More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΜικρός πολίτηςΤι τους θέλουμε τους νόμους; Ταξίδι στη χώρα της Μπανανομίας, της Λίλης...

    Τι τους θέλουμε τους νόμους; Ταξίδι στη χώρα της Μπανανομίας, της Λίλης Σκουλαρίκη

    ti_tous_theloume_tous_nomous_cover

    Παντού υπάρχουν κανόνες! Έτσι ξεκινάει το βιβλίο με τον Θέμη και την αδερφή του, τη Θέτιδα να αργούν να φτάσουν στο σχολείο επειδή άργησαν να σηκωθούν από το κρεβάτι. “Πρέπει να έρχεστε στην ώρα σας. Το σχολείο έχει κανόνες”, τους παρατηρεί ο διευθυντής. Κι ύστερα στο σπίτι η μαμά τους μάλωσε γιατί δεν μάζεψαν τα παιχνίδια στο δωμάτιό τους. “Βαρέθηκα τους κανόνες”, μουρμουρά ο Θέμης και συμφωνεί από κοντά κι η Θέτιδα. Και τότε εμφανίζεται η σοφή κουκουβάγια που άκουγε τη συζήτησή τους και τους λέει κάτι απλό και μαγικό:

    “Θέλετε να σας πάω σε μια χώρα που δεν έχει καθόλου νόμους και κανόνες, να δούμε πώς είναι;”

    Μα και βέβαια θέλουν μια χώρα χωρίς αυτούς τους σιχαμένους κανόνες. Και φεύγουν στη ράχη της κουκουβάγιας ένα ταξίδι στη χώρα της Μπανανομίας ή του Ανομιστάν που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Χαβαλεαρίδων Νήσων. Τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που έχει αυτή η χώρα από το όνομά της κιόλας αφού δεν υπάρχει κάποιος κανόνας/νόμος για το ποιο είναι ακριβώς το όνομά της. Σταδιακά θα ξεναγηθούν σε παιχνίδια χωρίς κανόνες όπου δε ξέρουμε ποιος κερδίζει, σε πάρκα και δρόμους σκουπιδότοπους αφού δεν υπάρχει κανένας κανόνας για το που πρέπει να ρίχνουν οι άνθρωποι τα σκουπίδια, σε τρακαρισμένα αυτοκίνητα, σε κλοπές κάθε είδους, σε έναν βασιλιά “γυμνό” από νόμους και προστασία.

    Μαθαίνουμε ποιοι φτιάχνουν τους νόμους, πόσο απαραίτητοι είναι, τι περιλαμβάνουν οι νόμοι αλλά και πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες ηθικής και δικαίου.

    Τι θα κάνει ο Θέμις και η Θέτις μαζί με τη σοφή κουκουβάγια να ξυπνήσουν το λαό της Μπανανομίας; Θα δράσουν; Θα καταλάβουν πόσο ολέθρια είναι για μια κοινωνία η παντελής απουσία νόμων ή η θέσπιση λάθος νόμων;

    Ένα εξόχως χρήσιμο παιδικό βιβλίο για την μαγική δύναμη των κανόνων και τη μαγική δύναμη της απουσίας τους. Ειδικά τον πρώτο καιρό που πασχίζεις να κάνεις 25 διαφορετικά 6χρονα, 8χρονα (δεν έχει σημασία) να συνυπάρξουν, να σεβαστούν, να συνεργαστούν, αυτό το βιβλίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθειά σας να περάσετε στους μαθητές τη δύναμη των κανόνων και των νόμων. Αρκεί να είναι λογικοί και να λάβουν τη συγκατάθεσή τους. Γιατί χωρίς αυτή δε θα γίνει ποτέ τίποτα.

    “Ώχου πάλι με τους κανόνες”, μου μουρμούρισε κάποτε ένα παιδί. Δεν είχα απάντηση εύκολη τότε. Και του άρχισα το θεωρητικό κήρυγμα. Τώρα μάλλον έχω. Είναι λίγο σκληρή αλλά μόνο έτσι θα γίνει κατανοητό τι σημαίνει “δεν υπάρχουν κανόνες”. Κηρύξτε μια μέρα το σπίτι ή την τάξη σας σε καθεστώς Μπανανομίας. “Σήμερα δεν ισχύουν κανόνες, δεν υπάρχουν κανόνες”, πείτε τους (λαμβάνοντας τα μέτρα σας για να μην έχετε παρατράγουδα). Θα κάνουν του κεφαλιού τους; Γρήγορα θα καταλάβουν πόσο ανώφελο είναι και για τους ίδιους ακόμα αυτή η εξέλιξη. Πολύ γρήγορα. “Με πείραξε ο τάδε; Με έσπρωξε ο δείνα;” Μα… δεν υπάρχουν κανόνες σήμερα; Εξακολουθεί να σου αρέσει;

    Από τη Λίλη Σκουλαρίκη σε εικονογράφηση της Ειρήνης Ελευθεριάδη. Από τις εξαιρετικές εκδόσεις της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τι τους θέλουμε τους νόμους; – Ταξίδι στη χώρα της Μπανανομίας
    Συγγραφέας: Λίλη Σκουλαρίκη
    Εικονογράφηση: Ειρήνη Ελευθεριάδη
    Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
    Επιμέλεια: Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά, Μαρίνα Τσικουρή
    Πρόλογος: Χαράλαμπος Χρυσανθάκης
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular