More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΠασσιφλόρα, το λουλούδι-ρολόι

    Πασσιφλόρα, το λουλούδι-ρολόι

    Η Πασσιφλόρα, το Λουλούδι των Παθών, είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό (ή θάμνος) που κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής. Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες τροπικά είδη πασιφλοριδών που ευδοκιμούν στην Αμερική. Στην Ελλάδα πιο γνωστή είναι η μπλε passiflora incarnate και η passiflora caerulea. Η κοινή της ονομασία στην Ελλάδα είναι “ρολόγια” αφού τα άνθη της μοιάζουν…με ρολόι.

    Η Πασσιφλορα πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή μοσχεύματα και αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα. Μόνο που έχει μια απαίτηση: θέλει ήλιο. Αν τη βάλετε στη σκιά μην περιμένετε να φτάσει τα 10 περίπου μέτρα που είναι το μέγιστο ύψος της. Βασικά μην περιμένετε να αναπτυχθεί αν δεν έχει μπόλικο ήλιο. Η άρρηκτή του σχέση με τον ήλιο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κάθε βράδυ κλείνει και ανοίγει ξανά το πρωί μόλις δει τον φως της νέας μέρας.

    Τα φύλλα της έχουν γυαλιστερό πράσινο χρώμα, τα άνθη της είναι λευκά ενώ ένα αχνό μοβ μπλε στεφάνι στολίζει το κέντρο τους. Από αυτήν προκύπτουν τα γνωστά “φρούτα του πάθους”, οι πορτοκαλοκίτρινοι μικροί καρποί που αν τους ορέγεστε πολύ…σας πληροφορούμε ότι δεν τρώγονται.

    Το όνομα της (Passi Flora) το πήρε από τους ιεραποστόλους που το βρήκαν στην Αμερική κατά τις περίφημες ιεραποστολές εκχριστιανισμού των ιθαγενών πληθυσμών.

    Συμβολισμοί του λουλουδιού
    -Το μπλε-άσπρο χρώμα του λουλουδιού συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα του ουρανού.
    -Τα πέντε λευκά εξωτερικά πέταλα συμβολίζουν τους Απόστολους (εκτός από τον Ιούδα). Οι Απόστολοι βέβαια ήταν δώδεκα αλλά κάτι παραπάνω θα ήξεραν ίσως αυτοί που είδαν αυτόν τον συμβολισμό.
    -Η μοβ μπλε εσωτερική κορώνα του συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι.
    -Οι πέντε στήμονες συμβολίζουν τις πέντε πληγές του Χριστού.
    -Tα τρία καφέ στίγματα συμβολίζουν τα καρφιά της σταύρωσης.

    Τα φύλλα, τα άνθη και οι στήμονες του έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και του πονοκέφαλου.

    passiflora1

    passiflora2

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular