More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤο μωρό που του κλέψανε το μπιμπερό, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Ράνια...

    Το μωρό που του κλέψανε το μπιμπερό, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Ράνια Βαρβάκη)

    to_moro_pou_tou_klepsane_to_mpimpero_cover

    Όλα ξεκίνησαν όταν δύο μασκοφόροι κλέψανε μια νύχτα το μπιμπερό απ’ το μικρούλι το μωρό. Το μωρό όταν ξυπνά ψάχνει από δω ψάχνει από κει πουθενά το μπιμπερό και ψάχνει να το βρει. Η γκρίζα γάτα που τα είδε όλα περιγράφει με λεπτομέρειες στο μωρό τους δυο μασκοφόρους και αρχίζει ένα απίστευτο κυνηγητό προκειμένου να βρεθεί το μπιμπερό. Μάταια η μαμά του προσπαθεί να το πείσει ότι θα του πάρει άλλο μπιμπερό πιο ωραίο, πιο πιπιλιστό.

    Δεν θέλω άλλο μπιμπερό πιο ωραίο, πιο πιπιλιστό
    θέλω το παλιό μου το μπιμπερό το ολόδικό μου.

    Το μωρό είναι αποφασισμένο να βρει αυτούς που τόλμησαν να κλέψουν το μπιμπερό από ένα μωρό. Η μητέρα προειδοποιεί το μωρό για τους κινδύνους που παραμονεύουν τώρα που θα βγει το μωρό έξω στον κόσμο και να προσέχει όπως κάθε μάνα. Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει το τολμηρό μωρό που θέλει να πάρει πίσω το μπιμπερό ούτε ο άνεμος, ούτε το χαλάζι και κατευθύνεται προς το κακόφημο λιμάνι. Το παράδοξο είναι ότι ένα μωρό βρίσκεται αντιμέτωπο με ανθρώπους της νύχτας και αδίσταχτους κακοποιούς, κλέφτες και τρομοκράτες. Το μωρό θα βρεθεί σε κίνδυνο καθώς θα συναντήσει στο δρόμο του τον Μπάμπη τον Μπουγάτσα, πρώην παλαιστή και διαβόητο ληστή όμως με τόλμη θα τον εξουδετερώσει και θα το σκάσει το λεπτό. Αυτό δεν είναι πια μωρό, έχει σούπερ δυνάμεις, αξεπέραστο θάρρος και γλώσσα κοφτερή. Ας μην ξεχνάμε ο στόχος του είναι να βρει όσο πιο γρήγορα το μπιμπερό που του κλέψανε και τρυπώνει σ’ ένα μπαρ με πληρωμένους δολοφόνους, κουκλίτσες που ζητούν λεφτά και εκτελεστές σαν τον Τζίνο τον Αρπατσίνο και λωποδύτες ένα σωρό. Τι γυρεύει ένα μωρό στο μπαρ μεσ’ τους καπνούς και τα τσιγάρα; Ο μπάρμαν που τόλμησε να ειρωνευτεί το μωρό το πλήρωσε με ένα πιάτο με παπάρα στη μούρη. Όσο για το μωρό εξαφανίστηκε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς μέσα στο πλήθος . Οι περιπλανήσεις του μωρού το οδηγούν σε ένα καταγώγιο που οι δυο κακοποιοί έχουν το πολύτιμο μπιμπερό. Τη συνέχεια τη μαντεύετε ποιος θα φοβηθεί περισσότερο οι κακοποιοί ή το μωρό; Μια έκπληξη περιμένει τους κακοποιούς που θα τους αφήσει άφωνους! Η ιστορία χωρίζεται σε κεφάλαια όπως συμβαίνει στα αστυνομικά μυθιστορήματα και η αγωνία κορυφώνεται καθώς το μωρό έρχεται αντιμέτωπο με ένα άλλο κόσμο με κλέφτες και λωποδύτες.

    Ο Ευγένιος Τριβιζάς χρησιμοποιεί σκόπιμα το οξύμωρο σχήμα, ένα μωρό που του κλέψανε το μπιμπερό και τον υπόκοσμο. Αυτό το μωρό όμως μεταφορικά θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος που εναντιώνεται στην κλεψιά και ψάχνει το δίκιο του. Το παράδειγμα του μωρού διδάσκει την τόλμη και το θάρρος που πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς για να αντιμετωπίσει τις κακοτοπιές. Ο λόγος είναι έμμετρος κάνει ρίμα όπως και ο ευρηματικός τίτλος του βιβλίου «Το μωρό που του κλέψανε το μπιμπερό» απευθύνεται σε μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά.

    Η εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη σε παρασύρει σε ένα συνονθύλευμα πληροφοριών με ταμπέλες και λεζάντες που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Το βιβλίο ξεφυλλίζεται και διαβάζεται ξανά μέσα από την πλούσια εικονογράφηση που συμπληρώνει το κείμενο. στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν ασκήσεις παρατηρητικότητας, μνήμης , μαθηματικής σκέψης, γλώσσας, και φαντασίας αξιοποιήσιμες τόσο από δασκάλους όσο και από γονείς.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μωρό που του κλέψανε το μπιμπερό
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
    Σχεδιασμός εξώφυλλου: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Σειρά: Παραμύθια Ντορεμύθια
    Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Κουτσιούμπα
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο,2014 (1η έκδοση 6.000 αντίτυπα)
    Σελίδες: 82
    Μέγεθος: 20 Χ 26
    ISBN:
    978-960-501-840-5

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular