More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣιτάρι, της Άννης Θεοχάρη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Σιτάρι, της Άννης Θεοχάρη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    sitaricover

    Ο Δημήτρης κι η Ελένη ανταγωνίζονται σε ο,τι μπορείς να φανταστείς. Ακόμα και στο ποιος θα ανέβει πιο γρήγορα τις σκάλες. Η Ελένη συχνά κερδίζει και γίνεται αρκετά εριστική προς το Δημήτρη που εκνευρίζεται.

    Αυτή η κόντρα των δύο παιδιών γίνεται το έξυπνο όχημα για να μάθουμε ένα απίστευτο πλήθος όμορφων πληροφοριών για το ψωμί: γιατί δεν το τρώμε μόλις βγει από το φούρνο, τι σημαίνει “φάγαμε ψωμί κι αλάτι” αλλά και άλλες λαϊκές εκφράσεις και σχετικές λέξεις, το σιτάρι και τα δημητριακά, το μύθο της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, τα παρατσούκλια των θερινών μηνών, το αλώνισμα, το λίχνισμα και τις άλλες αγροτικές εργασίες που σχετίζονται με το σιτάρι, τον αγωγιάτη, την εν γένει σπουδαιότητα του σιταριού και του ψωμιού στην ελληνική ζωή και συνήθειες αλλά και τους συμβολισμούς που ενυπάρχουν σε αυτό το ιερό αγαθό της γης.

    Ο Δημήτρης μειονεκτεί σε γνώσεις. Αλλά αυτή του η υστέρηση, θα τον οδηγήσει να αναζητήσει πληροφορίες, να μάθει κι αυτός πολλά σημαντικά πράγματα και πλέον να μην αισθάνεται διόλου ανταγωνιστικός προς τα υπόλοιπα παιδιά και κυρίως την Ελένη.

    Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις των παιδιών συχνά δοκιμάζονται από τα…τερτίπια της γνώσης και της πρωτιάς. Αλλά εδώ, έχουμε την έκβαση που θα έπρεπε να έχουμε πάντα: η γνώση του ενός οδηγεί τον άλλον στη βελτίωση των δικών του γνώσεων και όχι σε διαγωνισμό με αθέμιτα μέσα.

    Η Άννη Θεοχαρή σκιαγραφεί το μαγικό σπόρο, το σιτάρι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού δημιουργεί ουσιαστικά ένα υποδειγματικό βιβλίο γνώσεων για το σιτάρι και το ψωμί πιασμένο από τα κλαδιά ενός παραμυθιού. Υπάρχουν ήρωες και μια ιστορία που λειτουργεί ως σκελετός εξέλιξης των γνώσεων που προσφέρονται. Θαρρώ η γνώση είναι πολύ διεισδυτική με αυτόν τον τρόπο.

    Πολύ ζωντανή, σε όλες τις ιδιαίτερες αποχρώσεις του σταριού και του καλοκαιριού η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Σιτάρι
    Συγγραφέας: Άννη Θεοχάρη
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη
    Σελίδες: 46
    Μέγεθος: 24 Χ 29
    ISBN: 978-960-14-2498-9
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular