More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο στοιχειωμένο σπίτι, της Αργυρώς Μουντάκη

    Το στοιχειωμένο σπίτι, της Αργυρώς Μουντάκη

    Η οικογένεια του Παναγιώτη μετακομίζει στον Βόλο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη ζωή ενός παιδιού πρώτης γυμνασίου. Οι δυσκολίες και οι δισταγμοί των πρώτων ημερών θα διαδεχθούν η φιλία του με την Μελίσσα και την Έρση και η ένταξη του στην ευρύτερη συντροφιά των συμμαθητών, με την Αλκμήνη, τον Ηλία, τον Χρήστο, τον Νίκο, τον μικρό Παύλο.

    Το σπίτι κοντά στο οποίο παίζουν στην Παλαιά του Βόλου φημολογείται ότι είναι στοιχειωμένο. Η συντροφιά των παιδιών αποφασίζουν να μπουν μέσα θέλοντας να διαπιστώσουν αν πράγματι είναι έτσι τα πράγματα. Κι όλα ξεκινούν από ένα φωτογραφικό άλμπουμ που ξεδιπλώνει πτυχές της ζωής των ιδιοκτητών του σπιτιού μπροστά στα μάτια τους. Και το στοιχειωμένο σπίτι γίνεται η αφορμή, με τη βοήθεια της καινούριας καθηγήτριας του σχολείου, Αλίκης Αλυγιζάκη να σκαλίσουν την ιστορία όλης της πόλης τους.

    Η Αργυρώ Μουντάκη παίρνει ένα “στοιχειωμένο σπίτι” ως αφορμή και σύμβολο και δημιουργεί μια καλοδομημένη ιστορία μυστηρίου, ιστορικό και πολιτιστικό οδοιπορικό της πόλης του Βόλου. Από τις προσπάθειες των συμμαθητών, έρχονται στη γνώση τους (και τη δική μας) πολλά από τα ορόσημα του Βόλου, την στιγμή που η συγγραφέας καταφέρνει να συνθέσει μια αξιοπρόσεκτη πλοκή και εύρυθμη αφήγηση που μεταθέτει διαρκώς το ενδιαφέρον λίγο παρακάτω, κρατώντας τον μικρό και μεγαλύτερο αναγνώστη μέσα στην ουσία και το πνεύμα της ιστορίας.

    Νομίζω ότι κάθε αναγνώστης θα διστάσει να αφήσει, ακόμα κι αν πρόκειται για τοπική ιστορία, τις πτυχές για το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, για τους πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας, για τους Εβραίους της Κατοχής, για τον Σπίρερ, για τον ντε Κίρικο για τα κορίτσια των χωριών του Πηλίου που δούλευαν ως υπηρέτριες. Γιατί τελικά τίποτα δεν είναι τοπικό όταν δεν το συναντάς σε μία μόνο περιοχή: πρόσφυγες, Κατοχή, εργοστάσια, Εβραίοι.

    Από την ενδιαφέρουσα σειρά Λογοτεχνικές Εξερευνήσεις. Εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το στοιχειωμένο σπίτι
    Συγγραφέας: Αργυρώ Μουντάκη
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2017
    Σελίδες: 144
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-0828-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular