More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΓιορτέςΠερί ΔημοκρατίαςΠαραμύθια και βιβλία για παιδιά για το Πολυτεχνείο, τη δημοκρατία, την εξουσία,...

    Παραμύθια και βιβλία για παιδιά για το Πολυτεχνείο, τη δημοκρατία, την εξουσία, τα πολιτεύματα

    Παραμύθια και βιβλία για το Πολυτεχνείο, τη δημοκρατία, τα πολιτεύματα, την εξουσία.

    (UPDATE NOV 2023)

    Στο δάσος, της Σοφίας Ζαραμπούκα, εκδόσεις Κέδρος

    Η σοφή κουκοβάγια εκλέγεται αρχηγός των ζώων του δάσους και δικαιώνει πάντα τις προσδοκίες των ζώων σώζοντάς τα από κινδύνους και κακοτοπιές. Μα ο ελέφαντας που συνειδητοποιεί τη δύναμή του, τη διώχνει με τη βία και παίρνει τη θέση της. Τα πράγματα όμως δεν πάνε τόσο καλά ούτε για τον αμόρφωτο και αδύναμο στις συμβουλές ελέφαντα ούτε για όλα τα ζώα του δάσους που εγκαταλείπουν για άλλες πολιτείες.sto dasos patakis cover

     

    Το τείχος- Μια διαχρονική ιστορία, των Τζιανκάρλο Μακρί & Καρολίνα Τζανότι (εικ.: Μ. Σάκο, Ε. Βαλαρίνο)

    Εκδόσεις Susaeta

    Το αριστουργηματικό αυτό βιβλίο των Μακρί, Τζανότι, Σάκο και Βαλαρινο είναι ένα μεστό, απολαυστικό, φιλοσοφικό σχόλιο, αλλά και ένα εμβριθές πολιτικό μανιφέστο που ξεβαλσαμώνει υπνωτισμένες σκέψεις, θέτει ουσιώδεις προβληματισμούς στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σχετικά με την ομοιομορφία, τη διαφορετικότητα, την προσφυγική κρίση. Παράλληλα, η εικαστική πανδαισία των περίπου κυκλικών προσώπων που συναπαρτίζουν την κοινωνία θα σας προσφέρει ευκαιρίες για σπάνιους χρωματικούς πειραματισμούς και τα δικά σας εικαστικά θαύματα.

    to teixos cover

    Οι μέρες που δακρύζουν, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

    εκδόσεις Πατάκη

    Η Μυρσίνη, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, και ο αδερφός της ο Αχιλλέας, που προετοιμάζεται για να δώσει τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, ζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, στην Αθήνα. Τέσσερις μέρες, στις οποίες ο καθένας αναμετριέται με τον εαυτό του, τον φασισμό, τον έρωτα, τον θάνατο. Τέσσερις μέρες γεμάτες μεγάλες αποφάσεις, κρίσιμες πράξεις, συγκλονιστικά συναισθήματα. Τέσσερις μέρες, μέσα και έξω από το κατειλημμένο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου τα γκλομπ, τα δακρυγόνα, οι σφαίρες της δικτατορίας των συνταγματαρχών σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και δρομολογούν εξελίξεις.
    «Δεν ξέρω αν θα ρίξουμε τη χούντα. Θα ρίξουμε πάντως τη σιωπή».

    oi meres pou dakryzoun cover

    2651 Ημέρες Δικτατορίας, της Μαρίζας Ντεκάστρο

    εικονογράφηση: Βασίλης Παπαγεωργίου, εκδόσεις Μεταίχμιο

    Οι 2651 ημέρες της ελληνικής δικτατορίας καταγράφονται και φωτίζονται μέσα από τα προσωπικά βιώματα της έφηβης τότε συγγραφέα. Αυτό το προσωπικό βλέμμα έχει μεγάλη αξία στα βιβλία γιατί αναδεικνύει τους τρόπους που υποδέχτηκαν τα γεγονότα και τους τριγμούς τους οι άνθρωποι που τα είδαν μπροστά τους, στους λιγοστούς τότε τηλεοπτικούς δέκτες ή στις εφημερίδες της επόμενης μέρας, που τα συζήτησαν στα επιτόπια πηγαδάκια στους δρόμους, στα προαύλια των σχολείων, σε σκαλοπάτια και αυλές των θαυμάτων ή σε αυτοσχέδιες παρέες.

    2651 meres diktatorias cover

    Κάτω απ΄ την καρδιά της (αναμορφωμένη έκδοση), της Βούλας Μάστορη

    Η Άννα είναι μαμά του Νικόλα και όπου να ’ναι θα γεννήσει ακόμα ένα αγόρι. Όμως, θες η χούντα που έρχεται και στρογγυλοκάθεται στον σβέρκο όλων, θες η ιδιαίτερη κατάσταση της οικογένειας με τη μαχητική μαμά, τον πολύ μεγαλύτερό της μπαμπά κι ένα σωρό θείους και θείες που δε λένε να βάλουν γλώσσα μέσα τους, το αγόρι που πρόκειται να γεννηθεί αποφασίζει να φωλιάσει κάτω από την καρδιά της μαμάς και να μη βγει, παρά μόνο όταν νιώσει ότι θα είναι ελεύθερο να κάνει ό,τι θελήσει!
    Από εκεί μας αφηγείται εφτά χρόνια στρατοκρατίας, αγώνων ενάντια στη χούντα, φόβου και τόλμης, αλλά και πολλών μικρών, υπέροχων οικογενειακών στιγμών.

    Παραμονές 21ης Απριλίου 1967. Η Άννα (που τη γνωρίζουμε από τα μυθιστορήματα της συγγραφέα Κάτω απ’ το φεγγάρι, Στο Γυμνάσιο και Ένα ένα τέσσερα) είναι έγκυος και ζει με τον Πάνο, τον άντρα της, τον δεκάχρονο γιο του από προηγούμενο γάμο και τον δίχρονο γιο τους στην Καστέλα. Οικογένεια κάθε άλλο παρά συμβατική για την εποχή εκείνη. Κι αν σ’ όλα αυτά λογαριάσουμε και την κουνιάδα (που η Άννα αποκαλεί «Σφραγιδοφύλακα»), το τεράστιο σόι του Πάνου, τον εκρηκτικό και ασυμβίβαστο χαρακτήρα της Άννας, αλλά και την άρνηση του εμβρύου να βγει από την κοιλιά της μαμάς του μέχρι να φύγει η χούντα που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, τότε έχουμε ένα πρωτότυπο μείγμα ρεαλισμού, χιούμορ και αληθινής ζωής που θα συναρπάσει κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την εποχή εκείνη.

    Στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της άτυπης τετραλογίας της Άννας αφηγητής είναι το αγέννητο μωρό της ηρωίδας, που μας λέει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σπίτι, ενώ παράλληλα σχολιάζει και φιλοσοφεί.

    katw ap thn kardia ths cover

    Τι είναι Δημοκρατία; της Μαρίζας Ντεκάστρο (εικ.: Χρήστος Κούρτογλου)

    εκδόσεις Μεταίχμιο

    Τι είναι Δημοκρατία. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο πολιτικής και κοινωνικής αγωγής για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο. Διαβάζοντας το βιβλίο τα παιδιά θα ανακαλύψουν την ιστορική πορεία της διαμόρφωσης των πολιτευμάτων μέχρι τις μέρες μας, θα εντοπίσουν και θα κατανοήσουν τα οφέλη του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά και τις απειλές που μπορεί να δεχτεί. Θα προβληματιστούν σχετικά με τα δικαιώματα της μειοψηφίας και θα ανακαλύψουν τους αγώνες των γυναικών για τη διεκδίκηση ψήφου. Χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η αυτοαναφορικότητα, η σαφήνεια και η απλότητα ύφους και λόγου χωρίς, ωστόσο, να γίνονται εκπτώσεις ως προς τα όσα πρέπει να ειπωθούν σχετικά με το θέμα.

    Οι εκλογές των ζώων, των Πάουλα Ντεσγκάλδο και Πέδρο Μαρκούν,

    εκδόσεις Ψυχογιός

    Εξαιρετικό! Το λιοντάρι είχε εκτρέψει όλο το νερό από το ποτάμι για να φτιάξει μια πισίνα μπροστά από τη φωλιά του. Αυτό απασχολούσε όλα τα ζώα του δάσους τελευταία. Κι αυτό ήταν που τα εξόργισε. Οργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά στην πισίνα του λιονταριού, αλλά το λιοντάρι αδιαφόρησε. Έτσι, προχώρησαν σε κάτι ακόμα πιο προχωρημένο: προκήρυξαν εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού με σαφείς κανόνες: εκλογές κάθε άνοιξη, δυνατότητα εκλέγεσθαι και εκλέγειν σε όλα τα ζώα, μυστική ψήφος, απαγόρευση ανταλλαγής δώρων και άλλους ξεκάθαρους όρους.

    Η Σκοτεινούπολη, της Κέλη Κάνμπι

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος

    Μια απολαυστική, ανατρεπτική ιστορία για την εξουσία και την αυθεντία της, την υπακοή και την τυφλή υποταγή, την ατομική και τη συλλογική ευθύνη, τη διαφορετικότητα, την αξία και το χρώμα της ζωής που έρχεται από τη μουσική, τα βιβλία, τις γεύσεις, τα χρώματα, τις μυρωδιές, από όλα όσα κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις δηλαδή.

    Έρχεται ο γίγαντας, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Νικόλας Χατζησταμούλος, σειρά: Μικρές Καληνύχτες)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Ο Μάκης Τσίτας, δίχως να αποχωρίζεται τα ταπεινά υλικά των Μικρών Καληνυχτών και τα αρκετά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των λαϊκών παραμυθιών στα οποία βασίζονται, προχωρά ένα και δύο βήματα πιο πέρα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά κριτικό και αιχμηρό στη σημασία του σχόλιο πάνω στη διάδοση των fake news, στην τρομοκράτηση των δίχως κρίση και σκέψη πολιτών, στην άνευ όρων παράδοσή τους στην άκρατη φημολογία, την εκμετάλλευσή τους από επιτήδειους που κερδοσκοπούν και τζογάρουν πάνω στην ψυχολογία του όχλου.

    Η εξέγερση (Όνειρο δεύτερο, Σειρά: Αγριόπαπιες), του Γιώργου Χατζόπουλου

    Και τι κάνουν αυτοί οι ήρωες, οι έφηβοι πια, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς; Μα το λέει ο τίτλος: ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ. Η εφηβική φύση τους, η γενικότερη αμφισβήτηση της εποχής, η απογοήτευση από τη διαδοχή της χούντας από μεγάλη μερίδα Ελλήνων που οδήγησε άλλωστε και στο φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου μέσα σε επτά μόλις χρόνια (1981), ο κομματισμός, ο αναδυόμενος διπολισμός, οι εξαλουθούμενες φασιστικές συμπεριφορές σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής (φάκελοι ασφάλεια, παρακολουθήσεις), η βαθιά συντηρητική εκπαίδευση που μεταφραζόταν σε μια βαθιά συντηρητική κοινωνία παρά το μεγάλο υποτίθεται προοδευτικό της κομμάτι, ο αυταρχισμός εκπαιδευτικών και σχολείων, οι οικογένειες που ασφυκτιούσαν στη μέγγενη μεταξύ προσωπικής εξόδου από τη φτώχεια, βιοπάλης, μόρφωσης των παιδιών τους με ό,τι μέσα διέθεταν, εξοχικού στη Σαλαμίνα (όχι, εντάξει αυτό ήταν όνειρο του 80′), όλο αυτό το θέατρο που παιζόταν στη μεγάλη σκηνή της ελληνικής κοινωνίας, ένας έφηβος που βράζει το αίμα του από την αδικία και τον παραλογισμό δεν μπορεί να το αποδεχθεί εύκολα. Θα εγερθεί, θα εξεγερθεί, θα φωνάξει. Ακατάληπτα κάποιες φορές; Έστω. Όταν σε πνίγει ο θυμός και η οργή, θα ενωθείς με χιλιάδες ανθρώπους σε κινήματα που δεν είναι απαραίτητα να έχουν όλοι τα ίδια όνειρα και κίνητρα.

    h exegersh cover

    Η φάρμα των ζώων (για παιδιά), του Τζορτζ Όργουελ (διασκευή: Μιχάλης Μακρόπουλος, εικ: Θέντα Μιμηλάκη)

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Οι εκδόσεις Διόπτρα και ο Μιχάλης Μακρόπουλος μετέγραψαν το 160 σελίδων πρωτότυπο σε μια εικονογραφημένη εκδοχή 88 σελίδων (μαζί με τις ολοσέλιδες εικόνες) για μικρότερα παιδιά, ηλικίας περίπου 6-9 ετών ή και 5 με μεγαλόφωνη ανάγνωση. Η μεταγραφή ενός τέτοιου βιβλίου είναι εκ των πραγμάτων ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο ομολογεί ο ίδιος ο συγγραφέας του σε προλογικό και επιλογικό σημείωμα. Έχοντας διαβάσει αυτές τις ημέρες ξανά και το πρωτότυπο έργο, μπορώ να πω ότι η διασκευή αυτή είναι απολύτως ικανοποιητική και επιτυγχάνει τον σκοπό της, καθώς το ρέον κείμενο και ο ρυθμός του σε καμία περίπτωση δεν χάνουν σημαντικά από το πρωτότυπο.

    Η φάρμα των ζώων, του Τζορτζ Όργουελ (εικ.: Κρις Μουλντ)

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Διαχρονικός και πάντα επίκαιρος ο George Orwell, σε μια πρόταση, λιτά και εμπεριστατωμένα, συμπυκνώνει όλο το νόημα των αδικιών, των εξαιρέσεων και διακρίσεων που ανθίζουν ακόμα και σήμερα στις καλύτερες «δημοκρατίες» καταλύοντας τον πολυπόθητο θεσμό της ισότητας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης.

    Ο σύμβουλος του βασιλιά, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Μαρηλία Φωτιάδου)

    Για ακόμα μια φορά με επιδεξιότητα, δεύτερη στα πλαίσια της μακρόβιας σειράς Μικρές Καληνύχτες, ο διακεκριμένος συγγραφέας Μάκης Τσίτας προσφέρει ένα άψογα ενορχηστρωμένο φιλοσοφικό παραμύθι με την προβιά του κλασικού. Ένας βασιλιάς, καλός και μετρημένος, με δεξιότητες σωστές σε πρώτη ανάγνωση, ένα βασίλειο, υπήκοοι, ένας αποθανών σύμβουλος, μια κενή θέση, ένας νέος σύμβουλος που κερδίζει με την τόλμη του τη θέση, απανωτές επιτυχίες, αλλεπάλληλες αποτυχίες, μια απογοήτευση, μια ανακούφιση. Το μοτίβο είναι στις περισσότερες γραμμές του κλασικό, οικείο σε κάθε αναγνώστη, καθώς ακόμα και ένα παιδί έχει ακούσει μια ιστορία για κάποιον βασιλιά και κάτι που συνέβη στο βασίλειό του.

    o symboylos toy basilia cover

    Πρέπει να ελευθερώσω το παιδί, του Τζέφρι ντε Πέναρτ

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Τζέφρι ντε Πέναρτ είναι αυτός. Ευρηματικός και πολλές φορές απρόβλεπτος. Με την αγάπη του για τους λύκους να είναι γνωστή ακόμα ίσως και στους ίδιους, στις πραγματικές αγέλες τους. Όμως σε αυτό το βιβλίο, θαρρώ, ότι καταθέτει μέσα από την ιστορία του, ένα από τα πιο βαθιά πολιτικά σχόλια που θα συναντήσει κανείς σε “παιδικό” παραμύθι. Γιατί οι έχοντες εξουσία έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα να διαχειριστούν. Τόσο σημαντικά που δε μπορούν να δώσουν λύση στα πιο απλά, τα καθημερινά σου.

    Η παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις, της Έλενορ Λέβενσον (εικ.: Πολ Μπόστον)

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    100 λέξεις που εκτίμησε η καθηγήτρια πανεπιστημίου Eleanor Levenson ότι απηχούν καλύτερα τον ευρύ όρο «πολιτική» και η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει εξαιρετική επιλογή. Αυτές οι 100 λέξεις πραγματικά κυκλώνουν την πολιτική και παρέχουν μια δυνατή εικόνα σε ένα 10-12χρονο παιδί που έχει δημιουργήσει ερωτήματα και αναζητά απαντήσεις.

    Η πέτρα: Μια ιστορία για μεγάλους, οι μικροί τα ξέρουν ήδη, του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου (εικ.: Χάρις Σαπουντζή)

    Εκδόσεις Φαίδρα

    Ο συγγραφέας φτιάχνει αυτή τη φιλοσοφική ιστορία με τα απλά υλικά των παλιών ιστοριών. Και μέσα στις λέξεις του και την ιστορία του εν τέλει, εσωκλείει όλες εκείνες τις σημαντικές έννοιες που αγκιστρώνονται πάνω στη λέξη εξουσία: υποταγή, υπακοή, ρηχότητα, έλεγχος, αρχομανία, δουλοπρέπεια, ιεραρχία, πνευματική ύπνωση, ομορφιά, απώλεια εαυτού.

    Μην περάσεις τη γραμμή! της Ιζαμπέλ Μίνιος Μάρτινς (εικ.: Μπερνάρντο Π. Καρβάλιο)

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Είναι ένα από τα λίγα βιβλία που μετατρέπουν κάθε σαλόνι (δισέλιδο) του βιβλίου στον αποκλειστικό καμβά εξέλιξης της ιστορίας. Οι σελίδες του βιβλίου δεν αποτελούν απλώς το σκηνικό διαδραμάτισης αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και κατάληξη της ιστορίας.

    Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων, του Σωτήρη Χατζάκη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

    Μια όμορφη ιστορία για τη μισαλλοδοξία και τον κομπασμό, για την απληστία και την αρχομανία ενός απλού σκουληκιού, που η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον έκανε να ξεπεράσει κάθε μέτρο. Νόμιζε ότι μπορούσε να κατακτήσει τον κόσμο σαν στρατηγός Ναπολέων και τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα του. Ο εγωισμός του δεν τον άφηνε να πράξει δημοκρατικά για το κοινό καλό όλων αλλά σαν δικτάτορας αποφάσιζε μόνο ο ίδιος. Το πάθος για εξουσία τον είχε πια συναπάρει.

    Το σιωπηλό βασίλειο, της Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου (εικ.: Στάθης Πετρόπουλος)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Για την ομορφιά της ζωής που νοτίζεται από την ανόθευτη χαρά των παιδιών, τα τιτιβίσματα των πουλιών, τα τραγούδια, τους ήχους της φύσης, για την αποστείρωση στην οποία μπαίνουν οι ζωές των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν δίχως αυτές τις χαρές, δίχως χαμόγελο, για την εξουσία που σκληραίνει τους ανθρώπους καθώς κόβουν τη γέφυρα με το πλήθος, για την υπακοή και την ανυπακοή, για τη δύναμη των ονείρων που ωθούν σε παράτολμες αλλά γεμάτες αλήθεια πράξεις.

    Για να ενωθούμε, θ’ ανακατευτούμε- Μια ιστορία για κότες, του Λοράν Καρντόν

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Την σύγχυση που επικρατεί μεταξύ ηγετών και λαού, την απώλεια επικοινωνίας, την έλλειψη επαφής των πάνω με τους τα προβλήματα των κάτω, την προχειρότητα και την ανοργανωσιά και κυρίως την έλλειψη λογικής σκέψης και κρίσης με αποτέλεσμα την επικράτηση θεωριών συνωμοσίας και fake news καταγράφει με ευφυέστατο τρόπο και πολύ χιούμορ ο Λοράν Καρντόν.

    Το νου σου, του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου και της Μαρίας Κουτσανοπούλου

    Εκδόσεις Βάρφη

    Έννοιες όπως αυτή της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, της δημοκρατίας, της πολιτειότητας, της δικαιοσύνης συνδέονται με αυτό το βιβλίο χωρίς ίχνος βερμπαλισμού ή διδακτισμού.

    Σσσς! Έχουμε σχέδιο, του Κρις Χότον

    Ευρηματικό; Όχι απλώς! Ιδιοφυές; Ναι! Πόσο σπουδαίο να μπορείς να βάλεις ισχυρές δόσεις χιούμορ και να σατιρίσεις, να καυτηριάσεις, να καταθέσεις ένα ουσιαστικό σχόλιο πάνω στη δήθεν οργάνωση, στους δήθεν πανέτοιμους, στους υπεύθυνους επιτελικούς που πάντα έχουν πλάνο, σχέδιο και κυρίως… τα ξέρουν και τα έχουν προβλέψει όλα.

    Εκδόσεις Κόκκινο

    Η Κυρά Δημοκρατία, της Κωνσταντίνας Αρμενιακού, εικονογράφηση Πάνος Καψάσκης,

    Εκδόσεις Κέδρος

    Η κυρά Δημοκρατία, αγαπητή σε όλο το χωριό,  φυλακίζεται από τη Ρία τη Δικτατορία και τους είκοσι έναν φύλακές της. Την επόμενη μέρα η Ρία θέτει τους δικούς της κανόνες στο χωριό και οι κάτοικοι σιγά σιγά ξεχνούν τη δημοκρατία. Όμως, μια μέρα ένα παιδί θυμάται το τραγούδι της και μαγικά οι κάτοικοι θυμούνται την κυρά Δημοκρατία και ξεσηκώνονται. Η Ρία διατάζει τους φύλακές της να επιτεθούν στους κατοίκους αλλά εκείνοι αρνούνται  και ενώνονται μαζί τους.  Η Δημοκρατία ελευθερώνεται και η Δικτατορία  φεύγει!

    Η σοφή ελιά, της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλούση, εικονογράφηση Γιώργος Σγουρός,

    Εκδ. Μικρή Μίλητος

    Σ’ ένα διαφορετικό από τα άλλα περιβόλι οι καρποί-κάτοικοι δυναστεύονταν από την κολοκύθα που επέβαλλε τον εαυτό της ως αρχηγό  και τους έβαζε να δουλεύουν σκληρά με αντάλλαγμα έναν κουβά νερό την εβδομάδα.  Για άλλους καρπούς αυτό ήταν αρκετό, για άλλους όμως όπως το καρπούζι ούτε συζήτηση. Οι φρουροί της κολοκύθας φυλάκισαν το καρπούζι αλλά ο ξάδερφος του, το πεπόνι, αποφάσισε να λύσει το γρίφο. Με τη βοήθεια και τα συνετά λόγια της σοφής ελιάς έβγαλαν νοκ άουτ την κολοκύθα και αποφάσισαν να ορίζουν κάπως αλλιώς τις τύχες τους.

    Ντενεκεδούπολη, της Ευγενίας Φακίνου

    Εκδόσεις Κέδρος

    Το πλέον διάσημο παραμύθι  της Ευγενίας Φακίνου, η Ντενεκεδούπολη, είναι μια πολιτεία φτιαγμένη από ντενεκέδες και οι κάτοικοι της είναι κι αυτοί ντενεκεδάκια. Ο Σαρδέλας, η Μηλίτσα, ο Βουτυρένιος, ο Σοφός και ο Οκέυ-μπαμ-μπαμ, φτιαγμένοι από αντίστοιχα ντενεκέδια, χάνουν την ηρεμία τους όταν μια μέρα θα εμφανιστεί στην πόλη τους ο αυταρχικός Λαδένιος και θα αρχίζει να τους διατάζει ασταμάτητα. Τα ντενεκεδάκια δε θα το ανεχτούν και θα συμμαχήσουν για να διώξουν τον Λαδένιο. Και όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, θα τα καταφέρουν με έναν μοναδικό τρόπο.  

    ntenekedoupoli1Μικρόκοσμος, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

    Ένα πλήρες, δυναμικό και διαφανές σχόλιο και μια διεισδυτική αλληγορία πάνω στην πολιτειότητα, τον έρωτα, τον πόλεμο, τον αγώνα και την αντίσταση, τις αξίες και τις προτεραιότητες της ζωής, που παραπέμπει ως υλικό και ατμόσφαιρα στη μεγάλη δεξαμενή βιβλίων και animation όπως της σχεδόν αρχετυπικής Φάρμας των Ζώων, του ευφυούς ντοκιμαντέρ Μικρόκοσμος (1996), των Κλωντ Ντουριντσανί και Μαρί Περινού και του ευρηματικού Αntz (Τα μυρμήγκια, 1998) του Έρικ Νταρνέλ.

    mikrokosmos cover

    Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του, του Τζιάννι Ροντάρι, εικονογράφηση Ραούλ Βερντίνι

    Εκδόσεις Κέδρος

    Ο μικρός Κρεμμυδάκης και ο μπάρμπα-Κολοκύθας αγωνίζονται για το δίκιο τους. Απέναντι τους ο πρίγκιπας Λεμόνης , η κόμισσα Κεράσι και οι παρατρεχάμενοι τους.  Όμορφο παραμύθι του Ροντάρι που εστιάζει στην απόκτηση δικαιοσύνης και ελευθερίας μέσα από τους αγώνες των πολιτών.  

    Πώς φτάσαμε ως εδώ;

    Εκδόσεις Κέδρος

    Επτά: Γυναίκες. Συγγραφείς. Γαλλίδες, γράφουν…
    επτά: ιστορίες, σε επτά κεφάλαια, για επτά οικογένειες, για επτά παιδιά.
    Που στερήθηκαν επτά βασικές ελευθερίες όταν ένα κόμμα γίνεται κυβέρνηση και αναιρεί όλες τις παραμέτρους της πολυπόθητης ελευθερίας.

    Τα παιδιά του τελευταίου νησιού, του Ζουλφί Λιβανελί

    Εκδόσεις Πατάκη

    “Μέχρι τη μέρα που εμφανίστηκε “Εκείνος”, ζούσαμε χαρούμενοι στο ομορφότερο νησί του κόσμου”.
    “Εκείνος” είναι ένας πρώην Πρόεδρος, ένας πρώην δικτάτορας, ένας πρώην απ’ όλα όσα φοβάσαι να μην είναι μόνο πρώην. Ξεπρόβαλλε στην προβλήτα με λευκό κοστούμι, γκρι γραβάτα, μπαστούνι και σκληρό πρόσωπο και με βοήθεια χεριών ανθρώπινων πάτησε το πόδι του στο νησί. Θα περνούσε, λέει, τα χρόνια της συνταξιοδότησής του εκεί. Λέει.

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, του Φίλιππου Μανδηλαρά, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Όμορφοι στίχοι, με ρίμα και ξεκάθαρη αφήγηση για τα γεγονότα του 73′ στο Πολυτεχνείο. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς καταπιάνεται με τα μεγάλα γεγονότα και πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας και ασφαλώς δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τη συλλογή του το πολυτεχνείο και η χούντα. Το βιβλίο προσφέρεται για δραματοποίηση και δημιουργία γιορτής στο σχολείο.

    Τα βραχιόλια των πουλιών, της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλούση, εικονογράφηση Αλέκος Φασιανός,

    Εκδ. Ταξιδευτής

    Τα πουλιά ενός μακρινού νησιού έκαναν ότι τους άρεσε χωρίς να νοιάζονται αν ενοχλούν τους άλλους. Αυτό θεωρούσαν ότι είναι η ελευθερία. Μια μέρα όμως το αυταρχικό παγώνι έβαλε στα πόδια τους σιδερένια βραχιόλια για να μην μπορούν να πετάξουν ψηλά, αναγκάζοντάς τα με αυτόν τον τρόπο να κάνουν πάντοτε αυτό που πρέπει. Για καλή τους όμως τύχη, το ικανό αηδόνι τους έδειξε με ποιον τρόπο θα έκανα αυτό που πρέπει χωρίς να είναι δεμένα τα πόδια τους. Η συγγραφέας προσεγγίζει άρτια τις έννοιες αναρχία, μοναρχία και δημοκρατία.  

    vraxioliaΣήμερα πεθαίνει ο φασισμός

    Εκδόσεις Ερμείας

    Πλούσιο φωτογραφικό υλικό των εκδόσεων Ερμείας από ταινίες της Ολλανδικής τηλεόρασης, έλληνες φωτογράφους και φοιτητές.

    Λίγα γαρύφαλλα για το Πολυτεχνείο, της Κατερίνας Μουρίκη

    Εκδόσεις Διάπλαση

    Η συγγραφέας προσεγγίζει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με έξυπνο τρόπο και κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας διερευνώντας έννοιες όπως Ελευθερία, Δημοκρατία, Χούντα, λαϊκός ξεσηκωμός μέσα από τη συζήτηση του παππού Περικλή και του εγγονού Αλέξανδρου. 

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular