More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΣΧΕΔΟΝ τα πάντα για τα Χμ!, της Κατερίνας Κρις

    ΣΧΕΔΟΝ τα πάντα για τα Χμ!, της Κατερίνας Κρις

    sxedontapantagiataxm_cover

    Διπλάσιο σε μέγεθος από τα άλλα της σειράς αυτό το βιβλίο και είναι φυσικό, αφού εμπεριέχει σχεδόν όλες τις πληροφορίες για τα Χμ! Σε κερδίζει με την πρώτη ματιά και λόγω της υφής του χαρτιού, των αποχρώσεων του πορτοκαλοκίτρινου που αγκαλιάζουν τα σκίτσα, αλλά κυρίως γιατί από την αρχή σε προκαλεί να το κάνεις δικό σου.  Στην πρώτη σελίδα του η Κατερίνα Κρις  προσκαλεί  τον αναγνώστη να κολλήσει τη φωτογραφία του, θυμίζοντάς του ότι το σημαντικότατο αυτό βιβλίο είναι όλο δικό του. Ακολουθεί το σημείωμα της συγγραφέα… συγνώμη της αρχιβοηθού ήθελα να γράψω. Κι έπειτα έρχεται η αφιέρωση. Το βιβλίο φυσικά αφιερώνεται σε σένα. Σε εσένα που θέλεις να μάθεις τι υπάρχει πίσω από τις λέξεις, πίσω από μια φράση, πίσω από ένα ολόκληρο βιβλίο. Αλλά και σε εσένα που αφήνεις τον εαυτό σου να περιπλανηθεί στις λευκές σελίδες ενός τετραδίου μέχρι να βρεις μια μικρή σωσίβια λέξη να πιαστείς. Αλλά αφιερώνεται και σε σένα που βαριέσαι λίγο τα βιβλία. Χμμ μου φαίνεται σαν ανοιχτή πρόσκληση σε όλους αυτή η αφιέρωση. Ακολουθούν τα περιεχόμενα. Δεν σας κρύβουμε ότι πολύ μας άρεσε που έχει περιεχόμενα, δεν τα συναντάμε συχνά στα παιδικά βιβλία κι όμως έχουν τόση σημασία.
    Κι αν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα μάθετε σχεδόν τα πάντα για τον ερευνητή Έγκμοντ Κλαβιέ και τα Χμ φυσικά. Αρχικά θα κάνετε Χμανατομία. Θα καταλάβετε γιατί τα Χμ έχουν μυωπία (αυτό μάλλον το μαντεύετε), γιατί δεν χρειάζεται να έχουν αφτιά (γιατί ακούνε τις σκέψεις μας) γιατί κρατούν πάντα ομπρέλα. Αυτό το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία, σημειώστε το: Γιατί οι ιδέες σας πέφτουν επάνω τους σαν βροχή! Θα μάθετε ότι στα Χμ δεν αρέσει η δημοσιότητα αλλά ξετρελαίνονται για τις μυρωδιές στις λέξεις βροχή και εξοχή!

    Σε αυτό το βιβλίο θα γνωρίσετε πολλούς τύπους Χμ: την Μουτζουροκαθαρίστρια, τον Φρασονόμο, τον Λεξιδιώτη, τον Καλλιγράφο, τον Λεξοκυνηγό Χμ και πολλά πράγματα για τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειές τους.
    Αυτό το βιβλίο μας κέρδισε. Μας κέρδισε για την αρμονική συνύπαρξη εικόνας και κειμένου. Για την αμεσότητα, την απλότητα αλλά και τη φαντασία που το χαρακτηρίζει. Γιατί μέσα σε λίγες σελίδες κάνει πράξη όσα μας έχουν διδάξει για την ανάγνωση και τη γραφή σε πολύωρες εισηγήσεις. Γιατί παίζει με τα νοήματα, τις έννοιες, τις γραμματοσειρές. Μας κέρδισε γιατί με παιδικό αυθορμητισμό, χωρίς φανφάρες και διδακτισμό προσκαλεί τα παιδιά να αγαπήσουν τη γλώσσα και να ανακαλύψουν τη μαγεία της παίζοντας.
    Κατερίνα και Έγκμοντ τα σέβη μας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: ΣΧΕΔΟΝ τα πάντα για τα ΧΜ!
    Συγγραφέας: Κατερίνα Κρις
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Κρις
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2013
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 28 Χ 19,5
    ISBN: 978-960-04-4415-5

     

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular