More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΤο μυστήριο της Κωνσταντινούπολης, της Χρύσας Σπυροπούλου

    Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης, της Χρύσας Σπυροπούλου

    to_mysthrio_ths_konstantinoupolis_cover

    Ο Άρης, η Λίζα και η Ήρα, ο σκύλος τους, μαζί με τους γονείς της δεύτερης, ξανασυναντιούνται μετά από ένα χρόνο. Τότε είχαν κάνει διακοπές για μερικές μέρες στην πόλη Ορντού, στη Μαύρη Θάλασσα. Φέτος, είναι η ώρα να εξερευνήσουν την ανεπανάληπτη ιστορία της Πόλης, της μοναδικής πόλης στον κόσμο που πήρε το όνομα Πόλη, γιατί όλοι ήξεραν ποιαν εννοούσαν. Ξεκινώντας από το Ορτακιοϊ, μαζί με τους περσινούς τους φίλους από την Ορντού, τη Φούλια, τον Καντιρτζάν, τον Ουγουρτζάν, τοιν Αχμέτ και τον Αλί αρχίζουν την περιπλάνηση στην αχανή σύγχρονη πόλη των 15 εκατομμυρίων. Την Πόλη των παραδόσεων και των αγορών. Την Πόλη των πολλών πολιτισμών, λαών και γλωσσών και της ιστορίας. Την Πόλη των θρησκειών και της γαστρονομίας. Την Πόλη των μπαχαρικών, των αρωμάτων και των παζαριών. Την Πόλη των Τούρκων, των Αρμενίων αλλά -πώς να το κάνουμε- κυρίως των Ελλήνων (μέχρι και το 1955).

    Τα παιδιά ανακαλύπτουν ένα παλιό τετράδιο συνταγών από το οποίο λείπουν μερικές σελίδες και έναν χάρτη του 1780 με τόπο εκτύπωσης την Γένοβα στον κήπο του παλιού Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου. Πιθανότατα ανήκε στον Νικόλα, αρχιμάγειρα του Ντολμαμπαχτσέ, παλατιού του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίντ Α’. Στο βιβλίο αυτό ο Νικόλας έγραψε τις συνταγές που του είχε δώσει ο παππούς του, γνωστός μάγειρας της ελληνικής κοινότητας, και το οποίο έκρυβε σε ένα μπαούλο για να μην αντιγράψει κανείς τις συνταγές του. “Οι μαγικές μαγειρικές συνταγές του Νικόλα”, ο τίτλος του. Ο Νικόλας λοιπόν, καλοκάγαθος αλλά και βαθιά ανταγωνιστικός, έκοψε τις σελίδες του βιβλίου του και τις έκρυψε σε διάφορα σημεία της Πόλης. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος έβρισκε μία ή λίγες περισσότερες, ποτέ δε θα μπορούσε να έχει το σύνολο των σελίδων. Και τις κρυψώνες των σελίδων τις σημείωσε στο χάρτη που κρατούν τα παιδιά στα χέρια τους.

    Να τη η περιπέτεια η μοναδική που το βλέμμα κι η ψυχή τους αναζητούσε! Να και το κυνήγι ενός χαμένου θησαυρού που τρύπωσε στις γωνιές της Πόλης και θα εξερευνηθούν από τα παιδιά μία προς μία!

    Ξεκινούν από την Αγιά Σοφιά και το μουσείο του Τοπ Καπί, συνεχίζουν στην οδό Ιστικλάλ, την περίφημη Μεγάλη Οδό του Πέραν (ένας πεζόδρομος ενάμισι χιλιομέτρου) όπου συναντούν θαυμαστά κτίρια (ανάμεσά τους το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, ο ναός της Αγίας Τριάδας κ.α.). Συνεχίζουν στο Νισάντασι, στο Φανάρι και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Βασιλική Κινστέρνα (η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού της Πόλης) και την Κλειστή Αγορά. Και τέλος περνούν από την Μπεσίκτας και στο Ακαρετλέρ, το Σισμανόγλειο πολιτιστικό κέντρο, τα γραφεία της Απογευματινής (εφημερίδας) και το παλάτι Ντολμάμπαχτσε για να καταλήξουν στον Πύργο της Κόρης (ή Πύργο του Λεάνδρου), εκεί όπου το μυστήριο θα λάβει το τέλος του, ένα τέλος απρόσμενο και συναρπαστικό όσο και το ταξίδι των παιδιών στις γειτονιές και τα μνημεία της Πόλης.

    Δυο περίπου χρόνια μετά το “Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας” (Καστανιώτης 2013, διαβάστε το εδώ), η Χρύσα Σπυροπούλου επανέρχεται με τη… συνέχεια εκείνης της ιστορίας. Αυτή τη φορά, η παρέα της Ορντού εξερευνά την μητρόπολη της ελληνικής ανατολής, την Κωνσταντινούπολη, τα γραφικά σοκάκια και τις λεωφόρους της, τα μνημεία και τα σύγχρονα εμπορικά της κέντρα. Ένα πραγματικό κυνήγι θησαυρού με φόντο τα μνημεία της Πόλης, τον πολιτισμό της, την πλούσια ιστορία της. Αφορμή για αυτό το ταξίδι, οι σελίδες ενός παλιού τετραδίου συνταγών. Γυρεύοντας αυτό το παλιό τετράδιο, γίνονται μάρτυρες του μεγαλείου μιας ολόκληρης πόλης, τρυπώνουν στις ομορφότερες και τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της, για το ένδοξο παρελθόν αλλά και τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1955 όταν οι διώξεις των Ελλήνων της Πόλης ολοκλήρωσαν τον ξεριζωμό που είχε ξεκινήσει το 1922 από την επαρχία της Σμύρνης και τα παράλια του Πόντου.

    Το μυστήριο της πλούσιας ιστορίας συναντά εκείνο το μαγικό “κάτι” που είχε η κουζίνα της Πόλης (με το ξακουστό ακόμα όνομα “πολίτικη κουζίνα”), την ιδιαιτερότητα των συνταγών της, της κουζίνας της. Με αβίαστη αφηγηματική δεινότητα και δυνατή πλοκή που κορυφώνεται σε κάθε κεφάλαιο, η συγγραφέας φτιάχνει τον πιο μυθιστορηματικό “ταξιδιωτικό οδηγό” της μεγάλης Πόλης των Ελλήνων και ένα “βιβλίο ιστορίας” που μυθιστορηματικά σε… μαθαίνει την Πόλη. Σε εισαγωγικά ασφαλώς αφού πρόκειται για έναν καθαρό μυθιστόρημα για παιδιά και νέους. Άφθονα τα ιστορικά στοιχεία που μπλέκονται στη στράτα του αναγνώστη, έξυπνο το εύρημα των χαμένων σελίδων του μάγειρα Νικόλα, ξεκούραστο εν γένει μυθιστόρημα, δίχως υπερφορτώσεις ιστορικότητας, με νοσταλγία και μνήμη, μακριά από εθνικές επάρσεις, με σεβασμό στο παρόν, τη φιλία των λαών και την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει σήμερα την Κωνσταντινούπολη χρεωμένη ως χαμένη πατρίδα αλλά ποτέ χαμένη στη μνήμη, κυρίως όσων την έζησαν ή την άκουσαν να τους μιλά μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων της.

    Από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Για παιδιά από 9-10 ετών

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης
    Συγγραφέας: Χρύσα Σπυροπούλου
    Εκδόσεις: Καστανιώτη (Νεανική Βιβλιοθήκη), 2015
    ISBN: 978-960-03-5878-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular