More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο σκιάχτρο και η τριανταφυλλιά, της Ελένης Τασοπούλου (εικ.: Φραντσέσκα ντελ Όρτο)

    Το σκιάχτρο και η τριανταφυλλιά, της Ελένης Τασοπούλου (εικ.: Φραντσέσκα ντελ Όρτο)

    «Τα πουλιά ρημάζουν τη σοδειά», λέει ένα ανοιξιάτικο πρωινό
    ο αγρότης στη γυναίκα του. «Θα σκαρώσω ένα σκιάχτρο να τα διώχνει μακριά».

    Αυτές τις σκέψεις έκανε ο αγρότης πήρε το παλιό του Κυριακάτικο κοστούμι , φθαρμένο από το σκόρο, το πέρασε σ’ ένα ξύλινο σκελετό, το παραγέμισε με άχυρο και του φόρεσε ένα ψάθινο καπέλο. Έτοιμο το σκιάχτρο, να στέκει ολομόναχο στη μέση του χωραφιού να τρομάζει και να διώχνει μακριά τα πουλιά. Όμως το σκιάχτρο νοιώθει λύπη γιατί δεν θέλει να τρομάζει κανένα και μοναξιά γιατί θέλει ένα φίλο να μοιράζεται μαζί του μυστικά, ιστορίες και γέλια.

    Ώσπου μια μέρα κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση της μια μικρή αγριοτριανταφυλλιά να δώσει νόημα στην άχαρη ζωή του σκιάχτρου. Τόσο αταίριαστοι οι δυο τους κι όμως τόσο αγαπημένοι.
    «Στηρίξου επάνω μου», της είπε το σκιάχτρο κι από τότε η τριανταφυλλιά, καθώς ψήλωνε, τύλιγε τα βλαστάρια της στο ψηλόλιγνο κορμό του. Έβγαλε μικρά μπουμπούκια, άνθισε ολόκληρη και ψήλωσε τόσο πολύ που έφτασε μέχρι το πέτο από το σακάκι του σκιάχτρου. Το σκιάχτρο έπαψε να είναι λυπημένο και έτσι που είχε τυλιχτεί γύρω του η τριανταφυλλιά με τα άνθη της δεν έδειχνε τόσο τρομακτικό πια! Το σκιάχτρο αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο και να χαίρεται την κάθε στιγμή, μαζί με την καινούργια του φίλη. Καθώς περνά ο καιρός, η ευαίσθητη τριανταφυλλιά μας, χρειάζεται νερό για να ζήσει η ξηρασία απλώνεται παντού και το χώμα αρχίζει να γεμίζει ραγισματιές…

    «Κόπιασε, κυρα-βροχή, γιατί κοντεύω πια να ξεραθώ σαν τ’ άχυρα του φίλου μου από ‘δω», χωρατεύει η μικρούτσικη τριανταφυλλιά, όμως το σκιάχτρο δε μπορεί  να γελάσει.
    Βλέπει τα κλαράκια της να μαραζώνουν, τα λεία φύλλα να ζαρώνουν, τα βελούδινα πέταλά της να θαμπώνουν. Ανησυχεί για τη φίλη του, καθώς τη βλέπει να αργοσβήνει, νοιώθει ανήμπορο να τη βοηθήσει …Τι μπορεί να κάνει για να τη βοηθήσει;

    Το σκιάχτρο είναι πρόθυμο να προσφέρει ότι έχει, τα γυαλιστερά κουμπιά από το σακάκι του, ακόμη και τα λιγοστά άχυρα του στα πουλιά, σε αντάλλαγμα  για λίγο νερό, προκειμένου να σώσει την αγαπημένη του…

    Δεν θα σας αποκαλύψουμε το τέλος, γιατί η ζωή είναι μια περιπέτεια και οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα!

    Μια όμορφη, τρυφερή ιστορία για τη δύναμη της φιλίας, της προσφοράς και της ανιδιοτελούς αγάπης ανάμεσα σε δυο φαινομενικά αταίριαστους φίλους. Ένα σκιάχτρο που ξέφυγε από την  μοίρα του, να τρομάζει τα πουλιά και κατάφερε να γίνει στήριγμα για τους βλαστούς της τριανταφυλλιάς, αλλά κι εκείνη χάρη στο σκιάχτρο,  κατάφερε να σκαρφαλώσει τόσο ψηλά στον κορμό του και να γεμίσει τα άνθη. Γιατί η αγάπη μεταμορφώνει και εξομαλύνει τις διαφορές, βρίσκει το δρόμο και ανθίζει ακόμη και μέσα από δύσκολες καταστάσεις.

    Η φιλία δοκιμάζεται, θυσιάζεται και επιβιώνει παρά τις αντιξοότητες της ζωής. Η Ελένη Τασοπούλου με γλαφυρή αφήγηση, λόγο που ρέει και ποιητικές λέξεις, δημιουργεί όμορφες εικόνες και περιγράφει δυνατές στιγμές αφοσίωσης και αγάπης, που δημιουργούν έντονη συγκίνηση στον αναγνώστη. Ένα κομψοτέχνημα παιδικής λογοτεχνίας που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Το χιούμορ τα πειράγματα και τα έξυπνα στιχάκια της τριανταφυλλιάς απαλύνουν την ένταση και  προσδίδουν μια θεατρικότητα στην αφήγηση της ιστορίας.
    Μια ιστορία που προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις καθώς κρύβει βαθύτερα νοήματα. Το σκιάχτρο νοιώθει έλλειψη αυτοπεποίθησης , μοναξιά, θλίψη και ψάχνει κάποιο σκοπό στη ζωή του. Στην πορεία ανακαλύπτει τη μαγεία της φιλίας και την έννοια του να μοιράζεσαι καθημερινές στιγμές, ανακαλύπτει τον κόσμο από την αρχή μέσα από τα μάτια της αγριοτριανταφυλλιάς και αποκτά νόημα η ζωή του. Από την άλλη η μικρή τριανταφυλλιά ξεφύτρωσε από ένα σπόρο που παρέσυρε ο άνεμος και είχε την τύχη να φυτρώσει δίπλα στον σκιάχτρο, να τυλίξει τους βλαστούς της γύρω από τον ξερό κορμό του και να γίνει το στήριγμά της. Μαζί θα μοιραστούν μια πολύ δυνατή φιλία και θα γίνει στήριγμα ο ένα για τον άλλον.

    Η εικονογράφηση πλαισιώνει αρμονικά το κείμενο και γεμίζει με χρώματα κάθε σελίδα, που μοιάζει με πολύχρωμο καμβά ζωγραφικής. Ακόμη και οι σελίδες που περιγράφουν την ξηρασία με γκρίζο χρώμα αφήνουν μικρές λεπτομέρειες με χρώμα για παρατήρηση, ακόμη και τη σκιά του σκιάχτρου. Η φύση σε όλο της το μεγαλείο, με μικρά ζώα, έντομα, πουλιά να ξεπετάγονται μέσα από κάθε σελίδα, αλλά και λουλούδια, στάχυα και λαχανικά του αγρού. Εντυπωσιακό το εξώφυλλο του βιβλίου που πλαισιώνει τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, το σκιάχτρο και την τριανταφυλλιά με τον μικρόκοσμο του αγρού και μας αφηγούνται την μοναδική ιστορία τους!

    Το έργο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2016 και είναι υποψήφιο στα βραβεία του Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου για την εικονογράφηση του.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το σκιάχτρο και η τριανταφυλλιά
    Διακρίσεις: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2016
    Βραχεία Λίστα Greek Ibby
    Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου
    Εικονογράφηση: Francesca Dell’ Orto
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2017
    Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Γκότση
    Τεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Γκότσης
    Σελίδες: 30
    Μέγεθος: 28 Χ 21
    ISBN: 978-618-5151-41-6
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular