More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΤο Μουσείο Αφής: ένα μουσείο αλλιώτικο από τ' άλλα!

    Το Μουσείο Αφής: ένα μουσείο αλλιώτικο από τ’ άλλα!

    Ένα μοναδικό Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο κτίριο στη οδό Δοϊράνης 198 στην  Καλλιθέα.

    Οπτικά μοιάζει με ένα μουσείο όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα από τα 5 μοναδικά μουσεία αφής στον κόσμο. Το Μουσείο Αφής επιτρέπει στους επισκέπτες όχι μόνο να πλησιάσουν, αλλά και να αγγίξουν όσο θέλουν τα εκθέματα.

    Το Μουσείο ιδρύθηκε με σκοπό να επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Διαθέτει μια συλλογή από πιστά αντίγραφα όπως την Αφροδίτη της Μήλου, τον Ερμή του Πραξιτέλη, τον Ποσειδώνα, την Αθηνά και άλλα εκθέματα, τα οποία είναι φτιαγμένα από ειδικό υλικό ώστε να επιτρέπουν στους επισκέπτες να τα αγγίξουν και να ανακαλύψουν την τέχνη με την αίσθηση της Αφής.

    Το μουσείο ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε). Οι τυφλοί αλλά και ομάδες παιδιών και ενηλίκων αντιλαμβάνονται με την Αφή τους θησαυρούς της πολιτιστική μας κληρονομιάς.
    Το 1988 έλαβε τον “έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς” ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ το 2004 έλαβε διάκριση για την υλοποίηση προγραμμάτων προσβασιμότητας» από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

    Οι αίθουσες του Μουσείου Αφής έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τυφλών και μερικώς βλεπόντων επισκεπτών του μουσείου.
    Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακροπόλεως, της Ολυμπίας, του Ηρακλείου, των Δελφών και το Κυκλαδικό Μουσείο και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
    Μια αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη με εκθέματα για τους ολυμπιακούς αγώνες και τους παραολυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι Μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.
    Το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.
    Επίσης στο Μουσείο  φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
    Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.

    afis2

    afis5

    afis14

    afis10

    afis11

    afis12

    afis13

    Επικοινωνία
    Διεύθυνση: Δοϊράνης 198 και Αθηνάς 17, Καλλιθέα, 176 73 
    Τηλ.: 210-94 15 222, 210-94 15 103 
    Fax: 210-941 5271
    e-mail: fte@otenet.gr, fteweb@otenet.gr 
    Ιστοσελίδα
    Facebook: Μουσείο Αφής 
    Τwitter: @tactualmuseum 

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular