More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΥγεία-ΔιατροφήΠαραμύθια για τα δόντια μας

    Παραμύθια για τα δόντια μας

    dont1

    Το ELNIPLEX έψαξε στις βιβλιοθήκες του και βρήκε τις πιο δυνατές ιστορίες για ξεδόντιασμα και κατόπιν αστραφτερό χαμόγελο. Όχι, δεν είμαστε τα παιδιά της Crest. Σας ξεναγούμε απλώς στη βιβλιοθήκη των δοντιών!

    Ένα από τα καλύτερα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά εν έτει 2001 σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου. Όμορφη ιστορία για την όμορφη κυρά Δόνα Τερηδόνα από την Ισπεπονία η οποία ρωτούσα το καθρεφτάκι της ποια είχε το πιο όμορφο χαμόγελο στον κόσμο κι εκείνος ασφαλώς της αποκρινόταν “εσείς, ασφαλώς Δόνα Τερηδόνα”. Όλοι θαύμαζαν το χαμόγελο της, το ομορφότερο στον κόσμο ήταν. Ώσπου μια μέρα ο καθρέφτης της είπε το αναπάντεχο: “το ομορφότερο χαμόγελο στον κόσμο το έχει η Λουκία”. Και κάπου εκεί αρχίζουν όλα…Ίσως το πιο γνωστό παραμύθι για τα δόντια και τα αστραφτερά χαμόγελα…!

    dont2

    Κι άλλος Ευγένιος Τριβιζάς στο “Ο Κροκόδειλος που πήγε στον οδοντίατρο” σε εικονογράφηση Νίκου Μαρουλάκη σε ένα επίσης πολύ γνωστό παραμύθι. Υπάρχουν κροκόδειλοι που θέλουν να κοιτάζουν το φεγγάρι, άλλοι να ξαπλώνουν ανάσκελα και άλλοι να

    dont8

    πλατσουρίζουνε στη λάσπη. Ο Κορνήλιος ο κροκόδειλος όμως, ίσως ο πιο καυχησιάρης  κροκόδειλος, θέλει να τρώει χέρια. Έχει φάει χέρι μποξέρ, σερβιτόρου, τροχονόμου και τώρα ετοιμάζεται για το πιο λαχταριστό: το χέρι του οδοντιάτρου που είναι το μόνο που του έχει ξεφύγει. Βάζει στοίχημα λοιπόν με τους φίλους του και θέτει σε εφαρμογή το τρανό του σχέδιο. Θα τα καταφέρει όμως;

    Το 1999 οι εκδόσεις Πατάκη εκδίδουν το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα  “Ο Ιππόλυτος ο ιπποπόταμος”.  Ο Ιππόλυτος την πάτησε: δεν έπλενε τα δόντια όσο συχνά και προσεκτικά έπρεπε και τώρα πονάει και βογκάει! Είναι αναγκασμένος λοιπόν να πάει στον οδοντίατρο πριν να είναι ακόμη πιο αργά για εκείνον και τα δόντια του!

    DONT10

    Άννα Ράσελμαν. Το όνομα ίσως δεν το έχουν συγκρατήσει πολλοί, το βιβλίο όμως είναι ένα από τα ετήσια hit στα ελληνικά νηπιαγωγεία (τουλάχιστον). Η ιστορία μιλά για δύο…μικρόβια, τον Σοκολάκη και τη Ζαχαρούλα Τρυποδόντη που είχαν φτιάξει το ωραίο τους σπιτικό σε δυο όμορφα δοντάκια αλλά τα πράγματα άρχισαν να χαλάνε δραματικά για αυτούς από τότε που…μπήκαν στην πόλη οι οχτροί. Απολαυστικό παραμύθι, κατάλληλο για δραματοποίηση, κουκλοθέατρο και άλλες μορφές τέχνης.

    Το 2006 έρχεται από τις εκδόσεις Διάπλαση το βιβλίο “Το χαμόγελο της Λένιας”. Μικρά μυστικά για τα δόντια και την περιποίησή τους ενώ διαβάζοντας το βιβλίο επιλέγεις εσύ τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η ιστορία και μεταβαίνεις στην αντίστοιχη σελίδα όπου και η ιστορία συνεχίζεται από εκεί που την άφησες αλλά με την επιλογή που έκανες.
    dont5

    Η Λένια κάνει επιλογές ως προς τη στοματική της υγιεινή που έχουν άλλες φορές θετικές και άλλες αρνητικές συνέπειες. Τι πρέπει να κάνει η Λένια για να έχει αστραφτερό χαμόγελο; Αν την πατήσει και πρέπει να πάει στον οδοντίατρο, τι θα τη συμβουλεύατε να κάνει; Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες για την υγιεινή των δοντιών. Μαρία Αργυρίου και dont7

    Μαριλένα Καββαδά από τις εκδόσεις Διάπλαση, 2006. 47 σελίδες για γερά δόντια και αστραφτερά χαμόγελα!

    “Δε φοβάμαι τον οδοντίατρο”, γράφει η Κατερίνα Γιαννίκου το 2000 και εκδίδει ο οίκος Modern Times. Είναι μια λέξη που προκαλεί ιδρώτα και φόβο σε μικρούς και μεγάλους ταυτόχρονα. Είναι η λέξη “οδοντίατρος”. Έτσι, ο αρκούδος Έκτορας και ο ποντικούλης Πάρης ξεναγούν τους αναγνώστες σε ένα οδοντιατρείο όπου ο κύριος Ασπροδόντης, ο οδοντίατρος, είναι έτοιμος να σφραγίσει το δοντάκι αλλά και να εξηγήσει σε όλους όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την προστασία των δοντιών σας. Μια ιστορία για πονεμένα δόντια!!!

    Το 2006 οι εκδόσεις Ανέμη φέρνουν στην Ελλάδα το μαλλιαρό τερατάκι Ουπς από τον Πλανήτη Πειράζει Δεν, που ταξιδεύει πάνω στη λεωφόρο του φεγγαριού και φτάνει στον φίλο του τον Λουκά που είναι κουτσοδόντης γεγονός που του προκαλεί ακατάσχετα γέλια! Στην πορεία μαθαίνει ένα σωρό συναρπαστικά πράγματα για τα προσωρινά και τα μόνιμα δόντια, για τα μικρόβια, για την οδοντόκρεμα και τον βασιλιά Κουτσοδόντη! Μαζί με τον Ουπς και την ιστορία του ένα δοντοδιαβολοπαιχνίδι. Το διασκεδαστικό βιβλίο “Ουπς, δόντια καθαρά πάντοτε γερά” για την στοματική υγιεινή από τον Γερμανό συγγραφέα Ούρζελ Σέφλερ (Ursel Scheffler) και την Γιούτα Τιμ (εικονογράφηση).

    Καλές αναγνώσεις, αγαπητοί φίλοι!

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular