More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣτην παγίδα του νερού, της Πόλα Χόκινς

    Στην παγίδα του νερού, της Πόλα Χόκινς

    Μετά το «Κορίτσι στο Τρένο» που γνώρισε τεράστια επιτυχία με πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, η Πόλα Χόκινς επανέρχεται με ένα εξίσου δυνατό ψυχολογικό θρίλερ.

    Με μια εντελώς alternative αφηγηματική τεχνική όπου μια ντουζίνα άνθρωποι μας αφηγούνται από τη δική τους οπτική την ιστορία και μάλιστα με αμφισβητούμενη φερεγγυότητα και αξιοπιστία, η Χόκινς μας μπουκώνει με ονόματα και μαρτυρίες αλλά κατά έναν διαολεμένο τρόπο μας ξετυλίγει ακριβώς όταν πρέπει και μας αφήνει να ανασάνουμε εκεί ακριβώς που το χρειαζόμαστε.

    Το «Στην παγίδα του νερού» είναι η ιστορία της Νελ που βρέθηκε νεκρή στην Κολυμπήθρα των Πνιγμών, και της αδελφής της, της Τζουλς, που πιστεύει ακράδαντα ότι η αδελφή της δεν μπορεί να αυτοκτόνησε.

    «Ξανά! Ξανά!»

    Οι άντρες τη δένουν ξανά. Διαφορετικά αυτή τη φορά: αριστερός αντίχειρας με δεξί μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, δεξιός αντίχειρας με αριστερό. Το σκοινί γύρω από τη μέση της. Αυτή τη φορά τη σέρνουν στο νερό.

    «Σας παρακαλώ», αρχίζει τώρα να ικετεύει, διότι δεν είναι σίγουρη ότι μπορεί να αντέξει το σκοτάδι και το κρύο. Θέλει να επιστρέψει σ’ ένα σπίτι που δεν υπάρχει πια, σε μια εποχή όπου εκείνη και η θεία της κάθονταν μπροστά στο τζάκι και διηγούνταν ιστορίες. Θέλει να βρεθεί στο κρεβάτι της στο αγροτόσπιτό τους, θέλει να ξαναγίνει μικρούλα, να αναπνέει τον καπνό των ξύλων και των τριαντάφυλλων και τη γλυκιά ζεστασιά του κορμιού της θείας της.

    «Σας παρακαλώ».

    Βουλιάζει. Μέχρι να τη σύρουν έξω τη δεύτερη φορά, τα χείλη της είναι μελανά κι έχει αφήσει την τελευταία της πνοή.

    Με την ανακάλυψη του πτώματος της Νες, η συγγραφέας ξεκινά σταδιακά να φανερώνει το παρελθόν ολόκληρης της μικρής πόλης Μπέκφορντ στο Νιούκαστλ της Αγγλίας. Το παρελθόν του ποταμού της πόλης είναι θλιβερό, πολλές γυναίκες πνίγηκαν στα νερά του κι όλες αυτοκτόνησαν.

    Όταν η Τζουλς ανακαλύπτει ότι η αδελφή της έγραφε ένα βιβλίο για τους πνιγμούς αυτούς στη βάθρα του Μπέκφορντ, τότε το πράγμα αλλάζει αίφνης μονοπάτι. Η Τζουλς βεβαιώνεται ότι κάτι παράξενο συμβαίνει αφού διαπιστώνει ότι η Νελ πίστευε πότι οι γυναίκες δεν πνίγονταν αλλά τις έπνιγα, τις… αυτοκτονούσαν.

    Αυτή είναι η Παγίδα του Νερού, ένα ειδυλλιακό, «οικογενειακό» σημείο αναψυχής.

    Αυτό είναι το μέρος που από αιώνες έχει πάρει τη ζωή της Λίμπι Σίτον, της Μαίρης Μαρς, της Αν Γουόρντ, της Τζίνι Τόμας, της Λορέν Σλέιτερ, της Κέιτι Ουίτακερ και άλλων –αμέτρητων άλλων ανώνυμων και απρόσωπων. Ήθελα να ρωτήσω γιατί, και πώς, και τι λένε οι ζωές τους και οι θάνατοί τους για τον εαυτό μας. Υπάρχουν εκείνοι που θα προτιμούσαν να μην κάνουν ετούτες τις ερωτήσεις, που θα προτιμούσαν να σωπάσουν, να συγκαλύψουν, να αποσιωπήσουν.

    Όλες αυτές μας αφηγούνται την δική του οπτική στα γεγονότα, καθώς επίσης μια μάντισσα, η κόρη της Νελ, ένας καθηγητής του σχολείου της κόρης της Νελ και οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεσή της.

    Ορισμένοι λένε πως αυτές οι γυναίκες άφησαν κάτι από τον εαυτό τους στο νερό, κάποιοι λένε ότι κρύβει μέσα του μερικές από τις δυνάμεις τους, γιατί από τότε έχει παρασύρει στις όχθες του τις άτυχες, τις απελπισμένες, τις δυστυχισμένες, τις χαμένες ψυχές. Έρχονται εδώ να κολυμπήσουν με τις αδελφές τους.

    Δυναμική αφήγηση, βαθιά εσωτερική γραφή, ρυθμός βαθμιαία καλπάζων, ένα θρίλερ ψυχολογικών ελατηρίων που νομίζω θα αρέσει στους περισσότερους του είδους. Δεν είχα διαβάσει Το κορίτσι του τρένου οπότε δεν έχω μέτρο σύγκρισης με το ντεμπούτο της Πόλα Χόκινς, αλλά οπωσδήποτε στην Παγίδα του Νερού στήνει ένα λεπτοδουλεμένο, καίτοι πολυσύνθετο, θρίλερ φόνων με ιδιαίτερες κοινωνικές προεκτάσεις.

    Τιμήθηκε από τους αναγνώστες με το βραβείο Goodreads Choice Award 2017 στην κατηγορία Μυστήριο και Θρίλερ!

    Εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση του Αναστάσιου Αργυρίου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στην παγίδα του νερού
    Τίτλος πρωτοτύπου: Into the water
    Συγγραφέας: Paula Hawkins
    Εικονογράφηση: Αναστάσιος Αργυρίου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2017
    Διόρθωση: Γιώργος Κασαπίδης
    Σελίδες: 384
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2088-2

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular