More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤούμπαλιν, της Βάσιας Χατζηγιαννάκη (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Τούμπαλιν, της Βάσιας Χατζηγιαννάκη (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    toumpalin_cover

    Σε ένα νησάκι, στην άκρη της ζεστής θάλασσας ζει ένα πολυμήχανο και έξυπνο αγόρι. Οι φίλοι του τον φωνάζουν “εφευρέτη” γιατί πάντα δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα και κατασκευάζει ευφάνταστα εργαλεία. Αλλά ο “εφευρέτης έχει ένα θέμα: φοβάται τη θάλασσα! Δεν την κολυμπάει, δεν την πλησιάζει, δεν αγγίζει καν το νερό. Την παρατηρεί, τη μελετάει, ξέρει τους άερηδές της, διαβάζει τα κύματά της, Κάθε βράδυ η θάλασσα εμφανίζεται στο όνειρό του.”Έλα-άλε” του φωνάζει (τούμπαλιν δηλαδή). Ένα πρωί βλέπει τα βότσαλά της στο δωμάτιό του. Σχηματίζουν ένα μονοπάτι που τον οδηγεί στην αγκαλιά της. Τρέχει, βουτά μέσα της, δεν μπορεί να αντισταθεί. Και τότε, πάνω στο καβούκι μιας θαλάσσιας χελώνας, αρχίζει ένα υπέροχο ταξίδι για τον μικρό εφευρέτη. Ένα ταξίδι που του αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της θάλασσας, τους ζωντανούς κατοίκους της, τα προβλήματά της. Ένα καινούριο βλέμμα έχει καθίσει τώρα στο πρόσωπό του. Η θάλασσα αλλιώς.

    Ένα θαυμάσιο “καλοκαιρινό” παραμύθι από τη Βάσια Χατζηγιαννάκη. Δεν τη γνώριζα τη συγγραφέα. Γράφει πολύ καλά την ιστορία της. Μια ιστορία που θαρρείς και παίρνει φόρα από κάποιο ύψωμα του νησιού και βουτά στη θάλασσα. Απλότητα στη γραφή, κοφτός λόγος, ενίοτε ποιητικής υφής, Στην απλότητα βρίσκω την ομορφιά.

    Παράλληλα το ταξίδι του μικρού παιδιού στη θάλασσα, εκτός από νίκη πάνω στη φοβία του, είναι και μια ξενάγηση στον κόσμο της θάλασσας, στο βυθό της, τις ομορφιές του, τα πλάσματά της, τα εμπόδια που συναντούν. Μια μικρή ωδή στη θάλασσα.

    Παραπλεύρως κινούνται τα οικολογικά μηνύματα για την προστασία της θάλασσας, την εντατικοποίηση της αλιείας και υπερκμετάλλευση των θαλασσών από τον άνθρωπο. Η προσπάθεια να απουσιάσει το μήνυμα, ενώ υπάρχει καθαρό, είναι εξαιρετικά συνεπής και αυτή η απουσία φανερού διδακτισμού μαζί με το σχετικά ανοιχτό τέλος μπορούν να αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως αφορμή για συζήτηση πάνω στον κόσμο που “έτρεξε” το παραμύθι.

    Ζωντανή και ρεαλιστική η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, με ελκυστικές τις χρωματικές αποχρώσεις της θάλασσας και των νερών της.

    Από τις εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τούμπαλιν
    Συγγραφέας: Βάσια Χατζηγιαννάκη
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2015
    ISBN:
    978-618-02-0465-0
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular