More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο, της Έλεν Στίβενς

    Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο, της Έλεν Στίβενς

    Το λιοντάρι και η Έλλη είναι αχώριστοι φίλοι. Πηγαίνουν παντού μαζί. Παντού εκτός από το σχολείο, γιατί εκεί δεν επιτρέπονται τα λιοντάρια φυσικά! Κάθε μέρα εκείνο την ακολουθεί και… κρύβεται. Μα πώς αλήθεια να κρυφτεί ένα λιοντάρι στο χώρο του σχολείου; Η δασκάλα, η κυρία Ολυμπία, πάντα το βρίσκει και το στέλνει πίσω στο σπίτι. Μια μέρα όμως το σκηνικό αλλάζει. Το λιοντάρι δεν γυρίζει πίσω. Κάθεται στην οροφή ενός λεωφορείου και αποκοιμιέται… Όταν  το λεωφορείο ξεκινά για την σχολική εκδρομή, το λιοντάρι βρίσκεται στο… Μουσείο! Και…

    Στη δημοφιλή και αγαπημένη σειρά των παιδιών, «Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι», η Helen Stephens προσθέτει το τρίτο της βιβλίο. Η πρωτότυπη περιπέτεια του λιονταριού είναι άκρως διασκεδαστική και τα παιδιά γίνονται ένθερμοι οπαδοί του για άλλη μια φορά. Απολαυστικό, χωρίς διδακτισμούς με λόγο απέριττο και διαλόγους, που παρεμβάλλονται δίνοντας ζωντάνια στην αφήγηση. Εικόνες με υδατοχρώματα σε ζεστές αποχρώσεις, που συχνά γεμίζουν όλη τη σελίδα, συμπληρώνουν το κείμενο και συνθέτουν μία εικονογράφηση ελκυστική, που κρατάει τα παιδικά βλέμματα αναπόσπαστα. Οι φιγούρες του λιονταριού και της Έλλης γλυκύτατες. Τα στοιχεία της φύσης, ο αέρας, η κίνηση των φύλλων που πέφτουν, η βροχή σε μεταφέρουν ευθύς στην ατμόσφαιρα της εποχής και σου δίνουν την εντύπωση ότι «κάτι αναμένεται να συμβεί». Το έντονο πορτοκαλί φόντο στο εξώφυλλο σου ανοίγει την όρεξη και το εύρυθμο, απέριττο, γεμάτο δράση και περιπέτεια κείμενο τη διατηρεί ως το τέλος. Η συναρπαστική, πρωτότυπη και διασκεδαστική συνάμα ιστορία της Έλλης και του λιονταριού, που παραβλέποντας τους κανόνες, βρίσκει τις πιο απίθανες κρυψώνες προκειμένου να μείνει μαζί με τη φίλη του, κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των παιδιών, ενώ υπογραμμίζει την αληθινή, ανιδιοτελή αγάπη που έχουν.

    Ένα παραμύθι που ενδείκνυται για παιχνίδι τόσο στο σπίτι, όσο και στην  τάξη. Είναι ιδανικό θα έλεγα για την εισαγωγή, εκμάθηση, εμπέδωση χωροχρονικών εννοιών και προδιορισμών.

    Το πρώτο παιχνίδι που μου ήρθε στο μυαλό μόλις το διάβασα, είναι το γνωστό Ψάχνω το λιοντάρι. Πέρα απ’ αυτό όμως, δίνει αφορμή για ένα πλήθος δραστηριοτήτων.

    • Πού κρύφτηκε το λιοντάρι στο σχολείο; Και πού στο μουσείο; (τοπικοί προσδιορισμοί)
    • Ας βάλουμε τις κρυψώνες που βρήκε το λιοντάρι στη σειρά (χρονική ακολουθία)
    • Φτιάξτε εικόνες και βρείτε που βρίσκεται κρυμμένο το λιοντάρι και αυξήστε το βαθμό δυσκολίας με επιλογή του σωστού και λάθους.
    • Κι αν ερχόταν ένα λιοντάρι στη δική μας τάξη πού θα μπορούσε να κρυφτεί;
    • Ας γίνουμε και εμείς λιοντάρια… να κρυφτούμε…
    • Δραματοποιήστε το.
    • Δημιουργείστε ένα επιδαπέδιο χάρτη με κρυψώνες του λιονταριού και με συνθήματα που έχετε συμφωνήσει από πριν (ηχητικά ή οπτικά ή σε συνδυασμό), και παίξτε σε ομάδες ένα τουίστερ ή κάντε διαδρομές.
    • Φτιάξτε τους δικούς σας φίλους λιοντάρια με τυπώματα παλάμης.
    • Ζωγραφίστε με τέμπερες ένα μεγάλο ομαδικό λιοντάρι και χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσες για να φτιάξετε τη χαίτη του με τα χρώματα του φθινοπώρου.
    • Ποιο άγριο ζώο είναι το αγαπημένο σας και θα θέλατε για φίλο; Δημιουργήστε μια ομαδική αφίσα με τους σπάνιους, πολύτιμους φίλους σας, τα ζώα.
    • Και βέβαια, παίξτε το αγαπημένο κρυφτό – κυνηγητό των παιδιών με ρόλους “λιοντάρι- δασκάλα”.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο
    Τίτλος πρωτοτύπου: How to hide a lion
    Συγγραφέας: Έλεν Στίβενς
    Εικονογράφηση: Έλεν Στίβενς
    Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Σεπτέμβριος 2018
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 28 Χ 25
    ISBN: 978-960-572-228-9

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular