More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΤο πιο όμορφο κυκνάκι, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Άγης Αγησιλάου)

    Το πιο όμορφο κυκνάκι, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Άγης Αγησιλάου)

    to_pio_omorfo_kyknaki_cover

    Μια λίμνη. Εφτά κυκνάκια. Ένας βασιλιάς που θα έρθει να πάρει το ομορφότερο να ζήσει στο παλάτι του. Τα κυκνάκια “τρελαίνονται”. Τρέχουν και δε φτάνουν να προλάβουν. Να στολιστούν, να περιποιηθούν, τι να κάνουν από το βασιλιά να προτιμηθούν; Η μυθική αυλή του βασιλιά ήταν όνειρο ζωής, πρόκληση κανονική.

    Τρέχουν στην μπουτίκ εκλεκτών αξεσουάρ της κίσσας της Κασσάνδρας και εξοπλίζονται. Τι παπιγιόν, τι κολιέ, τι φουλάρια, τι κασκόλ, τι γιρλάντες! Τα έξι πλούσια κυκνάκια ψώνισαν τα καλύτερα και στόλισαν υπέροχα τους λαιμούς τους διεκδικώντας επί ίσοις όροις μια θέση στο παλάτι. Το φτωχό κυκνάκι όμως όχι μόνο δεν είχε να ψωνίσει αλλά αναγκάστηκε από τα υπόλοιπα να κρυφτεί. “Μας ντροπιάζεις”, “εσύ θα φταις αν μείνουμε στο δρόμο” και τέτοιες ψυχολογικές ομορφιές. Ταπεινό όπως είναι συμφωνεί να κρυφτεί πίσω από τις καλαμιές για να μην τους κόψει την τύχη τους.

    Ο βασιλιάς καταφθάνει. Η παρέλαση στην νοερή πασαρέλα ξεκινά. Ο βασιλιάς τα θαυμάζει. Με πολλά Χμμμ όπου κάθε μμμ έχει τη σημασία του. Μα κάτι του λείπει, κάτι του φταίει, κάτι δεν τον γεμίζει. Παρατηρεί όμως πως τα κυκνάκια είναι 6 αντί για 7 που αναφέρει η χαρτογράφηση της λίμνης. Φωνάζει να εμφανιστεί το έβδομο και θαμπώνεται από την ομορφιά του γυμνού λαιμού του.

    Η ομορφιά στην απλότητα. Ο σαματάς της “Άρτας με τα Γιάννενα” στις επιλογές της εμφάνισης (μα και της συμπεριφοράς) περνά δύσκολες στιγμές στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά που αφήνει την ανάλαφρη αίσθηση των παλιών, κλασικών παραμυθιών. Η ταπεινότητα θριαμβεύει. Ο βασιλιάς μοιάζει να διαθέτει την αισθητική να το καταλάβει αυτό το παιχνίδι της φαμφάρας και το τιμωρεί εκκωφαντικά στο τέλος.

    Ο συγγραφέας παίζει με τους αριθμούς, τακτικούς και απόλυτους (1,2,3, πρώτος, δεύτερος, τρίτος), παίζει με τα χρώματα και τα υλικά, παίζει με τις ευφάνταστες λέξεις που μόνο αυτός ανακαλύπτει και είναι σα να σε προκαλεί σε έναν αγώνα γλωσσοδεσίας (διαμαντοσμαραγδοχρυσοστόλιστη κ.α.) καθώς και με μερικές υπέροχες υπαρκτές λέξεις που δεν τρυπώνουν εύκολα τελευταία σε παραμύθια.

    Νέα κυκλοφορία. Από τις εκδόσεις Διάπλαση

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το πιο όμορφο κυκνάκι
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Άγης Αγησιλάου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, 2015
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN:
    978-960-567-038-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular