More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΘέατρο"Το Μπλε Κοχύλι" ως μουσικοχορευτική παράσταση στο χώρο του σχολείου

    “Το Μπλε Κοχύλι” ως μουσικοχορευτική παράσταση στο χώρο του σχολείου

    koxiliΗ Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και η μουσικός και συγγραφέας Μαριβίτα Γραμματικάκη δημιούργησαν μια ξεχωριστή παράσταση με συνδυασμό λόγου, εικόνας, μουσικής και κίνησης, των τεσσάρων θεμελιωδών συστατικών μιας (χορο)θεατρικής παράστασης.
    Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρογραφία κλασικής παράστασης μπαλέτου βασισμένη στο παραμύθι Το Μπλε Κοχύλι” της Μαριβίτας Γραμματικάκη, παραμύθι το οποίο έχει επιλεγεί μάλιστα στη σχολή νηπιαγωγών ως πρότυπο παιδικού παραμυθιού. Ένα μικρό χορόδραμα που έχει σαν κεντρικό στόχο, πέρα από το εικαστικό μουσικό, χορευτικό και αφηγηματικό μέρος να βοηθήσει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και να εκφραστούν με την κίνηση του σώματος. Και δεν πρόκειται για υπερβολή αφού στο τρίτο μέρος, το βιωματικό-διαδραστικό, τα παιδιά καλούνται να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και κατόπιν να τα εκφράσουν μέσω του χορού και της κίνησης πάνω σε μουσικά μοτίβα.
    Η συγγραφέας παρίσταται στο σχολείο σε κάθε παράσταση και αυτή η επαφή της με τα παιδιά (του κάθε συγγραφέα με το κοινό) είναι μαγική καθώς τα παιδιά έχουν μπροστά τους έναν κανονικό άνθρωπο, το συγγραφέα, και όχι κάποιο αόρατο φάντασμα όπως συνήθως φαντάζουν στα μάτια των παιδιών αυτοί που γράφουν τα βιβλία.

    Η παράσταση χωρίζεται σε τρία στάδια.
    1. Η Παράσταση: οι ήρωες-χορευτές, η Τρισεύγενη, ο πατέρας Άρχοντας των Βουνών, η μητέρα Αρχόντισσα των Δασών, η μητριά Κυρά των Βάλτων, το Μπλε Κοχύλι, ζωντανεύουν κι αρχίζει το παραμύθι (διάρκεια 25 λεπτά)
    2. Αναπαράσταση-ανάλυση: η συγγραφέας του παραμυθιού κάνει μια εισαγωγή για την ιστορία του παραμυθιού με λίγα λόγια εστιάζοντας στη σχέση της μουσικής που θα ακουστεί με το παραμύθι που θα δουν. Στη συνέχεια τα παιδιά ακούνε τα μουσικά μοτίβα που ταιριάζουν σε κάθε ήρωα σύμφωνα με το χαρακτήρα και τα συναισθήματά του μέσα στο παραμύθι. Έτσι αντιλαμβάνονται την αλληλένδετη σχέση του λόγου, της μουσικής και της εικόνας (διάρκεια 20 λεπτά).

    koxili33. Βιωματικό εργαστήρι: το τρίτο μέρος είναι βιωματικό και διαδραστικό. Τα παιδιά παρακινούνται από τη συγγραφέα να μοιραστούν σκέψεις και εντυπώσεις τους, να μιλήσουν για τα μηνύματα που πήραν, τα συναισθήματα που ένιωσαν και πως αντιλήφθηκαν τις κινήσεις των χορευτών σε σχέση με τη μουσική που ακουγόταν. Ακολουθεί ανάλυση και συζήτηση. Στο τέλος κάποια παιδιά ταυτίζονται με τους ρόλους των ηρώων-χορευτών και καλούνται στη σκηνή σε μικρές ομάδες για να χορέψουν με τα ανάλογα μουσικά μοτίβα (διάρκεια 25 λεπτά).

    Ο στόχος της παράστασης είναι αφενός μεν η γνωριμία των παιδιών με μη διαδεδομένες μορφές τέχνης όπως είναι ο χορός σα μορφή έκφρασης και επικοινωνίας, να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στο χώρο του μουσικοχορευτικού θεάτρου και αφετέρου να μάθουν να εκφράζονται και να επικοινωνούν μέσα από το χορό, ελευθερώνοντας τη φαντασία τους με το λόγο, τη μουσική και την κίνηση.

    Προτείνουμε την παράσταση ως μια από τις πλέον ουσιαστικές προτάσεις ψυχαγωγίας στο χώρο του παιδικού θεάτρου. Μια ιστορία ατόφια, μια παράσταση προσεγμένη, μια παραγωγή με κοστούμια και σκηνικά υψηλής ποιότητας και όχι μια από τις γνωστές “ξεπέτες κι αρπαχτές” που έχουν πληθύνει τόσο στο χώρο των παιδικών θεαμάτων.
    Τη συνιστούμε δίχως καμία επιφύλαξη. Και η Μαριβίτα Γραμματικάκη με τους φίλους της μουσικούς και χορευτές θα σας αποζημιώοσυν στο ακέραιο.

    Το Μπλε Κοχύλι
    Συγγραφέας-Στιχουργός:
    Μαριβίτα Γραμματικάκη
    Συνθέτης: Γιώργος Περιστέρης
    Σκηνοθέτης: Λένα Γεωργιάδου
    Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
    Σκηνικά: Λένια Πριόνια, Δημήτρης Δαμιανός
    Χορογραφία: Θέμης Παυλής
    Χορεύουν: απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης
    Διάρκεια: 70 λεπτά
    Κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί: 5 ευρώ.

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular