More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο παραμύθι της μάγισσας γιαγιάς, της Κικής Δημητριάδου (εικ.: Βαγγέλης Παπαβασιλείου)

    Το παραμύθι της μάγισσας γιαγιάς, της Κικής Δημητριάδου (εικ.: Βαγγέλης Παπαβασιλείου)

    magissa-giagia-cover

    Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν τρία αδερφάκια που είχαν μια γιαγιά μάγισσα. Η γιαγιά δεν παραδέχτηκε ποτέ πως ήταν μάγισσα. Ούτε τα παιδιά την ρώτησαν. Αλλά ήταν σίγουρο: ήταν μάγισσα. Και ας θύμωνε ο μπαμπάς σαν το άκουγε. Η γιαγιά έκανε ο,τι μόνο μια μάγισσα μπορεί. Δηλαδή, δηλαδή…μιλούσε με το γουρούνι, κουβέντιαζε με την αγελάδα, μάλωνε την κατσίκα, τραγουδούσε στα φυτά και τα λουλούδια. Όλα τα ζώα και της γης τα πράσινα μιλούσαν μαζί της. Κι αυτά τα κάνει μια μάγισσα.
    Αλλά μάγισσα ξεμάγισσα, η γιαγιά ήταν πάνω απ’ όλα γιαγιά. Και μια γιαγιά ένα πράγμα κάνει στα σίγουρα για να έχει αυτόν τον ιερό δισύλλαβο τίτλο (για-για): διαβάζει παραμύθια. Βράδυ δεν περνούσε δίχως να τους διαβάσει, δίχως να τα σκεπάσει με λέξεις παραμυθένιες από τις ιστορίες της βγαλμένες.
    Γιατί αυτή είναι η γιαγιά, η δυο φορές μαμά σου. Κι όταν σταματήσει να σου λέει τα παραμύθια της τότε καταλαβαίνεις πόσο γιαγιά ήταν. Μόνο που δεν το καταλαβαίνεις μόνο εσύ…

    Ένα από τα πλέον υπέροχα κείμενα που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Κείμενο καθαρό, ρέον, λιτό, με μικρές περιόδους. Λέξεις όμορφα πιασμένες μεταξύ τους, ξετυλίγουν μια πανέμορφη ιστορία, με εκείνα τα ποιητικά γυρίσματα του λόγου που κερδίζουν την καρδιά. Το μικρό κείμενο αποτελεί και τον ορισμό του εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου. Λίγο κείμενο, μεγάλη εικόνα, πολλές σκέψεις, περισσότεροι συνειρμοί. Αυτό είναι το αξεπέραστο ταξίδι στο βιβλίο.
    Όταν πρωταγωνιστεί μια γιαγιά στο παραμύθι, πολλές είναι οι πιθανότητες αυτή να μη ζει μέχρι το τέλος του κειμένου. Μόνο που εδώ δεν είναι το κεντρικό ζητούμενο η απώλεια. Είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της γιαγιάς που περασμένου αιώνα και η αξιοθαύμαστη σχέση που είχε με τα ζωντανά και τα φυτά της, με τον κόσμο που την περιέβαλε και τα αντιμετώπιζε όλα σαν άξιες, ισότιμες μονάδες της ζωής της. Είναι και το άλλο θαυμαστό “ψεγάδι” κάθε αληθινής γιαγιάς, να διαβάζει παραμύθια.
    Με όμορφα χρώματα και αξιόλογες στιγμές η εικονογράφηση του Βαγγέλη Παπαβασιλείου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το παραμύθι της μάγισσας γιαγιάς
    Συγγραφέας: Κική Δημητριάδου
    Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παπαβασιλείου
    Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη, 2010
    Σελίδες: 35
    Μέγεθος: 22 Χ 29
    ISBN: 978-960-14-2146-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular