More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤου Τομ οι μαγικές μηχανές, της Λίντα Σάρα

    Του Τομ οι μαγικές μηχανές, της Λίντα Σάρα

    Κάποια βιβλία δεν ξέρεις αν πρέπει να διαβαστούν από παιδιά ή από… μεγάλα “παιδιά”. Αυτό ακριβώς ένιωσα διαβάζοντας τις “Μαγικές Μηχανές του Τομ” της Βρετανίδας Linda Sarah που μετά το έξοχο Φίλοι στο λόφο συναρπάζει ξανά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

    Τον μικρό Τομ και τον Μπαμπά του δεν τους συνδέει μονάχα η (στερεο)τυπική σχέση πατέρα και γιου. Ο Τομ και ο Μπαμπάς είναι συνάδελφοι, εφευρέτες σπουδαίων μηχανών. Η ζωή τους είναι γλυκιά σαν άνοιξη, γεμάτη χαχανητά και ομορφιά, μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο από γρήγορες δημιουργίες τους που ανεβοκατεβαίνουν, στριφογυρίζουν, πετούν.

    Κάποτε όμως η λάμψη της Άνοιξης δίνει τη θέση της, βίαια και με πόνο, στη συννεφιά του χειμώνα. Η αλλαγή είναι γρήγορη σαν αστραπή, όπως συνηθίζουν οι αλλαγές. Κι άλλη τους συνήθεια είναι να διαδέχονται η μία την άλλη, εκκωφαντικά και απροειδοποίητα. Ο Τομ θυμώνει. Ο Τομ στενοχωριέται. Ο Τομ μιλάει άσχημα στον Μπαμπά. Ο Τομ τελικά ηρεμεί, σκέφτεται και έχει στο μυαλό την πιο όμορφη ιδέα. Να γίνει το σπίτι τους Μουσείο. Και τι μουσείο! Το Δικό τους Μουσείο! Αυτό που θα φιλοξενεί τις δικές τους, καταδικές τους εφευρέσεις! Ο Μπαμπάς στην αρχή, βυθισμένος στα δικά του προβλήματα, δεν καταλαβαίνει, δεν ακούει. Μονάχα η επιμονή του Τομ τον ξυπνάει από τον βαθύ του λήθαργο. Και τον ακολουθεί στον ενθουσιασμό και στο όνειρο. Και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Και η χαρά ξανάρχεται.

    Μα οι συνήθειες δεν αλλάζουν, όπως είπαμε. Οι αλλαγές διαδέχονται η μία την άλλη κι είναι γρήγορες σαν αστραπές. Και μια νέα αλλαγή έρχεται να ταράξει για ακόμη μια φορά τη ζωή τους. Αυτή τη φορά όμως είναι η σειρά του Μπαμπά να δώσει φτερά στο νέο όνειρο και μαζί να τα καταφέρουν. “Μια αστραπή η ζωή μας μα προλαβαίνουμε“*.

    Βιβλίο που σε αγγίζει βαθειά, που σε μυεί απαλά στην αλήθεια του απρόβλεπτου της ζωής αλλά και στη δύναμη της ελπίδας. Στα δύο επίπεδα ανάγνωσης, ο μικρός αναγνώστης βλέπει ότι κάποτε στη ζωή, σαν αστραπή, έρχεται η αλλαγή που δεν περιμένεις, αυτή η αμείλικτα σκληρή ανατροπή που αναποδογυρίζει τη ζωή σου, σε θυμώνει, σε πονάει, αλλά με ψυχραιμία μπορείς να ξαναφέρεις κάποτε την “άνοιξη” και να ξανασταθείς πρόσωπό με πρόσωπο με το όνειρό σου. Αρκεί να το πιστέψεις και να μην το βάλεις κάτω. Ένας μεγαλύτερος αναγνώστης διακρίνει ότι όσο δύσκολα και αν τα φέρει η ζωή, όσες και αν είναι οι αντιξοότητές της, αν πιστέψεις με πάθος, σαν παιδί, το αδύνατον, όλα θα γίνουν δυνατά.

    Το υπέροχο είναι ότι η Linda Sarah δεν μιλάει από θέση ισχύος θέλοντας να “διδάξει”, μιας και η ίδια όπως διαβάζουμε για τη ζωή της, “ταξίδεψε” ανάμεσα στην τραγουδίστρια, την πιανίστα, πέρασε από την Σχολή Καλών Τεχνών Slade του Λονδίνου μέχρι -ευτυχώς – να καταλήξει στο λιμάνι της συγγραφής. Να σημειωθεί η ευφυής επιλογή της στην αναφορά του ονόματος “Μπαμπά” με το -Μ- κεφάλαιο και όχι πεζό. Δεν ξέρουμε το όνομα του μπαμπά. Ξέρουμε τον ρόλο του, αλλά και συνάμα ότι για τον Τομ το πρόσωπο αυτό δεν υποδύεται έναν απλό ρόλο στη ζωή του. Είναι ο φίλος, ο συνεργάτης, ο “Μπαμπάς”.

    Η εικονογράφηση του Ben Mantle, του γνωστού, βραβευμένου Βρετανού εικονογράφου παιδικών βιβλίων, ευφάνταστη, ζωηρή, έντονη, παίζει με τα χρώματα και αυτά με την πρόκληση του συναισθήματός μας. Οι χαρακτήρες λιτοί αλλά απίστευτα εκφραστικοί.

    Το κείμενο σε μετάφραση του Αντώνη Παπαθεοδούλου, μιλάει λέξη τη λέξη στην καρδιά με λόγο απλό που αγγίζει τα όρια της ποίησης. Ένα βιβλίο τόσο σύγχρονο και – μπορώ να το πω ήδη- διαχρονικό που δεν πρέπει να λείπει από καμιά σχολική ή οικιακή βιβλιοθήκη.

    * Φράση του Νίκου Καζαντζάκη

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Του Τομ οι μαγικές μηχανές
    Τίτλος πρωτοτύπου: Tom’s magnigicent machines
    Συγγραφέας: Λίντα Σάρα
    Εικονογράφηση: Μπεν Μαντλ
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Μάιος 2018
    Διάβασε απόσπασμα: πάτησε εδώ
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 26 Χ 26
    ISBN: 978-960-572-213-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular