More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤα μαγικά μαξιλάρια, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Βαγγέλης Παυλίδης)

    Τα μαγικά μαξιλάρια, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Βαγγέλης Παυλίδης)

    Πρέπει να κοντεύει τα 200.000 αντίτυπα ετούτο το πασίγνωστο πια βιβλίο του 1996. Δεν ήρθα να σας προσφέρω την Αμερική που ανακάλυψα σ’ αυτήν την παρουσίαση. Ήρθα να ρίξω μια ματιά.

    Με λίγα λόγια… μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή χώρα, την Ουρανούπολη, βασίλευε ο μισητός Αρπατίλαος ο πρώτος, άρχοντας με 12 κορόνες, ένα χρυσό τηλεσκόπιο κι ένα φτερό από κοράκι. Με το φτερό έγραφε νόμους απαίσιους: να κλείσουν οι παιδικές χαρές και στη θέση τους να χτιστούν φυλακές, να δουλεύουνε οι υπήκοοί του στα ορυχεία για να του στολίζουν με πετράδια τις κορόνες του, να μην έχει λόξυγγα κανείς, να μη ξύνει τη μύτη του επίσης κανείς.

    Παρόλα αυτά, στο μυστικό συμβούλιο, καλέι τους τρεις έμπιστους αυλικούς του, τον Τίλιο Ξεφτίλιο, το Βουλίμιο Βλήμα και τον Σαυρίλιο Βρισελιέ, και αναρωτιέται: “γιατί δε μ’ αγαπούν οι υπηκόοι μου;” Η απάντηση είναι ένα μίγμα ποίησης και πραγματικότητας μοναδικής: “δε σας αγαπούν επειδή τα βράδια ονειρεύονται…”, του ομολόγησε ο Βρισελιέ. Βλέπουν στον ύπνο τους τούρτες και πυροτεχνήματα, λούνα παρκ και παιδικές χαρές ενώ στον ξύπνιο τους φυλακές και συρματοπλέγματα. Κάπως έτσι άρχισαν να επεξεργάζονται σχέδια, από φορολόγηση των ονείρων μέχρι ονειρικά παρκόμετρα δίπλα στα κρεβάτια. Όλα ανεφάρμοστα. Η εφεύρεση του Σαυριλιέ ήρθε 7 εβδομάδες αργότερα. Ένα μαξιλάρι! Με τρίχες από ουρά καλικάντζαρου, με φύκια από τη θάλασσα της θλίψης, με σκόνη από τύψεις, με άλλα πολλά σπάνια και ευφάνταστα. Κι όποιος σ’ αυτά τα μαξιλάρια κοιμηθεί, βλέπει εφιάλτες απαίσιους. Σκυφτοί κι ανόρεχτοι ξυπνούν πια οι Ουρανουπολίτες , άχαρο το σχολείο για τα παιδιά, θλίψη πραγματική παντού. Μέχρι που ο δάσκαλος του σχολείου, ο Αντώνης, μαθαίνει από σπόντα το μυστικό που όνειρα πια δε βλέπουν και μαζί με τα παιδιά ξεκινούν να φτιάχνουν νεά, αντιεφιαλτικά μαξιλάρια. Και κάπου εκεί, είναι η μοίρα των τυράννων βλέπεις, τα όνειρα θα πάρουν την εκδίκησή τους για λογαριασμό όλων όσων τα προκαλούν και προσκαλούν στον ύπνο αλλά κυρίως στον ξύπνιο τους.

    Μεγάλη επιτυχία έχει γνωρίσει το βιβλίο. Διόλου τυχαίο. Αφενός πρόκειται για κανονική λογοτεχνία. Αφετέρου βασίζεται σε μια από τις ευφάνταστες ιδέες που γεννήθηκαν σε κάποιο βιβλίο. Εύρυθμη αφήγηση, κανένα σκάλωμα ή αναίτια χρονική μετάθεση στην εξέλιξη της ιστορίας, βαθιά συμβολικό κείμενο, ενίοτε ποιητικό, διακριτική και “σκιτσαριστή” εικονογράφηση από έναν μετρ του σκίτσου που μέσα σε λίγες εικόνες ζωντανεύει το κείμενο του συγγραφέα στο βλέμμα του αναγνώστη. Σταματώ τους επαίνους. Είναι ανούσιοι. Δεν τους χρειάζεται αυτό το βιβλίο, τόσα χρόνια μετά. Πάω στις ιδέες.

    Στην τάξη και στο σπίτι
    Την ιδέα μου την είχε πετάξει πριν καιρό η Καίτη Παρασκευά όταν σε αυτήν εδώ την ανάρτηση είχε βάλει στην ελλιπή ενίοτε σκέψη μου το μαξιλάρι ως υλικό… κατασκευών! Σκεφτόμουν από τότε… παίρνουμε λευκά μαξιλάρια, μικρά το δέμας, δεν είναι ανάγκη να είναι τίποτα μαξιλάρες που χωράνε δυο δεινόσαυροι πάνω. Σκίζουμε λίγο τη ραφή σε κάποια πλευρά. Τώρα είναι τα δύσκολα. Μέσα θα βάλουμε ο,τι πιο αγαπημένο μας, ο,τι πιο μαγικό έχει η ζωή μας, ο,τι μπορεί να κουβαλά όλη μέρα τα όμορφα της γης για να δούμε εμείς τη νύχτα. Λυπάμαι που το λέω, αναγνώστη μου. Δεν το ‘χω κάνει ποτέ ούτε κι εγώ αυτό (από τα λίγα που τολμώ να μοιραστώ μαζί σας χωρίς να το ‘χω δοκιμάσει κάπου). Μα είναι ένα τόσο δα μικρό ονειράκι που δε νομίζω πως θα αποτύγχανε. Στο μαξιλάρι εγώ θα έβαζα ας πούμε το πρώτο μου ρολόι, έτσι σταματημένο όπως είναι. Αλλά αφήστε με εμένα. Τα παιδιά να δείτε τι είναι ικανά να σκεφτούν ότι θα βάλουν μέσα. Βασική προϋπόθεση: τα τοποθετηθέντα αντικείμενα δεν πρέπει επ’ ουδενί να αλλοιώνουν την ποιότητα του ύπνου και το… σχήμα του μαξιλαριού. Γιατί αν κανένας πει ότι θέλει να βάλει μέσα την αγαπημένη του κούκλα, μπορεί το άλλο πρωί το πόδι της κούκλας να του έχει μπει στο μάτι! Τα ονειρομαξιλάρια σας έχουν τύχη. Κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω κι εγώ. Κι αν αποτύχει η σκέψη μου, θα σας το γράψω. Όχι κλέφτικα. Έντιμα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Τα μαγικά μαξιλάρια
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παυλίδης
    Εκδόσεις: Πατάκη, 1996
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 9789602937310

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular