More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠαραμύθια από την Ασία: Το χρυσάφι, η χελώνα, η πεντάμορφη, της Λότης...

    Παραμύθια από την Ασία: Το χρυσάφι, η χελώνα, η πεντάμορφη, της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου

    asiacover

    Τρία παραμύθια από την Ασία, μέσα από τη ματιά της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, βασισμένα σε μύθους μας δίνουν αφορμή για ν’ ασχοληθούμε με μυθοπλασίες και παραμύθια και ν’ αναζητήσουμε το βαθύτερο νόημα που κρύβουν.

    ” Το χρυσάφι του πανύψηλου βουνού ”
    Ένα παραμύθι βασισμένο σε κινέζικο μύθο που μας μεταφέρει στο Πέγκ Λάι,σ’ ένα πανύψηλο βουνό όπου ζουν οι αθάνατοι. Ένας από τους αθάνατους κατέβαινε καμιά φορά να δεί τι κάνουν και πως ζουν οι άνθρωποι στη γη, να μιλάει μαζί τους και να μαθαίνει πόση ανθρωπιά κρύβουν οι θνητοί  όμως πάνε χρόνια που δεν κατεβαίνει πια. Την τελευταία φορά που κατέβηκε ο Αθάνατος, είχε υποσχεθεί ότι όποιον θνητό βρει που να μην είναι άπληστος και αχόρταγος θα τον έκανε στη στιγμή κι εκείνον Αθάνατο.” Άδικος κόπος’ του φώναζε ο ήλιος “Κοίταξε εμένα! Χρόνια και χρόνια δίνω απ’ το χρυσάφι μου σε κάθε άνθρωπο της γης, κι “ευχαριστώ¨ ή ” φτάνει¨δεν άκουσα ποτέ να πει κανείς. Ο Αθάνατος πίστευε ότι θα τα καταφέρει σε πείσμα του ήλιου και έβαζε σε δοκιμασία κάθε περαστικό που συναντούσε μια και το δικό του χρυσάφι ήταν αληθινό. Άραγε θα βρεί κάποιον που ν’ αξίζει όλο το χρυσάφι του κόσμου;

    ” Η χελώνα και η μαϊμού ”
    Ένα παραμύθι βασισμένο σε μύθο των Φιλιππίνων που μας μιλάει για τη φιλία ανάμεσα σε μια μαϊμού και μια χελώνα και πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς καλούς φίλους. Η φιλία τους όμως δοκιμάζεται, όταν πρέπει να μοιραστούν τους καρπούς της μπανανιάς. Η πονηρή μαϊμού είναι αχόρταγη και θέλει όλες τις μπανάνες για τον εαυτό της. Όταν φυσάει νοτιάς μια μεγάλη μπανανιά κουνάει τα φύλλα της και ψιθυρίζει: ” Όποιος στους φίλους του άσχημα φερθεί και πονηρά τους ξεγελάσει, θα πέσει μες τ ‘αγκάθια και θα τρυπηθεί, κι όσες μπανάνες και να φάει δε θα χορτάσει…”  Όταν η μαϊμού χορτάσει, θ’ αναζητήσει την παλιά της φιλενάδα μα τότε θα’ ναι αργά! Μια μέρα ελπίζει να τη βρει και να παραδεχτεί την άσχημη συμπεριφορά της που τόσο στενοχώρησε την πιο καλή της φίλη. Η μαϊμού παρουσιάζεται αχόρταγη και άπληστη καθώς θέλει όλες τις μπανάνες για τον εαυτό της και πονηρή γιατί κοροϊδεύει τη χελώνα στη μοιρασιά. Η χελώνα από την άλλη παρουσιάζεται καλή, υπομονετική και ιδανική φίλη που πιστεύει στη φιλία αλλά και ταυτόχρονα έξυπνη καθώς ξεγελά την μαϊμού όταν καταλαβαίνει τα κίνητρα της.

    ” Η πεντάμορφη και το παλικάρι ”
    Μια ιστορία βασισμένη σε Περσικό μύθο για μια κόρη ξακουστή σ’ όλο τον κόσμο για την ομορφιά της, την χρυσή καρδιά της και την εξυπνάδα της. Είχε φτάσει πια σε ηλικία γάμου και έπρεπε να διαλέξει ποιόν θα πάρει για άντρα της ανάμεσα σε άρχοντες, πρίγκιπες  και βασιλιάδες. Άρχισανε να στέλνουν προξενητάδες. Όμως εκείνη έλεγε: “Πέστε στους άρχοντες, πέστε στους πρίγκιπες, πέστε στους βασιλιάδες ότι με προξενιό ποτέ μου δε θα παντρευτώ.θα πάρω εκείνον που θα μ’ αγαπάει όσο τον ίδιο του τον εαυτό”. Πήγανε λοιπόν άρχοντες με πλούτη και πετράδια. γενναίοι πρίγκιπες και βασιλιάδες ξακουστοί σ’ όλη την οικουμένη. Όμως η πεντάμορφη δεν έλεγε το “ναι” γιατί καθένας απ’ αυτούς αγαπούσε μόνο τον εαυτό του, τα πλούτη και τη λεβεντιά του. Κάποια στιγμή βρήκε το θάρρος και χτύπησε την πόρτα της πενταμορφης ένας νέος  που τη αγαπούσε καιρό και η αγάπη του άγγιξε την καρδιά της πεντάμορφης.

    Κάθε ιστορία περιέχει τρεις εικόνες σε πλαίσιο που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής με έντονα χρώματα από την γνωστή εικονογράφο Βάσω Ψαράκη.
    Μπορείτε να φωτοτυπήσετε τις εικόνες ή να ζωγραφίσουν τα παιδιά σκηνές από την κάθε ιστορία και να τις τοποθετήσουν τα παιδιά σε χρονική ακολουθία. Πολλά στοιχεία από τις ιστορίες επαναλαμβάνονται και μπορεί εύκολα να γίνει αναδιήγηση από τα παιδιά. Κοινό στοιχείο και στις τρείς ιστορίες είναι η αναζήτηση ανθρώπου που δεν είναι εγωϊστής, αχόρταγος και άπληστος. Κάθε ιστορία φυσικά αφήνει πολλά ερωτήματα για συζήτηση μέσα στην τάξη και μπορεί να διαβαστεί ξεχωριστά. Εσείς μπορείτε να αφηγηθήτε την ιστορία στα παιδιά και εκείνα να μαντέψουν και να δώσουν μια διαφορετική τροπή στην ιστορία. Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία του παραμυθιού, να αφήνει το νου να ταξιδεύει και την αγάπη να θεριεύει.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Παραμύθια από την Ασία
    Το χρυσάφι, η χελώνα και η πεντάμορφη
    Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου
    Εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη
    Εκδόσεις: Πατάκη, 1993
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-16-5876-6

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular