More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΣαν σήμερα: εμφανίζεται ο Ντόναλντ Ντακ, αποχαιρετούμε τον Ζαν Πιαζέ

    Σαν σήμερα: εμφανίζεται ο Ντόναλντ Ντακ, αποχαιρετούμε τον Ζαν Πιαζέ

    16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Παγκόσμια Ημέρα: Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος
    Εορτολόγιο: Ευφημία, Εύφημος, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα. 

    Γεγονότα
    1934: Η διασημότερη πάπια όλου του κόσμου, ο περίφημος και αγαπημένος Ντόναλντ Ντακ της Ντίσνεϊ εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας (The Wise Little Hen). Η ανθρωπόμορφη λευκή πάπια δια χειρός των Αλ Ταλιαφέρο, Καρλ Μπανκς ( ο άνθρωπος που σχεδίασε το περιβάλλον του Ντόναλντ αλλά και τον αγαπημένο θείο του Σκρουτζ Μακ Ντακ) και Ντον Ρόζα, έχει εμφανιστεί τις περισσότερες φορές από κάθε άλλο καρτούν της Ντίσνευ ενώ είναι η δημοφιλέστερη μαζί με το Μίκυ Μάους καρτούν μουτσούνα της Ντίσνευ και συμπεριλήφθηκε το 2002 στα 50 κορυφαία καρτούν όλων των εποχών, όντας παράλληλα ο πέμπτος περισσότερο εκδομένος χαρακτήρας μετά τον Μπάτμαν, το Σούπερμαν, το Σπάιντερμαν και το Γουλβερίν.

    Μας άφησαν:
    Το 1980 ο Ελβετός ψυχολόγος και φιλόσοφος Ζαν Πιαζέ (Jean Piaget). Αποτελεί το πλέον διάσημο όνομα στις τάξεις των εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών και δασκάλων) καθώς οι μελέτες και θεωρίες του για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών (Τheory of cognitive development) και εκείνη της απόκτησης γνώσης μέσω της εμπειρίας, της παρατήρησης και της αφαίρεσης θεωρούνται θεμελιώδεις στη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη. Πίστευε στη διαμόρφωση ικανών ανθρώπων να κάνουν νέα πράγματα κι όχι να επαναλαμβάνουν άκριτα ο,τι οι προηγούμενες γενιές.
    Σε ηλικία 10 ετών δημοσίευσε στα “Χρονικά Φυσικής Ιστορίας” της γενέτειράς του Νεσατέλ το πρώτο του άρθρομε θέμα ένα σπάνιο είδος σπουργιτιού. Έκανε τόσες δημοσιεύεσεις που σε πέντε χρόνια του προσφέρθηκε θέση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης, θέση που δεν πήρε ποτέ λόγω της ηλικίας του (15 ετών μόλις). Υπήρξε ανάμεσα σε άλλα: Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ζακ Ρουσσώ στη Γενεύη (1921-25), Καθηγητής Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας στο  Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, στο Νεσατέλ (1925-29), Διευθυντής του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Επιστημών της Γενεύης (1938-71), Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (1940-71), Καθηγητής Γενετικής Ψυχολογίας στη Σορβόννη του Παρισιού (1952-64) και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Επιστημονικής Ψυχολογίας (1954-57).
    «Νοημοσύνη είναι αυτό που χρησιμοποιείς όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις». Ποιος θα τον αμφισβητήσει άραγε;

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular