More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠαραμύθια από την ιστορία μας, της Νένας Κοκκινάκη

    Παραμύθια από την ιστορία μας, της Νένας Κοκκινάκη

     

    “Δέκα ιστορίες µε πρωταγωνιστές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας στην καθηµερινή ζωή τους, πριν αποκτήσουν τη φήµη που τους ακολουθεί ως σήµερα. Δέκα ιστορίες που µας ταξιδεύουν στον αρχαίο ελληνικό κόσµο, ανοίγοντας νέους δρόµους στην ιστορία µας.”

    Όλοι γνωρίζουμε τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Αισχύλο αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πως ενώ πολέμησε σε μεγάλες μάχες του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στο κεφάλι του μια… χελώνα!

    Όλοι γνωρίζουμε από τα σχολικά μας χρόνια τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ελάχιστοι όμως από εμάς γνωρίζουμε την ενδιαφέρουσα και συγκινητική ιστορία του σκύλου του Ξάνθιππου, πολιτικού και πατέρα του Περικλή.  Η ιστορία του σκύλου ξεκινάει ένα μήνα πριν από τη ναυμαχία, τότε που ο Λεωνίδας και οι 300 του ηττήθηκαν τον Αύγουστο του 480 π.Χ. στις Θερμοπύλες από τους Πέρσες και οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους για να σωθούν. Ο Ξάνθιππος είχε έναν αφοσιωμένο σκύλο ο οποίος ακολούθησε το πλοίο του αφέντη του κολυμπώντας ως τη Σαλαμίνα. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή μόλις συναντήθηκε με τον Ξάνθιππο. Εκείνος έθαψε το σκύλο του στο σημείο όπου πέθανε και από τότε το μέρος ονομάστηκε «Κυνός Σήμα».

    Σε ένα μικρό βιβλίο με λιγότερες από ογδόντα σελίδες η Νένα Κοκκινάκη μας αφηγείται σύντομες, αυτοτελής ιστορίες για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Θεμιστοκλή, τον Δημοσθένη, τον Σόλωνα, τον Αλκιβιάδη. Η συγγραφέας καταπιάνεται με γνωστές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας φωτίζοντας λεπτομέρειες λιγότερο γνωστές αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες! Γιορτές, συνήθειες, ασχολίες περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο προφανώς ύστερα από μελέτη πηγών, παρέχοντας γνώσεις και πληροφορίες τόσες ώστε να διεγείρουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να καθιστούν το μακρινό παρελθόν προσβάσιμο μέσω του αφηγηματικού ταξιδιού.

    Αυτό το οποίο καθιστά το βιβλίο αξιοπρόσεκτο είναι ότι η συγγραφέας κατορθώνει να ζωντανεύει τους ήρωές της, τόσο τα ιστορικά πρόσωπα όσο και τα επινοημένα, δίνοντας στο αναγνώστη την ψευδαίσθηση ότι τα έχει συναναστραφεί! Ενδιαφέρουσα είναι σε πολλές ιστορίες η οπτική γωνία και η επιλογή του αφηγητή της ιστορίας.
    Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων που μας άρεσε και σας το προτείνουμε!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Παραμύθια από την ιστορία μας
    Συλλογή: Περιστέρια
    Συγγραφέας: Νένα Κοκκινάκη
    Εικονογράφηση εξωφύλλου: Κατερίνα Βερούτσου
    Διορθώσεις: Κατερίνα Γουναροπούλου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2018
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN:
    978-960-16-7790-3

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular