More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΤο μαγεμένο Μαγαζάκι (Μαθηματικά)

    Το μαγεμένο Μαγαζάκι (Μαθηματικά)

    “Παραμύθι μύθαρος κι η κοιλιά μου πίθαρος
    παραμύθι, μυθαράκι κι η κοιλιά μου πιθαράκι”

    δανειζόμαστε την εισαγωγή από την Αγνή Στρουμπούλη και το cd με τα Ελληνικά Λαικά Παραμύθια “Όργκανα και τα τούμπανα” σε μουσική του Κώστα Μουστάκα. Και μετά μαγεύουμε κι όλες τις τροφές από το Μαγαζάκι με το ραβδί το μαγικό μας και τις μαγικές λέξεις που θα βρούμε μαζί με τα παιδιά. Με τις μετρικές σχέσεις σκοπεύουμε να ασχοληθούμε, αλλά λίγη παραμυθόσκονη μας είναι απαραίτητη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε γνωστούς ήρωες παραμυθιών για να τις προσεγγίσουμε .
    Η άμεση σύγκριση είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς τα παραμύθια έχουν συχνά αντιθέσεις μεγεθών κοντορεβυθούληδες, γίγαντες και νάνους. Με παιχνίδια ρόλων, αλλά και μέσω της ζωγραφικής ή της κατασκευής των ηρώων τα παιδιά εμπλέκονται σε διαδικασίες άμεσης σύγκρισης του ύψους, του πάχους, των μεγάλων και μικρών βημάτων κλπ.
    Εμείς σκεφτήκαμε να εστιάσουμε σε συγκρίσεις με τη βοήθεια τρίτου αντικειμένου. Για π.χ. ο Τζακ βαρέθηκε να σκαρφαλώνει στην φασολιά και σκέφτεται να παραγγείλει από το Μαγαζάκι μας μια σκάλα, αλλά δεν ξέρει πόσο ψηλή να την παραγγείλει. Μπορούμε να έχουμε το παραμυθόμετρο, ένα ραβδάκι με το οποίο τα παιδιά θα σημειώνουν την αύξηση του φυτού το οποίο θα ζωγραφίσουμε σε χαρτί του μέτρου, προσθέτοντας ύψος. Το παραμυθόμετρο κάποια στιγμή δεν θα φτάνει κι έτσι τα παιδιά θα μπουν στην διαδικασία της επανάληψης.
    Αλλά και η γνωστή και αγαπημένη Αλίκη από τη Χώρα των θαυμάτων είναι μια ωραία αφορμή για να ασχοληθούμε με τη σύγκριση μεγεθών. Αυτό το κορίτσι όλο κάτι τρώει και πίνει που τηεν κάνει να μεγαλώνει και να μικραίνει, να ψηλώνει και να κονταίνει. Ας την ταίσουμε λοιπόν κάτι μαγεμένο από το Μαγαζάκι μας και όσες μπουκιές βάζει στο στόμα της τόσο θα διπλασιάζεται ή θα τριπλασιάζεται το ύψος της.  Με το παραμυθόμετρό μας θα κληθούμε τότε  να διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε το ύψος της βλπ και φύλλο εμπέδωσης Το Μαγεμένο Μαγαζάκι αλλά και να ανοίξουμε καινούριες πόρτες σε χαρτόκουτες για να χωράει να σεργιανάει στη Χώρα των θαυμάτων. Αν έχετε γωνιά υπολογιστή τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν, ανα αυξομειώσουν τα μεγέθη και να συγκρίνουν ακόμα και στον επεξεργαστή κειμένου με εικόνες των παραμυθένιων ηρώων.
    Κι όταν τελειώσουμε και με αυτό μπορούμε να παίξουμε με τον μύθο του Αισώπου και τον λαίμαργο ποντικό που έφαγε τόσο πολύ που δεν χωρούσε να μπει στην ποντικότρυπά του!

    Καλά παραμυθοετρήματα!

    Το Μαγεμένο Μαγαζάκι φωτό

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular