More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Ποιο παιδί θα δει τη δεύτερη και τελευταία μπλε πανσέληνο του 2018;

    Ποιο παιδί θα δει τη δεύτερη και τελευταία μπλε πανσέληνο του 2018;

    Έρχεται η δεύτερη Μπλε Πανσέληνος του 2018 στις 31 Μαρτίου.

    Στις 31 Ιανουάριου του 2018 είχαμε την πρώτη Μπλε Πανσέληνο (Blue Moon) του έτους. Μπλε φεγγάρι αποκαλείται η επιπρόσθετη πανσέληνος που είναι δυνατό να συμβεί στη διάρκεια είτε ενός ημερολογιακού μήνα είτε θεωρείται η τρίτη πανσέληνος σε μια χρονική περίοδο τεσσάρων πανσελήνων.

    Ο όρος δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού όπως πιστεύουν πολλοί και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να υποδείξει τη σπανιότητα του φαινομένου.

    Η αγγλική έκφραση “once in a blue moon” είναι χαρακτηριστική και σημαίνει ότι κάτι είναι σπάνιο ακριβώς όπως τα διπλά Μπλε Φεγγάρια.

    Πόσες πιθανότητες άραγε υπάρχουν να θαυμάσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας ένα Μπλε Φεγγάρι;

    Όπως μας ενημερώνουν οι επιστήμονες οι πιθανότητές μας είναι περισσότερες απ’ ότι φανταζόμαστε, καθώς το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε περίπου 18 χρόνια και αν σταθούμε τυχεροί, το φεγγάρι δύναται υπό κατάλληλες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να φαίνεται γαλαζωπό. Δηλαδή μπορούμε να δούμε 5 φορές αν αξιωθούμε να ζήσουμε περί τα 90 χρόνια. Όχι κι άσχημα αν το σκεφτείτε!

    Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

    Το δεύτερο λοιπόν και τελευταίο Μπλε Φεγγάρι του 2018 θα είναι στις 31 Μαρτίου. Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί ξανά το 1999 και θα ξαναδούμε δύο Μπλε Φεγγάρια τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2037.

    Επειδή ένα παιδί 6 ετών σήμερα, το 2037 θα είναι 25 ετών, ίσως δε θα έπρεπε να χάσει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά ένα μπλε φεγγάρι. Μπορεί να μην το δει απόλυτα μπλε αλλά θα καταλάβει συζητώντας μαζί του τόσα πολλά.

    Εξαιτίας του φαινομένου της διπλής Πανσελήνου τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ο Φεβρουάριος του 2018 δεν είχε καθόλου πανσέληνο, το επονομαζόμενο Μαύρο Φεγγάρι. Η εμφάνιση δύο πλήρων Φεγγαριών τον Ιανουάριο, ακολουθούμενων από δύο το Μάρτιο, λαμβάνει χώρα περίπου τέσσερις φορές κάθε αιώνα.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular