More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΤο Μαγαζάκι με τα Ψιλικά: Η κοπή της πίτας

    Το Μαγαζάκι με τα Ψιλικά: Η κοπή της πίτας

    Όλα τα παιδιά αγαπούν την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και ενώ μαγειρεύουμε ταυτόχρονα ταξινομούμε, απαριθμούμε, μετράμε, διαβάζουμε και γράφουμε μαθηματικά, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη, Μαθηματικά στην κουζίνα, Μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά… και για τους γονείς τους, εκδόσεις Μεταίχμιο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, το οποίο μέσα από απλές ποικίλες συνταγές προσεγγίζει μαθηματικές έννοιες. Χωρίζεται σε δύο μέρη εκ των οποίων το πρώτο αφορά το Νηπιαγωγείο, ενώ το δεύτερο περιέχει δραστηριότητες οι οποίες απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά.
    Την βασιλόπιτά μας φέτος λοιπόν, ας την φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά. Η πρότασή μας είναι να χωρίσουμε τα παιδιά σε ομάδες με διαφορετικό πληθικό αριθμό π.χ. τεσσάρων, έξι, οκτώ παιδιών. Τα μέλη κάθε ομάδας μπορούν να φτιάξουν την πίτα τους και κατόπιν να την κόψουν και να την…απολαύσουν! Μπορούμε να έχουμε φόρμες του κέικ μιας χρήσεως σε διαφορετικά μεγέθη π.χ. μικρό, μεσαίο, μεγάλο καθώς και τη συνταγή μας διαφοροποιημένη αναλόγως (ολόκληρη δόση, μισή κλπ). Η κάθε ομάδα ανάλογα με το πλήθος των μελών της θα επιλέξει το κατάλληλο σκεύος, τη συνταγή και τα υλικά της. Τέλος η κάθε πίτα θα πρέπει να κοπεί έτσι ώστε να πάρει ο καθένας από ένα κομμάτι ίσου μεγέθους! Αν οι συνθήκες δεν  επιτρέπουν την παραπάνω διαδικασία κατασκευάστε πίτες από χαρτόνι κούτας (φωτό).

    Καλή επιτυχία και καλοφάγωτη!

    Σημείωση 1η: Για τη συνταγή της βασιλόπιτας μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να συμβουλευτούν μαμάδες και γιαγιάδες ή να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή του κέικ αντικαθιστώντας το γάλα με γιαούρτι και ζάχαρη άχνη.
    Σημείωση 2η: Φροντίστε να εξασφαλίσετε τη βοήθεια από κάποιο γονέα…πρόθυμο να κάνει και τη λάντζα!

    Οι αμετανόητοι λάτρεις των φύλλων εμπέδωσης πατήστε
    Φύλλοεμπέδωσης-Μαθηματικά-Κοπή πίτας

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular