More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΠότε ξεκινούν τα σχολεία στις άλλες χώρες της Ευρώπης;

    Πότε ξεκινούν τα σχολεία στις άλλες χώρες της Ευρώπης;

    Πολλοί αναρωτιούνται για το χρόνο έναρξης των σχολείων σε άλλες χώρες του κόσμου. Εντάξει, βασικά με τις διακοπές των εκπαιδευτικών ασχολούνται πιστεύοντας ότι μόνο στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί έχουν αυτές τις διακοπές.

    Αναμφίβολα, το επάγγελμα των εκπαιδευτικών έχει τις πιο προνομιούχες διακοπές. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε όλο τον κόσμο, καθώς θεωρείται επάγγελμα με ειδικό φορτίο και ιδιαίτερες ανάγκες αποφόρτισης. Η δική μας έρευνα επικεντρώθηκε στη γηραιά ήπειρο όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες σύγκλισης των οικονομιών, άρα και των υπόλοιπων συστημάτων, όπως το εκπαιδευτικό.

    Όλα τα στοιχεία που παραθέτουμε στο άρθρο προέρχονται από το Δίκτυο ΕΥΡΥΔΙΚΗ που είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για την εκπαίδευση και παρέχει πληροφορίες και αναλύσεις για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και τις πολιτικές.

    Το Δίκτυο Ευρυδίκη αποτελείται από 42 εθνικές μονάδες με έδρα τις 38 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus + της ΕΕ (χώρες μέλη της ΕΕ καθώς και τις Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία και Τουρκία) και συντονίζεται και ρυθμίζεται από το Εκπαιδευτικό, Οπτικοακουστικό και Πολιτιστικό Εκτελεστικό Γραφείο της Επιτροπής το οποίο συντάσσει τις δημοσιεύσεις και τις βάσεις δεδομένων του Δικτύου. Τα στοιχεία που παραθέτουμε αφορούν στην τελευταία σχολική χρονιά, αυτή δηλαδή του 2017-18.

    Ιδού ο συγκεντρωτικός πίνακας έναρξης και για να μην μεροληπτούμε και λήξης των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης.

    Πίνακας έναρξης και λήξης σχολικού έτους στις χώρες της Ευρώπης 2017-18

    Τι συμβαίνει λοιπόν στα σχολεία της Ευρώπης;

    Η συνηθέστερη ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους στις ευρωπαϊκές χώρες είναι η 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή τη μέρα αρχίζει συνήθως (στοιχεία έναρξης 2017-18) το σχολείο σε Βέλγιο, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Βοσνία, Γαλλία, Ιρλανδία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Σλοβενία, Ρωσία (όπου αρχίζει 1η Σεπτεμβρίου ακόμα κι αν είναι Κυριακή), ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου ξεκινά σε Τσεχία, Γαλλία, Σλοβακία, Πολωνία, FYROM.

    Οι περισσότερες χώρες όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα ξεκινούν το σχολικό έτος το 15ημερο 25 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου. Στις 11 ξεκινά η Ελλάδα.

    Στην έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι κλιματικές συνθήκες. Το βαρύ, σκληρό και ενίοτε παρατεταμένο καλοκαίρι των νότιων χωρών της Ευρώπης δεν επιτρέπει υψηλές αποδόσεις. Αν παρατηρήσει κάποιος τους Έλληνες μαθητές, ήδη από το Μάιο (ο οποίος στην Ελλάδα τους 28-32 βαθμούς Κελσίου τους έχει για πλάκα) παραπαίουν: το μυαλό ταξιδεύει, το σώμα τρελαίνεται, η συγκέντρωση γίνεται ζητούμενο. Το αντίστροφο συμβαίνει προφανώς με τους βαρείς χειμώνες των βόρειων χωρών. Στις περισσότερες χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης έχουν έκτακτες διακοπές και το χειμώνα. Γιατί εκεί ο χειμώνας είναι βαρύς πραγματικά, ενώ είναι στην κουλτούρα των εκπαιδευτικών τους συστημάτων να διακόπτουν τα μαθήματα ανά τακτά διαστήματα, σε όλες τις εποχές (διακοπές φθινοπώρου, Χριστουγέννων, χειμερινές, άνοιξης/Πάσχα).

    Όλο το μεσογειακό τόξο – Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κροατία, FYROM, Σερβία- αλλά και βορειοανατολικές και πρώην σοβιετικές χώρες όπως Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία κινούνται στη λογική έναρξης στο πρώτο δεκαήμερο (+-) του Σεπτεμβρίου και λήξη μέσα στον Ιούνιο. Οι περισσότερες εξ’ αυτών των χωρών έχουν διακοπές μαθημάτων επιπροσθέτως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και καμία άλλη περίοδο. Απουσιάζουν δηλαδή οι χειμερινές ή οι φθινοπωρινές διακοπές μαθημάτων. Αντιθέτως, το τόξο των βορειοδυτικών και σκανδιναβικών χωρών έχει έναρξη μέσα στον Αύγουστο και λήξη μαθημάτων οι περισσότερες τον Ιούνιο ή Ιούλιο.

    Μπορείτε να ελέγξετε και μόνοι σας ανά χώρα την έναρξη και λήξη του σχολείου στο δίκτυο Ευρυδίκη πατώντας εδώ.

    Ένα παράδειγμα βορειοευρωπαϊκής χώρας: οι σχολικές διακοπές της Γερμανίας

    Ο πίνακας του www.tuxx.uk είναι διαφωτιστικός. Στη Βαυαρία για παράδειγμα το 2017-18 είχαν 13 μέρες διακοπές Χριστουγέννων, 4 χειμερινές, 12 Πάσχα, 11 Πεντηκοστής, ενώ οι καλοκαιρινές ήταν από 29 Ιουλίου μέχρι 11 Σεπτεμβρίου. Στο έτος που ξεκινά θα έχουν 5 διακοπές φθινοπώρου και τις αντίστοιχες χριστουγεννιάτικες. Σύνολο διακοπών χωρίς τις καλοκαιρινές 45 μέρες. Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες είναι 32 μέρες, δύο εβδομάδες δηλαδή λιγότερες. Το καλοκαίρι όμως η Ελλάδα έχει 11 εβδομάδες έναντι 6 της Βαυαρίας.

    Μπορείτε να δείτε τις διακοπές σε όλα τα κρατίδια και περιοχές της Γερμανίας (Βερολίνο, Βραδεμβούργο, Βρέμη κτλ) στον παρακάτω πίνακα.

    Schedule via www.tuxx.uk

    Τέλος, στην παρακάτω φωτογραφία του Δικτύου Ευρυδίκη, θα δείτε ότι όλες οι νότιες και βαλκανικές χώρες κινούνται μεταξύ 10-13 εβδομάδων καλοκαιρινών διακοπών με την προσθήκη -έκπληξη- των Σουηδίας, Ιρλανδίας, Ισλανδίας και Φινλανδίας. Αντιθέτως, όλες οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης συν τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Μ. Βρετανία κινούνται μεταξύ 6 και 9 εβδομάδων στις καλοκαιρινές διακοπές των σχολείων της πρωτοβάθμιας (ο χάρτης συμπεριλαμβάνει και τη δευτεροβάθμια)

    RELATED ARTICLES

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Most Popular