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 7 Δεκεμβρίου 2020
    Ηλικίες: 7-15+
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    [vc_custom_heading text=”Μήπως είμαι βλάκας;” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Σάκης Σερέφας παίρνει έναν προέφηβο νταή, του δίνει όνομα που θυμίζει νοθευμένο φίλο (Φί-ρ-λος) και στήνει 65 εξωπραγματικές σελίδες. Αφήγηση πέρα από τις κυρίαρχες φόρμες στα παιδικά βιβλία, σπινταριστή, πολλές φορές της μιας ανάσας, με τη μαγεία των ταυτόχρονων “δεύτερων” γεγονότων από τον ασύγκριτο κόσμο του μύστη της εικόνας και της κινηματογραφικής αφήγησης Ζαν Πιερ Ζενέ να κάνει συχνά πυκνά την εμφάνισή της στην ιστορία, με κάμποσο χιούμορ, με σπάσιμο κάθε γραμμικότητας στη διάταξη και τη συνήθη λογική ενός κειμένου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Μήπως είμαι βλάκας;
    Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
    Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο , 2014
    Ηλικίες: 7-11 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο ήρωας της ιστορίας, που δε θα τον χάλαγε να είναι και σούπερ ήρωας, είναι ο Νικ. Ο Νικ έχει μια μικρότερη αδερφή τη Λυδία, έναν σκύλο τον Μπουρίτο και μια μεγάλη αγάπη το σκέιτμπορντ. Έχει κι ένα χαρακτηριστικό. Δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό όταν βλέπει ότι κάποιος αδικείται. Δε διστάζει μάλιστα να τα βάλει με τους νταήδες του σχολείου οι οποίοι διασκεδάζουν κοροϊδεύοντας τον συμμαθητή τους τον Άλεξ  για τα αρθρωτικά του προβλήματα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο
    Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου
    Εικονογράφηση: Απόστολος Ιωάννου
    Ηλικίες: 7-11
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2019
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Χάθηκε η μπάλα” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Το ενδιαφέρον, ρεαλιστικό και με χιούμορ βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη περπατά τους γνώριμους δρόμους της ανεργίας του πατέρα του σπιτιού, του εκφοβισμού (μπούλινγκ), της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Εκείνο όμως που το διαφοροποεί είναι η “άλλη οπτική”. Τα κορίτσια παίζουν μπάσκετ. Κι όχι απλά παίζουν αλλά ξεχωρίζουν κιόλας. Κι όχι απλά ξεχωρίζουν αλλά μπορούν να νικούν τα αγόρια. Πάει το πρώτο στερεότυπο, τεμαχίστηκε παραδειγματικά.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Χάθηκε η μπάλα
    Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
    Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Απρίλιος 2017
    Ηλικίες: 7-11 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Ψηλά τα χέρια” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Η σχολική τάξη είναι ο «φυσικός χώρος» της Έλενας Αρτζανίδου αφού εκτός από συγγραφέας είναι και εκπαιδευτικός. Η ιστορία της λοιπόν, στο σχολείο εκτυλίσσεται με ήρωες τα παιδιά. Το Θέμα του βιβλίου είναι ο σχολικός εκφοβισμός αλλά και πολλά περισσότερα από αυτό. Το συναισθηματικό κλίμα της τάξης, η ομάδα αλλά και τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε παιδιού είναι μερικές ακόμα πτυχές της ζωής και των σχέσεων τις οποίες η συγγραφέας προσεγγίζει με ευαισθησία και τρυφερότητα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ψηλά τα χέρια
    Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση & Πάρις Ναυπλιώτης
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάρτιος 2016
    Ηλικίες: 7-9 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Σιγά τα ωά” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Μίρκο είναι καινούριος στην τάξη.
    Αρχίζει το σχολείο την ημέρα που γίνεται σεισμός. Και έξω και μέσα του. Γιατί δεν αργεί να γνωρίσει τον Αλέξανδρο, που είναι ο νταής του σχολείου. Προσπαθεί να μάθει καλά τη γλώσσα και να γίνει αποδεκτός, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίζει τις καθημερινές τρικλοποδιές.
    Θα καταφέρει άραγε να κάνει φίλους και να σταθεί στην ομάδα; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Σιγά τα ωά
    Συγγραφέας: Κώστας Πούλος
    Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2012
    Ηλικίες: 7-9 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX:

    [vc_custom_heading text=”Το κουτί” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Αρίφ είναι ένα αγόρι έντεκα ετών γεννημένο στην Ελλάδα με καταγωγή από το Πακιστάν. Νιώθει όμως λίγο… εξωγήινος, τόσο διαφορετικός από όλους στο σχολείο κι ας μην έχει τρεις κεραίες για μάτια και έξι προβοσκιδοδοαφτιά.Έχει σβέρκο προσγείωσης για γήινες σφαλιάρες και τα μολύβια του Στέφανου. Είναι δύσκολο να είσαι έντεκα χρονών και να νιώθεις ότι δεν ανήκεις κάπου. Είναι κι αυτοί οι εφιάλτες που κάνουν τις νύχτες σχεδόν πιο αφόρητες από τις μέρες. Κάποιες φορές ονειρεύεται ότι γίνεται μικρός, πολύ μικρός, όσο ένας συνδετήρας και βρίσκεται κλεισμένος στο κουτί με τα χαμένα μικροαντικείμενα της τάξης. Πιάνει κουβέντα με το ψαλίδι, το κακοποιημένο μολύβι του Στέφανου αλλά και τη γόμα της Μαρίας, του ωραιότερου κοριτσιού της τάξης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το κουτί
    Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πατσαρός
    Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2014
    Ηλικίες: 7-10 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

      [vc_custom_heading text=”Η μικρή ιστορία του Αντζελίνο Μπράουν” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Μέσα σε σαράντα οκτώ μικρά κεφάλαια και διακόσιες σαράντα σελίδες, ο κατά πολλούς νέος Ρόαλντ Νταλ, Ντέιβιντ Άλμοντ, στήνει ένα ιδιοφυές σκηνικό για να μιλήσει με εύρος και ευρηματικότητα για τον εκφοβισμό, τη φιλία, την αγάπη, τη σχολική ζωή, τα συναισθήματα μικρών και μεγάλων, το σωκρατικό “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” (“δεν ξέρω τίποτες και δεν ξέρω ποιος είμαι”, λέει ο μικρός Άγγελος συνέχεια αρχικά), τους χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές αλλά και τους άλλους που απέχουν από το να είναι τέτοιοι.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Η μικρή ιστορία του Αντζελίνο Μπράουν
    Συγγραφέας: Ντέιβιντ Άλμοντ
    Εικονογράφηση: Άλεξ Τ. Σμιθ
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2018
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

      [vc_custom_heading text=”Ένα παιδί από το πουθενά” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Η συγγραφέας μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με τρόπο απλό και φιλικό προς τον αναγνώστη θίγει αρκετά ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Σε κάτι λιγότερο από 180 σελίδες γίνεται αναφορά στον εκφοβισμό, το προσφυγικό ζήτημα, την ανεργία, τους άστεγους, τις σχέσεις, το νοιάξιμο και την ανθρωπιά. Χωρίς διάθεση για εξαντλητική ανάλυση και διδακτισμό η Άλκη Ζέη γράφει έναν ακόμα «μεγάλο περίπατο» στο σήμερα. Ο λόγος της δεν είναι επικριτικός ούτε απόλυτος. Κατορθώνει να αφηγηθεί τα γεγονότα τα οποία επίλεξε με την καθαρή, επιμελώς αφελή ματιά ενός παιδιού. Με την στοχευμένη αλλά και διακριτική τοποθέτησή της προβληματίζει και συγκινεί αφήνοντας χώρο στον αναγνώστη να πλάσει και τις δικές του εικόνες για τα πρόσωπα και τις καταστάσεις.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα παιδί από το πουθενά
    Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2019
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ- Η εκδίκηση της σοκολάτας” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Το θέμα που διαπραγματεύεται στο βιβλίο «Η εκδίκηση της σοκολάτας» είναι ο σχολικός εκφοβισμός που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ο συγγραφέας Γίργκεν Μπανσέρους προσεγγίζει το θέμα από όλες τις πλευρές και δίνει λύση στις απειλές εκφοβισμού με μια γλυκειά παγίδα. Από τη μια ο Βέντελιν, αισθάνεται απομονωμένος από την ομάδα της τάξης και κλεισμένος στον εαυτό του. Απο την άλλη η παρέα των παιδιών που διασκεδάζει με το να σκορπίζει τον φόβο και να κινεί τα νήματα. Αλλά υπάρχει και η πλευρά των θεατών που δεν εκφράζουν τη γνώμη τους και παραμένουν παθητικοί δέκτες σε ότι συμβαίνει. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία της πετυχημένης σειράς που έχει κερδίσει πλήθος θαυμαστών σε όλο τον κόσμο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ- Η εκδίκηση της σοκολάτας
    Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους
    Εικονογράφηση: Ραλφ Μπούτσκοβ
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2013
    Ηλικίες: 7-10 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Ο ξεχωριστός Αργύριος Νατ” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Είναι ισορροπημένη και καλοφτιαγμένη η ιστορία της αείμνηστης Γιώτας Φώτου. Ένας νέος κάτοικος σε μια νέα περιοχή είναι κοινός τόπος στις ιστορίες για παιδιά. Όμως, όλος ο τρόπος που το τοποθετεί, οι διάλογοι, η τοποθέτηση του νιόφερτου στο δάσος σκίουρου και κυρίως η παρουσίαση όλων των σταδίων από τα οποία διέρχεται η συμπεριφορά των γηγενών είναι πολύ ενδιαφέροντα και αναβαθμίζουν την ιστορία.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ο ξεχωριστός Αργύριος Νατ
    Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Οκτώβριος 2021
    Ηλικίες: 7-10 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    [vc_custom_heading text=”Εγώ ένας μικρός Οδυσσέας” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Φιλία, εκφοβισμός, ένταξη σε παρέες που προσφέρουν δύναμη (Κύκλωπες), απληστία “τα θέλω όλα και τώρα” των παιδιών μπροστά σε ένα γεμάτο ράφι παιχνίδια (σύντροφοι Οδυσσέα), μιμητισμός (Λαιστρυγόνες), σχέση παιδιού με την τεχνολογία και… φαντασία, όρια και συνεργασία, σεβασμός σημαντικών κανόνων. Θέματα που αφορούν τα σημερινά παιδιά και τους γονείς τους και συνομιλούν στο έξυπνο κείμενο του συγγραφέα, που αναδεικνύει με έναν άλλον τρόπο την διαχρονικότητα της Οδύσσειας και στο επίπεδο των μικρών καθημερινών συμπεριφορών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Εγώ ένας μικρός Οδυσσέας
    Συγγραφέας: Μηνάς Μητσόπουλος
    Εικονογράφηση: Λία Φωτιάδου
    Εκδόσεις: Βάρφη, 2018
    Ηλικίες: 7-9 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Ένα αλλιώτικο Πιρούνι” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Πρωταγωνιστής της ιστορίας, ένα αλλιώτικο Πιρούνι ο Άρης νεοφερμένος κάτοικος της μεγάλης κουζίνας μαζί με ένα καινούργιο σετ πιρουνιών και μαχαιριών. Ο Άρης ήταν λίγο διαφορετικός από τ’ άλλα πιρούνια, γιατί του έλειπε ένα δόντι κι έμοιαζε κουτσό.

    «- Θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις δουλειές της Κουζίνας μας πιστεύεις; ρώτησε η Κατσαρόλα την κυρά – Κουτάλα, όταν όλοι είχαν φύγει πια από τον πάγκο.
    – Γιατί όχι; της είπε εκείνη χαμογελώντας ελαφρά. Κανείς δεν είναι άχρηστος ή ανίκανος, ακόμη κι αν μειονεκτεί σε κάτι

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα αλλιώτικο Πιρούνι
    Συγγραφέας: Βασίλης Τερζόπουλος
    Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Ζαφείρη
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016
    Ηλικίες: 8-12 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    [vc_custom_heading text=”Η Ανεμώ και το Σπασικλάκι” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Καλογραμμένο. Πατάει καλά στην πραγματικότητα πιάνοντας κάποια θέματα τα οποία τα διαχειρίζεται ικανοποιητικά. Οι αδερφικές σχέσεις, η ζήλια και αντιπαράθεση μεταξύ αδερφών έχει παίξει θα παίζει πάντα. Εδώ δομείται μέσω ενός εξωστρεφούς, ονειροπούλου κοριτσιού του μέσου όρου και ενός μικρότερου αγοριού, χαρισματικού, εσωστρεφούς, διαβαστερού.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Ανεμώ και το Σπασικλάκι
    Συγγραφέας: Μαριλίτα Χατζημποντόζη
    Εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2020
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

    11-15 ετών

    [vc_custom_heading text=”Οι φύτουλες – Καμία ανοχή” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Νικ έχει τα ζόρια του. Μια καινούρια συμμαθήτρια, η Γαλλίδα Σιμόν, έρχεται στο σχολείο του και του ανακατεύει το μέσα και τα έξω του. Η Σιμόν γρήγορα αρχίζει να κερδίζει χρόνο από τη φίλη του Νικ, τη Μόλι, αλλά και τους υπόλοιπους φίλους της παρέας. Παρότι η Σιμόν δείχνει να θέλει να περάσει χρόνο μαζί με τα μέλη της περιπόλου ασφαλείας, ο Νικ την αντιπαθεί σφόδρα. Μαντμαζέλ Μαυρίλα τη λέει!Θεωρεί ότι η Σιμόν δεν έχει υπάρξει θύμα μπούλινγκ για να ανήκει στην ομάδα τους.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Οι φύτουλες – Καμία ανοχή
    Συγγραφέας: Michael Fry
    Εικονογράφηση: Michael Fry
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2015
    Ηλικίες: 11-15 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    [vc_custom_heading text=”Το θαύμα” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Αύγουστος είναι δέκα ετών και θα πάει στην Α’ Γυμνασίου. Η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται εγκαθιδρυμένη στο πιο εμφανές σημείο του εαυτού. Στο πρόσωπό του. Γεννήθηκε με στοματοπροσωπικό σύνδρομο, ένα είδος δυσμορφίας που τον έχει αναγκάσει να περάσει το χειρουργικό κατώφλι κάμποσες φορές, χωρίς όμως εμφανές αποτέλεσμα. Η εμφάνιση του προσώπου του δε θα γίνει ποτέ “φυσιολογική”.

    Η εκπαίδευσή του όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλημα της μητέρας του. Αυτή η αποστείρωσή του από τους υπολοίπους συνομηλίκους του στέρησε το συγχρωτισμό μαζί τους αλλά κυρίως εκείνη την κοινωνικοποίηση που απαιτούσε δυο και τρεις φορές η ιδιαίτερη μορφή του.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Είσαι ένα θαύμα
    Συγγραφέας: Ρ. Τ. Παλάσιο
    Εικονογράφηση: Ρ. Τ. Παλάσιο
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος,2013
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     [vc_custom_heading text=”Βασιλιάδες της βαβούρας: Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ένα ευφυές, ταχύρυθμο αφηγηματικό πινγκ πονγκ εναλλασσόμενων οπτικών (13 για τον Γιούστους και άλλα τόσο για τον Αμπντί) κεντάει ο Γιάκομπ Μ. Λέονταρντ και πραγματικά απολαμβάνεις τον τρόπο που εξελίσσει την ρεαλιστική αυτή ιστορία σχολικού εκφοβισμού, διαβάζοντας εναλλάξ την οπτική των δύο νταήδων/φασαριόζων που ξεδιπλώνουν κυριολεκτικά τον χάρτη του bullying και όλων των σχολικών συσχετισμών μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Μεστή, γεμάτη, ρέουσα ιστορία, με αυθεντικό χιούμορ και χαλαρή, νεανική, ανεπιτήδευτη γλώσσα, δίχως κατήχηση και άμεση υπόδειξη λύσεων, δίχως στρογγυλέματα και ωραιοποιήσεις καταστάσεων, με καλά ψυχολογικά περιγράμματα των ηρώων του.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Βασιλιάδες της βαβούρας: Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα
    Συγγραφέας: Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Ιούνιος 2020
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

     [vc_custom_heading text=”Σάμι ο ψευταράς” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Πραγματικά ανάλαφρη, ευκολοδιάβαστη, χιουμοριστική και με αυτήν την ελκυστική ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και φανταστικού, ιδανική ιστορία για προέφηβους και έφήβους που έχουν χαλαρή ή μέτρια σχέση με το διάβασμα. Αρκούντως χαλαρωτικό, δίχως να αρνείται τα υπόγεια δυνατά χτυπήματα αντι-μπούλινγκ, και για μεγαλύτερους αναγνώστες που θα τρυπώσουν στον συχνά ακατανόητο κόσμο των πρώιμων teens.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Σάμι ο ψευταράς
    Συγγραφέας: Νικόλα Μπρουνιάλτι
    Εικονογράφηση: ΑντονΤζονάτα Φεράρι
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2017
    Ηλικίες: 10-13 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     [vc_custom_heading text=”Το ημερολόγιο ενός δειλού” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Β’ Γυμνασίου. Κάπου εκεί ξεκινούν όλα. Νίκος Γόλιος. Ο ζόρικος, ο μάγκας, ο θύτης, ένας εφιάλτης για τον Θοδωρή, την άλλη ιδιοσυγκρασία, το θύμα. Έχει συμμάχους. Πάντοτε έχουν συμμάχους οι Γόλιοι του κόσμου. Τον Πάνο, τον Άρη, το Σταμάτη, τη σιωπή όσων βλέπουν και γυρίζουν το κεφάλι, του γυμναστή που έκανε χειρισμούς…νηπιαγωγείου.

    Η παρενόχληση είναι διαρκής. Είναι παντού. Ο ένας ξυπνούσε το πρωί και πήγαινε σαν πρόβατο στη σφαγή. Ο άλλος ξυπνούσε το πρωί και πήγαινε με ένα νέο βάσανο από το πλούσιο ρεπερτόριό του.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το ημερολόγιο ενός δειλού
    Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2014
    Ηλικίες: 11-15 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     

     [vc_custom_heading text=”Το λουζεράκι” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Η Θάλεια είναι το πρόσωπο, η Θάλεια είναι το “λουζεράκι”, μια μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, που περνά πάντοτε απαρατήρητη, σχεδόν το επιδιώκει τις περισσότερες φορές. Είναι από εκείνα τα αόρατα σχολεία που πασχίζεις να θυμηθείς ότι τα έχεις ή τα είχες συμμαθήτριες, που δεν σε κάνει να την προσέξεις ούτε με τις επιδόσεις της ως μαθήτρια και μοιάζει παντού και πάντα μια χρυσή μετριότητα. Μαζεμένη, συνεσταλμένη, δίχως αυτοπεποίθηση καμιά, εξ’ ου και “λουζεράκι”=λούζερ, χαμένη παντού, που κατεβάζει ταινίες για να περνάει το χρόνο της, με μια μονάχα φίλη, “αυτές που δεν τους ρίχνεις δεύτερη ματιά”, ένα από τα “κορίτσια της συγγνώμης“* των Κατσιμιχαίων, που απομαγνητίζουν, που νιώθουν σαν λόγχες τα βλέμματα των άλλων πάνω τους, που λακίζουν όταν μια μάχη κοχλάζει κοντά τους.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το λουζεράκι
    Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Μάρτιος 2019
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

     [vc_custom_heading text=”Σχολική παράσταση” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Ο Γιώργος Χρονόπουλος είναι 13 ετών, μαθητής της δευτέρας γυμνασίου ή όπως λένε οι Γερμανοί της ογδόης τάξης. Και το λένε οι Γερμανοί γιατί ο Γιώργος πηγαίνει σε γερμανικό σχολείο στο Μόναχο. Εκεί ζει. Κι όταν έχεις ξεκινήσει από την Ελλάδα κι ένα μέρος όπως η Παλιά Κοκκινιά και τώρα ζεις στο Μόναχο, αυτό το λένε με μια λέξη μετανάστης. Κι οι αγενείς το λένε με ακόμα λιγότερους φθόγγους: ξένος…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Σχολική παράσταση
    Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2013
    Ηλικίες: 11-15 ετών
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

    και ένα βιβλίο για να μάθεις τα πάντα…

     [vc_custom_heading text=”Σχολικός εκφοβισμός-Bullying” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0078cc !important;}”]

    Στο βιβλίο της Χριστίνας Ρασιδάκη αναλύεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού σχεδόν στο σύνολο των πτυχών του. Το βιβλίο διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια μέσα στα οποία η συγγραφέας παίρνει το φαινόμενο από τη στιγμή που ξεφεύγει από το απλό πείραγμα μέσα σε μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών και το φτάνει στην επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους γονείς, ακόμα και τις προβληματικές εκδοχές αυτών. Ενδιαμέσως, προσεγγίζονται και ορίζονται το φαινόμενο του εκφοβισμού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, οι μέθοδοι αντιμετώπισης σε διάφορα περιστατικά εκφοβισμού με παραδείγματα, η επικοινωνιακή προσέγγιση με όλους τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό παράγοντες (παιδιά, γονείς, θεατές, εκπαιδευτικούς), το cyberbullying καθώς και η ύπαρξη πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου στις σχολικές μονάδες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Σχολικός εκφοβισμός-Bullying- Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας-Τρόποι αντιμετώπισης-Πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς
    Συγγραφέας: Χριστίνα Ρασιδάκη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2015
    Παρουσίαση ELNIPLEX: Click
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular