More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤα Χμ των βιβλίων, από την Κατερίνα Κρις

    Τα Χμ των βιβλίων, από την Κατερίνα Κρις

    Τίτλος: Τα Χμ των βιβλίων!
    Κείμενα και ζωγραφιές: Κατερίνα Κρις
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2014
    Σειρά:Οι ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ
    Ηλικία: Από 7 ετών
    ISBN: 978-960-04-4452-0

    Αγόρασέ το

    taxmtonvivlion_coverΟι ιστορίες των Χμ συνεχίζονται και εξάπτουν τη φαντασία μας και αν δεν τις γνωρίζετε ειναι ευκαιρία να μυηθείτε στον κόσμο των Χμ και να σας λυθούν όλες οι απορίες για τα Χμ. Αλήθεια έχετε ποτέ συναντήσει ένα Χμ; θα το αναγνωρίσετε αμέσως και θα γίνει πολύτιμος βοηθός σας.
    Έχει κεφάλι μυτερό, σαν μύτη μολυβιού. Φοράει πάντα παπούτσια σαν σκι για να κινείται πολύ γρήγορα. Και κρατάει πάντα μια ομπρέλα, που: α. το βοηθάει να στηρίζεται όταν κινείται πάνω στις σελίδες,β. το βοηθάει να κινείται γρήγορα στις σελίδες που έχουν γραμμές και γ. το προστατεύει από τις βροχές.
    Για σκεφτείτε καλά… Εσείς έχετε συναντήσει ποτέ ένα τέτοιο πλασματάκι;

    Αν όχι η συμβουλή μας είναι απλή. Μόλις ανοίξετε κάποιο βιβλίο και αρχίσετε να διαβάζετε έχετε πολλές πιθανότητες να συναντήσετε τα Χμ γιατί τα Χμ λατρεύουν τις λέξεις και οι λέξεις κρύβονται καλά μέσα στα βιβλία.
    Οι ιστορίες των Χμ γράφτηκαν και για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και το διάβασμα. Γιατί όταν κάποιος γράφει ή διαβάζει, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί μπροστά του , αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που ζει στις σελίδες των τετραδίων και των βιβλίων!
    Τα Χμ θα σας παρασύρουν στις σελίδες  και ούτε που θα καταλάβετε πως φτάσατε στο τέλος.Αυτή η ιστορία δεν έγινε μία φορά κι έναν καιρό. Το αντίθετο μάλιστα. Γίνεται κάθε φορά κι όλο τον καιρό. Αυτή η ιστορία γίνεται κάθε φορά που διαβάζουμε ένα μεγάλο βιβλίο…Γιατί υπάρχουν κάποια βιβλία που είναι τόσο πυκνογραμμένα και έχουν τόσες πολλές λέξεις στριμωγμένες σε μια σελίδα, που είναι σα να βλέπεις ένα τοίχο από λέξεις αντί για τούβλα.

    Έτσι και αυτό το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου είναι το πιο πυκνογραμμένο βιβλίο για τα Χμ που έγινε ποτέ. Χρειάζεται πραγματικά μεγάλο θάρρος για να ξεκινήσεις να το διαβάζεις για να γκρεμίσεις αυτόν τον τοίχο. Και δεν θα φοβηθείς ποτέ ξανά, μπροστά σε ένα βιβλίο που είναι χοντρό σαν τούβλο!
    Σ΄αυτή την ιστορία ο Κύριος Έγκμοντ Κλαβιέ ο ερευνητής του ανήκουστου και του ανύπαρκτου, θα σε καθοδηγήσει για να μη χαθείς και θα σου πει μια ιστορία πριν από την ιστορία.
    Ενα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων και των λέξεων με βηθούς τους λεξοδιαβαστές Χμ που εμφανίζονται κάθε φορά που προσπαθεις να δια- βάσεις ένα βιβλίο. Οι λεξοδιαβαστές χρησιμοποιούν μπροστά από κάθε λέξη ένα μεγενθυτικό φακό ώστε να βλέπεις καθαρά την σωστή λέξη ανάμεσα σε τόσες λέξεις. Σε κάθε σελίδα υπάρχει κι ένας λεξοδιαβαστής που θα σε βοηθήσει να διαβάσεις ολόκληρο το βιβλίο χωρίς να βαρεθείς καθολου.
    Ξεκινά ένα ταξίδι περιπέτειας για τους μικρούς μας φίλους στις σελίδες του βιβλίου καθώς ανακαλύπτουν ότι το διάβασμα είναι μια πρόκληση ν΄ανακαλύψεις τι κρύβεται στην επόμενη σελίδα. Υπάρχουν χιλιάδες λεξοδιαβαστές κρυμμένοι στα βιβλία που σε περιμένουν για να τους διαβάσεις και να δώσεις χρώμα στην άχαρη ζωή τους. όχι δεν έχει ξεχάσει η αρχιβοηθός του Έγκμοντ Κλαβιέ να τους χρωματίσει απλά έχουν ανάγκη από την αγάπη και τη φροντίδα σου. Μόλις γυρνάς τις σελίδες και διαβάζεις είναι σαν να τρυπώνει το φως και να τα χρωματίζει και αμέσω ς πιάνουν δουλειά με τους μεγενθυτικούς φακούς. Όταν αγαπήσεις το βιβλίο τότε ειναι που εμφανίζονται οι Βιβλιοφίλες Χμ και οι λεξοδιαβαστές δεν νοιώθουν πια μόνοι στο δύσκολο έργο τους! Τότε είναι που εσύ θ΄αρχίσεις ν΄αγαπάς το βιβλίο.

    Τα Χμ μας μαθαίνουν πως το διάβασμα γίνεται παιχνίδι όταν τα καταφέρεις ν΄αγαπήσεις το βιβλίο.  Μπορείς να κάνεις Μαθηματικά και να μάθεις να μετράς, αν απαριθμήσεις τις σελίδες ενός βιβλίου και πόσους λεξοδιαβαστές συνάντησες. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα μεγενθυτικό φακό όπως αυτόν που έχουν τα χμ.
    Εμείς σκεφτήκαμε να στρίψουμε σύρμα πίπας σε κίτρινο και κόκκινο χρώμα και να φτιάξουμε μεγενθυτικούς φακούς με χρωματιστές ζελατίνες για να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο των Χμ και να χρωματίσουμε τα χμ με τα χρώματα της φαντασίας μας. Έτσι ένα Χμ που ντέπεται γίνεται κατακόκκινο, ενώ ένα θυμωμένο Χμ γίνεται πράσινο, ενώ ένα γκρινιάρικο Χμ γίνεται κίτρινο και φτιάξτε τις δικές σας φανταστικές ιστορίες.

    Κάθε φορά που διαβάζουμε ένα μεγάλο βιβλίο σταματάμε λίγο για να κάνουμε ένα διάλειμμα, έτσι για να μη χαθούμε στις σελίδες του μεγάλου βιβλίου φτιάξαμε έναν σελιδοδείκτη με τη μορφή των Χμ ! Αξίζει να γνωρίσετε τα Χμ και να γίνουν πολύτιμοι βοηθοί σας στο διάβασμα.
    Η Κατερίνα Κρις, η αρχιβοηθός του Έγκμοντ Κλαβιέ γράφει τα κείμενα και εικογραφεί τις ιστορίες των Χμ με ένα μοναδικό τρόπο. Η φαντασία και το χιούμορ καθιστούν τα βιβλία των Χμ ικανά να διαβαστούν από μικρούς και μεγάλους.

    katerinakris_feat1H Kατερίνα Κρις είναι η αρχιβοηθός του Έγκμοντ Κλαβιέ. Αυτός ήτο ολίγον τσαπατσούλης κι εκείνη ολίγον ψαχούλευε. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακαλύψει τις σημειώσεις όπου εκείνος κατέγραφε τα Χμ. Ύστερα όλα ήρθαν φυσιολογικά. Τα Χμ εμφανίστηκαν εικονογραφημένα και οι σελίδες τους πλήθαιναν χρόνο το χρόνο.

    Κάπως έτσι προσγειώθηκε μπροστά στα μάτια μας μια σειρά παιδικών βιβλίων από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Οι Ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ!» που εξιστορεί την ύπαρξη των Χμ, των μικροσκοπικών πλασμάτων που ζουν στις σελίδες των βιβλίων και χαίρονται κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να τις διαβάσει.

    Κατά τ’ άλλα, η Κατερίνα Κρις, κατά κόσμον Κατερίνα Χρυσανθακοπούλου, εργάστηκε για 6 χρόνια ως δημοσιογράφος και σήμερα είναι πολυβραβευμένη, δημιουργική διευθύντρια σε μεγάλη διαφημιστική εταιρεία. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της SCBWI Greece, ενώ παραμένει μέλος του Associated Press.

    Αύριο, Σάββατο 29 Νοεμβρίου, θα μας πει πολλά. Μέχρι να έρθει αυτό το αύριο, η Κατερίνα Κρις μας συστήνεται με μια προσωπική ανάμνηση από τα παιδικά της χρόνια και μας εξηγεί το λόγο που όταν ήταν μικρή δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στα μαθήματα:
    Οι μεγάλοι προσπαθούσαν να μου μάθουν αριθμητική ενώ εγώ χανόμουν σε δρόμους από μελάνι, άνοιγα σκιτσαρισμένες πόρτες, ψάρευα ζωγραφιστά ψάρια… Όταν επέστρεφα από τα ταξίδια μου, με περίμενε η ερώτηση «9Χ8 πόσο κάνει;
    Καθόμουν με τις ώρες και χάζευα τις γραμμές της μύτης του Γκούφι -με συνάρπαζε η ταχύτητα του σχεδίου, κάθε γραμμή έκανε μια παχιά καμπύλη κι ύστερα λέπταινε στην άκρη, σαν ουρά ποντικιού- ζωγράφιζα όπου βρισκόμουν, πούλαγα τις ζωγραφιές μου κι ύστερα…Ύστερα ανακάλυψα τις φωτοτυπίες, τα άρθρα, τύπωνα την εφημερίδα του σχολείου… ανακάλυψα τη δημοσιογραφία!
    Όταν μεγάλωσα έγινα δημοσιογράφος γιατί μ’ άρεσε να αναρωτιέμαι, να το ψάχνω, να βρίσκω απαντήσεις. Όμως πάντα προσπαθούσα να γράφω με εικόνες.
    Σήμερα θα με βρεις στη διαφήμιση, Creative Director στην Lowe Athens, να με διατηρεί η ενέργεια της Ιδέας, της εικόνας… όμως έχω πάντα στο μυαλό μου την μικρή Κατερίνα που έκανε τις βόλτες της σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί, βούταγε στις λευκές σελίδες ενός μπλοκ ζωγραφικής και σκεφτόταν τι καινούριο να σχεδιάσει.
    Κι ύστερα έφτιαξα… τα Χμ! Τα μικροσκοπικά πλάσματα των σελίδων. Την έμπνευση που ζει μέσα στο χαρτί!

    Την ίδια μέρα, ο Έγκμοντ Κλαβιέ είχε εκμυστηρεύτεί σε συνέντευξη τύπου (ήμασταν εκεί αλλά ήταν κι άλλοι και δεν το ‘χουμε αποκλειστικό) πως ξεκίνησε η συνεργασία του με την Κατερίνα Κρις:
    “Πάνω από 6 χρόνια στη δημοσιογραφία, 14 χρόνια στη διαφήμιση, πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη, ε, μου φάνηκε κελεπούρι και την έβαλα αμέσως στην απιθανοαπίθανη ομάδα μου που αποτελείται μόνο από την ίδια!!! Κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν όλες τις ακατάστατες σημειώσεις μου για τα Χμ (αυτό κι αν ήταν άθλος) όπως επίσης και να ζωγραφίσει τα περισσότερα από αυτά! Βέβαια η όλη δουλειά της δεν άγγιξε την απαιτούμενη τελειότητα, αλλά εντάξει, συμβιβάστηκα μόνο και μόνο για να καταφέρουν, αυτά τα πανέξυπνα πλασματάκια του χαρτιού, να φτάσουν επιτέλους στο τυπογραφείο…!

    Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα για τα μυστηριώδη Χμ και τον Έγκμόντ Κλαβιέ επισκεφτείτε τη σελίδα της Κατερίνας Κρις

    Αν πάλι θέλετε να γίνετε μικροί ερευνητές των Χμ σαν τον Εγκμοντ Κλαβιέ και να ανακαλύψετε την ιστορία των Χμ δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη σειρά βιβλίων:
    ” Οι ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ” από τις εκδόσεις Κέδρος (κείμενα και εικογράφηση, Κατερίνα Κρις).

    Τα βιβλία της
    Το πρώτο Χμ που είδα!, Κέδρος (2012)
    Ο Λεξιδιώτης Χμ!, Κέδρος (2012)
    Σχεδόν τα πάντα για τα Χμ!, Κέδρος (2013)
    Στη χώρα των Λεξοφάγων Χμ!, Κέδρος (2013)
    Τα Χμ των βιβλίων! , Κέδρος (2014)
    Το αστρικό χωριό, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular