More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΤο Μαγαζάκι με τα Ψιλικά: Γλώσσα, Η αρπαγή της κότας

    Το Μαγαζάκι με τα Ψιλικά: Γλώσσα, Η αρπαγή της κότας

    arpagiΝομίζω πως πάντοτε αναζητάμε εικόνες, καταστάσεις δραστηριότητες οι οποίες να δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να παράγουν λόγο κυρίως προφορικό, αλλά και γραπτό σε κάποιες περιπτώσεις. Και λέγοντας να παράγουν λόγο εννοούμε να επιστρατεύσουν στρατηγικές οργάνωσης και δόμησης του λόγου τους σύμφωνα με τις επικοινωνιακές δεσμεύσεις αλλά και τους γλωσσικούς κανόνες, να παράγουν ολοκληρωμένα νοήματα, με χωροχρονικές αλληλουχίες.
    Όταν έπεσε τυχαία λοιπόν στα χέρια μου “η αρπαγή της κότας” της Beatrice Rodriquez, από τις Εκδόσεις Ηλίβατον, ένιωσα ότι βρήκα ένα βιβλίο-εργαλείο για την παραγωγή λόγου ακόμα και για τα παιδιά που δυσκολεύονται πολύ να εκφραστούν ή να βάλουν τις σκέψεις τους σε σειρά. Για όσους δεν γνωρίζουν το βιβλίο, πρόκειται για μια έξυπνη, ανατρεπτική ιστορία γεμάτη χιούμορ, αλλά χωρίς λόγια.
    Η Beatrice Rotriquez δημιούργησε μια ιστορία τεσσάρων φίλων μιας κότας, ενός κόκορα, μιας αρκούδας και ενός κούνελου. Η ήρεμη ζωή τους στο δάσος ταράζεται όταν εμφανίζεται από το πουθενά μια αλεπού κι αρπάζει την καλύτερή τους φίλη, την κότα. Ένα αδιάκοπο κυνηγητό ξεκινά στο δάσος μέρα και νύχτα, μπροστά τρέχει η αλεπού με την κότα και ξοπίσω οι τρεις φίλοι που αγωνίζονται να την σώσουν! Μετά από πολλές περιπέτειες κι ενώ οι τρεις φίλοι απογοητευμένοι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν το γεγονός ότι έχασαν για πάντα τη φίλη τους, ανακαλύπτουν τα ίχνη της αλεπούς και βρίσκουν το σπίτι της. Τότε… Α! όλα κι όλα μαρτυριάρηδες δεν είμαστε και δεν θα σας πούμε κι όλη την ιστορία. Άλλωστε και με τα παιδιά σταματήσαμε σε αυτό το σημείο για να δώσει ο καθένας το δικό του τέλος στην ιστορία, προτού δούμε το τέλος του βιβλίου. 

    kotaΗ αρπαγή της κότας είναι ένα βιβλίο με όμορφη εικονογράφηση και ξεκάθαρες σκηνές. Τα παιδιά εντοπίζουν ότι λείπει το κείμενο και από την αρχή προτείνουν τα ίδια να αφηγηθούν την ιστορία, να γραφτεί και να προστεθεί το κείμενο. Τα παιδιά μπορούν αν επιλέξουν τα ονόματα των ηρώων, να σκιαγραφήσουν τους χαρακτήρες χρησιμοποιώντας επίθετα, να προσδιορίσουν τον χρόνο, την εποχή, τις εναλλαγές μέρας νύχτας.

    Η μικρή ορθογώνια διάσταση του βιβλίου προσφέρεται για να γίνει και παραμύθι σε κάρτες για την λογική εξέλιξη της ιστορίας.
    Περισσότερα στοιχεία για την Beatrice Rodriquez και την ιστορία “η αρπαγή της κότας” μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.
    Όσο για το φύλλο εμπέδωσης το να προσπαθήσετε να γράψετε την ιστορία όπως θα την αφηγηθούν τα παιδιά και να επικολλήσετε το κείμενο στο βιβλίο, ώστε να υπάρχει συμφωνία εικόνας και λόγου,  είναι νομίζουμε αρκετό. Μπορείτε όμως να δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά να φτιάξουν και την δική τους ιστορίας με ήρωες κάποια ζώα στο φύλλο μπορούν να συμπληρώσουν το κείμενο και την εικονογράφηση της πρώτης σελίδας του δικού τους βιβλίου η συνέχεια δική σας. Κατεβάστε το φύλλο εμπέδωσης/εργασίας “η δική μου ιστορία

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular