More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΤα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι, του Χάιντς Γιάνις (εικ.: Χέλγκα Μπανς)

    Τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι, του Χάιντς Γιάνις (εικ.: Χέλγκα Μπανς)

    ta_kapela_ths_kyrias_stroumpinski_cover

    Ένα μαγικό βιβλίο. Και τι το κάνει μαγικό; Μα όλα εκείνα τα συστατικά που πασπαλίζουν οι βασιλιάδες των παραμυθιών στα καλά παραμύθια. Καλογραμμένη ιστορία, ωραίος, κοφτός λόγος, εξαιρετική εικονογραφική προσέγγιση, απουσία ρηχών διδακτισμών, αναγνωστική απόλαυση, συναισθήματα. Και το συγκεκριμένο βιβλίο, καταφέρνει να σου δώσει και ένα πλήθος θεμάτων και δραστηριοτήτων για την τάξη ή το σπίτι, για παιχνίδι και διασκέδαση, για γνώση και εξ-άσκηση. Πώς τα κάνει αυτά ε; Ιδού με λίγα λόγια η ιστορία της κυρίας Στρουμπίνσκι…

    που αγαπάει πολύ τα καπέλα και δε θα μπορούσε μάλλον να κάνει τίποτε άλλο από το να έχει ένα… καπελάδικο! Ένα καπελάδικο με κάθε λογής καπέλα στα ράφια του: μεγάλα, μικρά, τετράγωνα, στρογγυλά, φαρδιά, λεπτά, σκούρα, πολύχρωμα και άλλα πολλά.

    Τα ξέρει καλά τα καπέλα η κυρία Στρουμπίνσκι. Μα ξέρει και τα πρόσωπα των ανθρώπων και το καπέλο που ταιριάζει στο καθένα. Άλλο δίνει στη λυπημένη γυναίκα (ένα καπέλο σαν άσπρο πουλί που βγαίνει μαζί της πετώντας από την πόρτα), άλλο στην ανήσυχη, άλλο στον φωνακλά, άλλο στην αμίλητη, άλλο στην ερωτευμένη. Κάθε μεσημέρι τη βοηθάει και η εγγονή της, η Μίρα, και μαζί διαλέγουν καπέλο για πελάτες πιο βιαστικούς ή απαιτητικούς. Και κάθε μέρα φορούν άλλο καπέλο…και η κυρία Στρουμπίνσκι και η μικρή Μίρα. Μα είναι και κάποιες μέρες που η Μίρα ζαρώνει και κανένα καπέλο δεν την εκφράζει. Τότε είναι η ώρα για… να διαβάσετε το υπέροχο τέλος της ιστορίας στο βιβλίο των εκδόσεων του Μεταιχμίου.

    Ο 55χρονος πολυγραφότατος Αυστριακός συγγραφέας Χάιντς Γιάνις παίρνει ένα από τα πιο μαγικά αντικείμενα της ανθρώπινης ενδυμασίας μέχρι πρότινος, τα καπέλα, και απογειώνει μια ιστορία για τα συναισθήματα, την ψυχολογική διάθεση, την ταυτότητα, τη σχέση γιαγιάς εγγονής, την καθημερινότητα των ανθρώπων, την αποδοχή του εαυτού μας, το ανθρώπινο πρόσωπο εν τέλει. Σε ποιο καπέλο αισθάνεται άνετα ο λυπημένος; Ποιο καπέλο θα φωτίσει καλύτερα τον ερωτευμένο; Ποιο καπέλα θα κάνει τον φωνακλά να ακούσει κάποτε και λίγη ησυχία; Τι ζητά το πρόσωπό μας; Τι φανερώνει για εμάς; Τι κουβαλά από εμάς αν όχι το σύνολο σχεδόν του εαυτού μας;

    Το καπελάδικο της κυρίας Στρουμπίνσκι είναι ένα μέρος που μπορεί να φτιαχτεί παντού: σε μια τάξη νηπιαγωγείου, σε ένα θεατρικό εργαστήρι, στο δωμάτιο ενός σπιτιού. Μπορεί να έχει ωράριο λειτουργίας, να ανοίγει και να κλείνει όποτε επιλέξετε εσείς και η ομάδα σας, να έχει τα καπέλα που έχετε διαλέξει, να έχει πελάτες λυπημένους, χαρούμενους, ερωτευμένους, φωνακλάδες, κλαμμένους, αμίλητους, φαφλατάδες, να έχει ταιριάσματα στα χρώματα των ρούχων, μίξεις, να φτιάχνει νέα καπέλα με διάφορα (φυσικά, ανακυκλώσιμα, υφάσματα, χαρτόνια, κορδέλες) υλικά που θα υπάρχουν στην τάξη (ή σπίτι). Το καπελάδικο της κυρίας Στρουμπίνσκι είναι ένα κέντρο ενδιαφέροντος, μια γωνιά, ένας χώρος στον μεγαλύτερο χώρο που κινείται το παιδί.

    Κάθε καπέλο αναζητεί το κατάλληλο κεφάλι, την κατάλληλη ψυχή και διάθεση. Ως τότε θα μένει αφόρετο. Μα για τα παιδιά, ένα καπέλο φτάνει να τα κάνει ηθοποιούς, να παίξουν, να υποδυθούν, να φτιάξουν ιστορίες, να τις ζωγραφίσουν, να τις κάνουν τα πάντα.

    Συνίσταται ανεπιφύλακτα ως η απόλυτη αφορμή για τη δημιουργία μιας μαγικής γωνιάς που θα τρέξει όλη τη χρονιά…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι
    Συγγραφέας: Χάιντς Γιάνις
    Εικονογράφηση: Χέλγκα Μπανς
    Απόδοση: Μαρία Αγγελίδου
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2015
    Μακέτα εξωφύλλου: Ιωάννα Γουντέρη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN:
    978-618-03-0047-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular