More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣε ποιον ταιριάζει το χαμόγελο; του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Σε ποιον ταιριάζει το χαμόγελο; του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    «Γιατί να μου τύχει εμένα τόσο κατσούφικο παιδί;
    Όλο θυμωμένο είναι…
    Όλοι απορούν, κι εγώ μαζί:
    Μα δε θα γελάσει πια ποτέ του;
    Όλο λέω «λίγο ακόμη, και θα ζωγραφιστώ στο πρόσωπό του», αλλά που… Δε λέει να μου κάνει το χατίρι».

    Ένα χαμόγελο φεύγει από ένα κατσούφικο παιδί, βαρέθηκε πια να περιμένει και τριγυρνά να βρει σε ποιον ταιριάζει. Όσο για το παιδί ας μείνει έτσι κατσούφικο. Το χαμόγελο αποφασίζει να αναζητήσει κάποιον που θα το θέλει πραγματικά.

    Στο δρόμο του θα συναντήσει ένα γάιδαρο στην άκρη ενός γκρεμού. Τα γαϊδούρια περπατούν σε απόκρημνα μονοπάτια και καταφέρνουν να σηκώνουν βαρύ φορτίο. Μήπως ο γάιδαρος είναι ο κατάλληλος να φορέσει το χαμόγελο;

    Το χαμόγελο θα συνεχίσει το δρόμο τους και θα συναντήσει μια γάτα που ετοιμάζεται να πέσει στο νερό. Είναι δυνατόν μια γάτα να μάθει να κολυμπάει;

    «Κι όμως, μαθαίνεις κι όσα σου φαίνεται πως δεν γίνεται να μάθεις» απάντησε η γάτα κι αμέσως  το χαμόγελο του έκανε συντροφιά στο κολύμπι ως την αντίπερα όχθη.

    Το χαμόγελο θα περιπλανηθεί και θα βρεθεί δίπλα σ’ ένα δέντρο που σιγοκλαίει γιατί φοβάται το δυνατό άνεμο. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει  ότι μπορεί ν’ αντέξει περισσότερο απ’ όσο νομίζει κι ότι ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος.

    Έπειτα θα συναντήσει μια κάμπια που ανησυχούσε ότι δεν θα της συμβεί τίποτα ξεχωριστό σ’ αυτή τη ζωή. Ίσως κάποτε καταφέρει να πετάξει, αν πιστέψει στον εαυτό της και να πετύχει τους στόχους της.

    Σε μια βόλτα στη θάλασσα θα πιάσει κουβέντα με ένα από τα κύματα και θα κολυμπήσει στ’ ανοιχτά δίπλα σ’ ένα παλιό πειρατικό σκαρί. Το χαμόγελο θα ταξιδέψει ως την άκρη του ουρανού και θα συναντήσει ένα σύννεφο. Το σύννεφο περιμένει τα’ άλλα σύννεφα για να γίνουν βροχή, μα νοιώθει απογοητευμένο. Ίσως δεν έρθουν ποτέ και περιμένει άδικα.

    Στη βόλτα αυτή το χαμόγελο θα πάρει αληθινά μαθήματα ζωής και θα γυρίσει για να κάνει το παιδί πιο σοφό και πιο χαμογελαστό.

    Ένα πεζό ποίημα που ζωντανεύει ένα χαμόγελο και μας ταξιδεύει νοερά, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγει τις πιο κρυφές σκέψεις και τους προβληματισμούς για όσους έχουν χάσει για κάποιο λόγο το χαμόγελό τους. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος με μεγάλη μαεστρία καταφέρνει να αποτυπώσει πλήθος συναισθημάτων. Κάθε συνάντηση του χαμόγελου και μια μικρή ιστορία να τη διηγηθείς, να παίξεις, να ζωγραφίσεις και να δημιουργήσεις τη δική σου ιστορία. Αλήθεια τι άλλο θα μπορούσε να συναντήσει στο δρόμο του το χαμόγελο; Ανακαλύψτε τους λόγους που σας κάνουν να χαμογελάτε και φορέστε το πιο λαμπερό σας χαμόγελο!

    «Δεν υπάρχει πρέπει! Όποτε μπορείς, μαθαίνεις, βοηθάς, αντέχεις, πετυχαίνεις, προσφέρεις, προχωράς, ελπίζεις, τότε να χαμογελάς».

    Η Λήδα Βαρβαρούση με τα μαγικά της χρώματα συνοδεύει την κάθε ιστορία και παίζει με την λευκή καμπύλη του χαμόγελου που μοιάζει να ίπταται και μοιάζει με μισοφέγγαρο στο γαλάζιο του ουρανού. Ένα χαμόγελο που τολμά το αδύνατο, που αμφισβητεί, που δίνει δύναμη, που ελπίζει, που προχωρά, που αντέχει και στο τέλος πετυχαίνει. Μια ιστορία που θα σας χαρίσει το πιο πλατύ και αυθόρμητο χαμόγελο για κάθε περίπτωση.

    Το βιβλίο του Συλλόγου ΠΑΙ.Δ.Υ «Σε ποιόν ταιριάζει το χαμόγελο» συμπεριλήφθηκε στις λίστες για τα βραβεία βιβλίου Public, στην κατηγορία Ελληνική παιδική λογοτεχνία!

    Με την αγορά του βιβλίου στηρίζετε οικονομικά το σωματείο ΠΑΙ.Δ.Υ (παιδί, δύναμη, υπομονή). Μπορείς να ενημερωθείς για τις δράσεις  και να γίνεις κι εσύ μέλος στο Σωματείο ΠΑΙ.Δ.Υ στην ιστοσελίδα: www.pdy.gr

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Σε ποιον ταιριάζει το χαμόγελο;
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
    Επιμέλεια κειμένων Αντωνέτα Κώτση
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, Οκτώβριος 2017
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-46-1

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular