More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο μαγικό βιολί, της Μαριβίτας Γραμματικάκη (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Το μαγικό βιολί, της Μαριβίτας Γραμματικάκη (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    magikovioli1

    Κάποτε υπήρχε μια πολιτεία που ούτε ο χάρτης δεν την ήθελε. Ουρανός, σύννεφα, κτίρια και κάτοικοι, όλα γκρίζα. Ο ήλιος αρνούνταν να τη φωτίσει κι ο βασιλιάς Οράτιος έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Γιατί μισούσε τη χαρά και καθετί όμορφο: τη μουσική, τα χρώματα, τα τραγούδια, τα γέλια, τη χαρά.
    Οι κουρτίνες του παλατιού του γκρίζες. Η διακόσμηση του παλατιού του περιοριζόταν σε βαλσαμωμένα ζώα ενώ το τζάκι του ήταν πάντοτε σβηστό.
    Τα δέντρα και τα λουλούδια κόβονταν πριν καν ανθίσουν ενώ πουλιά δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Κι όλοι, μα όλοι, έσκυβαν το κεφάλι στην ισχυρή θέλησή του. Βοηθός του σε αυτό ο πιστός του υπηρέτης, ο Πρόκας, που δεν άφηνε τίποτα που να μη φτάσει στη γνώση του βασιλιά.

    Στη Γκριζούπολη όμως ζούσε κι ο ανυπάκουος και τρελούτσικος Έντι. Ο Έντι που τραγουδούσε, που πότιζε κατάπως έλεγε τον κήπο του με τα κόκκινα τριαντάφυλλα και άκουγε καμπάνες. Κι όλοι τον έλεγαν τρελό και τον απέφευγαν εκτός από την κόρη του βασιλιά, τη Ρόζα, που χαιρόταν την τρέλα του και την παρέα μαζί του. Κι όταν ο πατέρας της αντιλήφθηκε ότι κάνει παρέα μαζί του, της έκανε σφοδρή παρατήρηση.

    Τότε εμφανίστηκε ένας νεαρός τσιγγάνος που έπαιζε καταπληκτικό βιολί και γύριζε τον κόσμο παίζοντας μουσική. Η μουσική του τσιγγάνου άλλαξε τα πάντα: τον ήλιο, τα γκρίζα σύννεφα, ολάκερη την πολιτεία. Μα σε αυτήν πολιτεία δε χωρούσε η χαρά και η Ρόζα τον παρακαλούσε να φύγει. Μάταια! Ο τσιγγάνος δε φοβόταν κανέναν.
    Ο βασιλιάς άκουσε τα γέλια και τα τραγούδια και έστειλε να συλλάβουν τον τσιγγάνο και να τον φυλακίσουν ενώ το βιολί του θα καιγόταν. Και σα να μην έφτανε αυτό, φυλάκισε και την ίδια του την κόρη.
    Κι είναι τότε που ο Έντι παίρνει κρυφά το μαγικό βιολί κι αρχίζει να παίζει περιμένοντας να αλλάξει τον κόσμο. Τίποτα δε συνέβη κι έτσι αποφάσισε να πάει το βιολί στον Αμίρ. Και τότε, οι μελωδίες του μαγικού βιολιού πλημμύρισαν τα πάντα, ακόμα και τη ψυχή του σκληρόκαρδου βασιλιά που αποκαλύπτει τη συγκινητική του ιστορία, αυτή που τον έκανε να μισεί κάθε ομορφιά και χαρά.

    Το μαγικό βιολί, το νέο (2013) βιβλίο της Μαριβίτας Γραμματικάκη είναι ένας ύμνος στη μαγεία της μουσικής. Η μουσική φανερώνεται ως η μέγιστη ομορφιά και χαρά της ζωής. Καθώς απουσιάζει από την πολιτεία του βασιλιά Οράτιου, όλα είναι μουντά, γκρίζα, σκυθρωπά και αγέλαστα. Ένας ανυπάκουος τρελός κι ένας τσιγγάνος μουσικός αλλάζουν τον ρουν της ιστορίας. Γιατί ο κόσμος αλλάζει από τους “απροσάρμοστους” και τους διαφορετικούς. Από εκείνους που ακολουθούν τις εσωτερικές τους δυνάμεις και όχι τις παρανοϊκές διαταγές κάποιου άρχοντα.

    Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή καθηλώνει. Η αρμονία στα χρώματα, τα υπέροχα γεωμετρικά μοτίβα, το αγκάλιασμα της ιστορίας σε κάθε του πτυχή, το ξεστράτισμα των μικρών στιγμών των εικόνων, όλα συνθέτουν ένα αψεγάδιαστο εικαστικό σύνολο που χρωματίζει με ξεχωριστό τρόπο αυτήν την ιδιαίτερη μουσική ιστορία.

    Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με τις μουσικές και τραγούδια του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη και την αφήγηση της Λίλας Μουτσοπούλου που πραγματικά ζωντανεύουν το παραμύθι στα αυτιά των ακροατών ενώ φέρνουν τα κλασικά όργανα και την όπερα πολύ κοντά ακόμα σε όσους δεν έχουμε ιδιαίτερη εξοικείωση με το είδος. Υπέροχη η χορωδία ROSARTE υπό τη διεύθυνση της Ρόζη Μαστροσάββα.

    Μια πραγματικά πλήρης και αξιόλογη δουλειά. Η παράσταση ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά σε περιορισμένο αριθμό και καθήλωσε το κοινό που προσήλθε. “Τι ήταν αυτό που είδαμε”, αναρωτηθήκαμε πολλοί καθώς εξερχόμασταν μαγεμένοι από τους ηθοποιούς, τους μουσικούς και την υπέροχη χορωδία.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μαγικό βιολί (βιβλίο+cd)
    Συγγραφέας: Μαριβίτα Γραμματικάκη
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2013
    Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
    Αφήγηση: Λίνα Μουτσοπούλου
    ISBN: 978-960-219-285-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular