More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠρίγκιπας και φτωχός, της Κέλλυς Σταμουλάκη (εικ.: Νέστορας Ξουρής)

    Πρίγκιπας και φτωχός, της Κέλλυς Σταμουλάκη (εικ.: Νέστορας Ξουρής)

    prigipas_kai_ftoxos_book_cover

    Ένα από τα αριστουργήματα των μεγαλύτερων συγγραφέων του κόσμου, του Μάρκ Τουέιν, ο “Πρίγκιπας και φτωχός” ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου της Κέλλυς Σταμουλάκη που αφηγείται την ιστορία με το δικό της μοναδικό τρόπο. Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο που ανεβαίνει τη σεζόν 2015-2016 στο ¨Αβάκιο Παιδικό Στέκι” από τον θίασο Αβάντι, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κέλλυ Σταμουλάκη και μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ένα παραμύθι που αγγίζει με ευαισθησία την παιδική ψυχή και προβληματίζει για την κοινωνική ανισότητα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Με αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η Κέλλυ Σταμουλάκη μας μεταφέρει νοερά σε μια άλλη εποχή, στο Λονδίνο του 16ου αιώνα, με πρίγκιπες και βασιλιάδες, και μας αφηγείται μια ιστορία που μοιάζει τόσο επίκαιρη, με κοινά στοιχεία σε κάθε εποχή.
    Παιδιά, απίστευτο σας λέω! Έξω από το παλάτι του βασιλιά Ερρίκου Ή της Αγγλίας, δυο παιδιά στέκονταν ακίνητα κοιτώντας έκπληκτα το ένα το άλλο! Στέκονταν για ώρα σας λέω. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα! Αν μάλιστα ήμουν ένας πρίγκιπας και στα καλά καθούμενα έβλεπα σ’ έναν αόρατο καθρέφτη απέναντι μου τον εαυτό μου να με κοιτά με ρούχα ζητιάνου, τι να σας πω, θα έμενα άγαλμα! Το ίδιο βέβαια θα πάθαινα κι αν ήμουν ζητιάνος κι μ’ έβλεπα με ρούχα πρίγκιπα. Τι να σας πω, αυτό έγινε και με τα δυο αυτά παιδιά.”

    Στην πραγματικότητα τα δυο παιδιά μπορεί να έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό, όμως από την εξωτερική τους εμφάνιση μπορούσες να μαντέψεις ότι άνηκαν σε διαφορετική κοινωνική τάξη. Ο ένας ήταν ο Τομ, ο γιος του Τζον Κάντι, του εκπαιδευτή των ζητιάνων και ήταν ντυμένος με κουρέλια, ξυπόλυτος και καταμουντζουρωμένος με το μέλλον να είναι ξεκάθαρο να συνεχίσει τη ζητιανιά ως δουλειά. Ο άλλος ο Εδουάρδος, γεννημένος πρίγκιπας με νταντάδες, δασκάλους και πριγκιπικά ρούχα, ο γιος του βασιλιά Ερρίκου και διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας.

    Οταν θα συναντηθούν θα διαπιστώσουν ότι επιθυμούν να ζήσουν έστω για λίγο ο ένας τη ζωή του άλλου και ξεκινά ένα απίστευτο μπέρδεμα με αγωνία, χιούμορ, συγκίνηση και ανατροπές για τα δυο παιδιά που θ’ αλλάξουν ρόλους. Γιατί τίποτα από τα δυο δεν είναι εύκολο και τα πλούτη δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία άλλα και η φτώχεια έχει στερήσεις.  Ο μικρός Τομ γρήγορα θα καταλάβει πόσο λάθος έκανε και θ’ αποκαλύψει την αλήθεια πρώτα στην αγαπημένη του ξαδέλφη κι έπειτα σε όλους μέσα στο παλάτι. Μόνο που εκείνοι δεν θα τον πιστέψουν. Πως γίνεται ένας ζητιάνος να μιλά λατινικά; Βλέπετε ο μικρός Τομ αγαπούσε πολύ τα γράμματα και διάβαζε βιβλία με τη βοήθεια του παπά Αντρέα, του μοναδικού δασκάλου του. Έτσι ο φτωχός πρίγκιπας παρακαλούσε όποιον έβλεπε να του δώσει πίσω τα κουρέλια και την παλιά του ζωή. Αλλά και ο πρίγκιπας ως ζητιάνος ήταν σκέτη αποτυχία, καθώς ζητιάνευε για λίγο χαβιάρι και αστακό κια όλοι τον περιγελούσαν.
    Την κατάσταση στο παλάτι θέλησε να εκμεταλευτεί ο λόρδος Χέντφορντ αφού θεώρησε ότι ένας μισοτρελαμένος διάδοχος στο θρόνο ήταν η ευκαιρία του να κυβερνά στην ουσία ο ίδιος και να κατευθύνει σαν μαριονέτα το φτωχό πρίγκιπα. Μετά από πολλές περιπέτειες στο δρόμο ο πρίγκιπας θα γνωρίσει τον σωτήρα του Μάιλς Χέντον και θα παρουσιάστεί στο δικαστήριο για να αποδείξει την ύπαρξή του. Ο πρίγκιπας θα πρέπει ν’ αποδείξει σε όλους ότι είναι ο πραγματικός πρίγκιπας, καθώς είναι και ο μόνος που γνωρίζει που είναι κρυμμένη η βασιλική σφραγίδα. Ο πρίγκιπας μέσα από τισ δοκιμασίες που πέρασε βγήκε πιο δυνατός και ικανός να αλλάξει νόμους, να φροντίσει για την παιδειία, να ιδρύσει ορφανοτροφεία αλλά και να πολλαπλασιάσει τα σχολεία στην Αγγλία.

    Ένα κλασικό έργο με αναφορές στις κοινωνικές ανισότητες, που αντικατροπτίζει την σύγχρονη κοινωνία και τις ταξικές διαφορές. Η αδικία και η διαφθορά της εξουσίας αλλά και η ζωή στο δρόμο με τους κινδύνους και τη βία να κυριαρχεί είναι μια κατάσταση που επικρατεί ως τις μέρες μας. Πρίγκιπες και βασιλιάδες, φτωχοί και ιδεαλιστές γίνονται κομμάτι μιας κοινωνίας πολυπολιτισμικής. Με απλή γλώσσα, κατανοητή και αρκετή δόση χιούμορ, η Κέλλυ Σταμουλάκη κατορθώνει να περιγράψει μια ιστορία και να περάσει αξίες ζωής στους μικρούς αναγνώστες. Ένα βιβλίο που συνοδεύεται με αφήγηση από την ίδια τη συγγραφέα θεατρικούς διαλόγους και τραγούδια από την παράσταση στο “Αβάκιο” που γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή. Η μουσική είναι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και η ενορχήστρωση του Μαυρίκιου Μαυρικίου. Μέσα απο τις σελίδες του βιβλίου θα ξαναζήσετε την ιστορία, θα ταξιδέψετε με τις μελωδίες  και θα τραγουδήσετε τα τραγούδια της παράστασης.

    Ο Πρίγκιπας και Φτωχός του Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουέιν εκδόθηκε το 1881 στον Καναδά (1882 στις Η.Π.Α.). Περιγράφει την ιστορία δύο νεαρών στο Λονδίνο του 1547, ενός φτωχού και του γιου του βασιλιά. Αποτέλεσε έμπνευση για δεκάδες βιβλία, παραμύθια, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικά έργα, κινούμενα σχέδια, μιούζικαλ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πρίγκιπας και φτωχός
    βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν
    Συγγραφέας: Κέλλυ Σταμουλάκη
    Εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
    Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
    Αφήγηση, στίχοι: Κέλλυ Σταμουλάκη
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Σεπτέμβριος 2015
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN:
    978-960-567-095-5

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular