More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΜουσικήΑπό ένα τραγούδι έρχομαιΤα όμορφα Χάχανα της Παυλίνας Παμπούδη

    Τα όμορφα Χάχανα της Παυλίνας Παμπούδη

    Στο άλμπουμ “Λάχανα και Χάχανα- 24 τραγούδια από το βιβλίο της Α’ Δημοτικού”  η Παυλίνα Παμπούδη συμμετείχε με ένα μόνο τραγούδι, το Παπί. Στα επόμενα “Λάχανα και Χάχανα” όμως, η παρουσία της γίνεται εξαιρετικά αισθητή στους στίχους. 

    «Λάχανα και Χάχανα – Οι Ρυθμοί κι οι Αριθμοί»
    Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης

    Στίχοι: Παυλίνα Παμπούδη
    Τραγουδούν: Τάσος Ιωαννίδης, Ερμιόνη Ιωαννίδου και η
    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου
    Συμμετέχουν: Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κότσιρας
    Ενορχήστρωση: Σταύρος Καρτάκης

    xaxanarithmoi

    “Οι Ρυθμοί κι οι Αριθμοί” καταπιάνονται με βασικές μαθηματικές έννοιες με τάργκετ γκρουπ τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Αριθμοί, σχήματα, χώρος και χρόνος προσεγγίζονται με τον έμμετρο και παιγνιώδη τρόπο της Παυλίνας Παμπούδη που τρέχει τις ιστορίες των τραγουδιών με το χιούμορ και τη φαντασία που συνηθίζει. “Χέρι-χέρι με την Παυλίνα, βάλαμε στο ρυθμικό χορό μας μάγους, νάνους, χταπόδια κι ένα σωρό άλλα πλάσματα και αντικείμενα. Φτιάξαμε δεκατέσσερα τραγούδια γεμάτα χαμόγελο και χαρά. Με χιούμορ και φαντασία. Γιατί η μάθηση πρέπει να είναι παιχνίδι και αυτό το παιχνίδι το παίρνουμε στα σοβαρά!”, λέει ο συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης για το δίσκο.

    «Λάχανα Χ Χάχανα – Η προπαίδεια σε τραγούδια»
    Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης

    Στίχοι: Παυλίνα Παμπούδη
    Τραγουδούν: Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Τάσος Ιωαννίδης
    Ενορχήστρωση: Κώστας Γανωσέλης
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση

    Οι ρυθμοί κι οι αριθμοί, παίρνουν φόρα κι αφορμή
    κάνουν αριθμητική, μουσικοαριθμητική.
    Το κλειδί του σολ φορτώνουν, την προπαιδεία ξεκλειδώνουν
    μπαινοβγαίνουν τα παιδιά, με πνευστά και με κρουστά
    μπαινοβγαίνουν τα παιδιά και τη λεν τραγουδιστά.
     

    xaxanapropaideia

    Καβουράκια, βατράχια, παπαγαλοπαπιά και πολλά άλλα ευρηματικά επιστρατεύονται για να δημιουργηθούν τραγούδια με φαντασία και χιούμορ (δύο χαρακτηριστικά που διέπουν κάθετα το στίχο της Παυλίνας Παμπούδη) ώστε η εκείνη η παράξενη και εκνευριστική για τους μαθητές ανάγκη της προπαίδειας να γίνει οικεία κι ευχάριστη. 
    Η απομνημόνευση υποβοηθείται με μια υποδόρια μουσική ιδιαιτερότητα: η μελοποίηση της προπαίδειας του κάθε αριθμού έγινε στη βάση ενός αντίστοιχου ρυθμού. Η προπαίδεια του 2 για παράδειγμα έχει ρυθμό δύο τετάρτων, η προπαίδεια του 3 ρυθμό τριών τετάρτων, του 7 ρυθμό εφτά ογδόων κ.ο.κ. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια ρυθμική αντιστοίχιση η οποία λειτουργεί σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο.
    Η στιχουργός Παυλίνα Παμπούδη λέει χαρακτηριστικά: “Ο Τάσος μου τηλεφωνούσε ξαφνικά και μου τραγουδούσε στο ακουστικό με την κιθάρα του διάφορα κομμάτια με αριθμούς, νάνους, καβουράκια, αράχνες, κλπ- που μόλις είχε καταφέρει να ταχτοποιήσει μέσα στη μουσική του. Μετά, του έστελνα εγώ ξαφνικά ένα μήνυμα με κάτι παπαγαλοπαπιά και τα έκανα όλα άνω κάτω!” 
    Και πέστε μας τώρα, οι μεγάλοι αν δεν δελεάζεστε να “ξαναδιδαχτείτε” την  προπαίδεια με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο! Να μην ξεχάσουμε τις δυο μαγικές φωνές, της Ελένης Βιτάλη και της Γλυκερίας, που δίνουν το δικό τους ηχόχρωμα στην προπαίδεια! 

    «Λάχανα και Χάχανα–Εδώ Νηπιαγωγείο»
    Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης
    Στίχοι: Παυλίνα Παμπούδη
    Τραγουδούν: Τάσος Ιωαννίδης, Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, Ερμιόνη Ιωαννίδου
    Ενορχήστρωση: Κώστας Γανωσέλης
    Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Φωτεινή Δάρρα

    edwnhpiagwgeio

    Το “Εδώ νηπιαγωγείο” έχει κέφι και φαντασία. Καλωσορίζει στο νηπιαγωγείο ρυθμικά και κεφάτα: “Με το άλφα και το βήτα, κούκου, άκου, κούκου, κοίτα. Με το ένα και το δύο, πάω στο νηπιαγωγείο”. Μαγειρεύει κεφάτα στην κουζίνα της τάξης: “Να ‘χαμε, τι να ‘χαμε πέντ’ έξι κεφτεδάκια, μια κατσαρόλα τραχανά, δυο τρία γιουβαρλάκια, με άνηθο και μαϊντανό και με πιπέρι κόκκινο”. Παίζει με τα χρώματα σε μια ολοδική του παλέτα: “Να ‘χει κόκκινο από μήλο, καταπράσινο από φύλλο, ρόδινο από συννεφάκι, μαύρο από χελιδονάκι”. 
    Καταθέτει το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ για τις ημέρες της εβδομάδας (Η καλή κυρά Βδομάδα): “Η καλή κυρά-Βδομάδα βγάζει βόλτα στην λιακάδα τα εφτά της τα παιδάκια μες στου χρόνου τα δρομάκια”. Αναδεικνύει το βιβλίο και τη…φιλαναγνωσία: Το βιβλίο κι όχι ο σκύλος είν’ ο πιο καλός μας φίλος, δε μαδάει, δε γαβγίζει, δεν πηδάει να σε ζαλίζει και δεν τρέχει πάνω κάτω, να τα κάνει άνω κάτω”. Καλημερίζει, καληνυχτίζει, γελά και διασκεδάζει, ταξιδεύει και φτιάχνει πόλεις, επάγγελμα γυρεύει σαν μεγαλώσει και δίνει 14 ευφυή τραγούδια για το…νηπιαγωγείο και όχι μόνο! Το cd είναι διπλό. Το δεύτερο περιέχει τα 14 τραγούδια σε μορφή καραόκε.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular