More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕποχέςΧειμώναςΤο τραγούδι του χειμώνα: δραστηριότητες

    Το τραγούδι του χειμώνα: δραστηριότητες

    Το τραγούδι του χειμώνα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες στην τάξη. Να μερικές:

    Η ορχήστρα
    εκείνη τη μέρα ήμασταν 20. Έτσι χωριστήκαμε (στη σειρά που καθόμασταν στην παρεούλα) σε 5 ομάδες των τεσσάρων.
    Κάθε μέλος κάθε ορχήστρας είχε να τραγουδήσει ακριβώς στη σειρά του κάτι συγκεκριμένο. Ας δούμε για παράδειγμα την πρώτη ορχήστρα:

    Παιδί 1: Α
    Παιδί 2: α
    Παιδί 3: α
    Παιδί 4: αρχίζει παγωνιά
    Παιδί 1: πάει ο ήλιος έχει φύγει
    Παιδί 2: και το κρύο μας τυλίγει
    Παιδί 3: Α, α, α
    Παιδί 4: αρχίζει παγωνιά!

    Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τραγούδησαν οι υπόλοιπες τέσσερις ορχήστρες τα άλλα τέσσερα τετράστιχα του τραγουδιού. Γέλιο ξεκαρδιστικό στην αρχή μέχρι να συγχρονιστούμε. Έπειτα βάζαμε τα δυνατά μας για να είναι η χορωδία μας η καλύτερη. Στο τέλος ένα υπέροχο αποτέλεσμα καθώς όλα τα παιδιά έβγαλαν τον καλύτερό τους εαυτό.
    Στο τέλος ψηφίσαμε κιόλας ποια χορωδία μας άρεσε περισσότερο. Τα παιδιά έχουν κριτήριο τελικά. Πολλές φορές καλύτερο από τους μεγάλους.

    fonienta8

    Κάθε στροφή και μια φωνή
    Έπεσαν μπροστά μας οι στίχοι του τραγουδιού. Σε κάθε στροφή κυκλώναμε μόνο την αντίστοιχη φωνή, π.χ. στην πρώτη στροφή μόνο τα “α”, στη δεύτερη τα “ε” και ούτω καθεξής. Δεν σταθήκαμε στο αν ξέχασαν κάποια (φυσικά και ξέχασαν και ευτυχώς που ξέχασαν γιατί αν δε συνέβαινε αυτό έπρεπε να ανησυχήσουμε) όσο στο να ασκηθούν στην αναγνώριση των γραμμάτων μέσα σε κείμενο. Εντάξει. Μπορούν να ξεχωρίζουν το α μέσα σε κείμενο. Όχι πως αν δεν μπορούσαν θα σήμαινε και τίποτε. Αλλά η πορεία προς την ανάγνωση και τη γραφή συνεχίζεται όμορφα και χαμογελαστά. Κι ο,τι θα κατακτηθεί αργότερα, στο δημοτικό, έχει τις πρώτες βασικές ψηφίδες του εδώ.

    Αντιστοίχιση παγίδα
    Καμιά 30αριά καρτέλες με γραμμένες λέξεις. Όχι όλες! Οι δέκα καρτέλες δεν γράφουν τίποτα. Αν σηκώσεις μια γραμμένη καρτέλα, βλέπεις από τι αρχίζει και την τοποθετείς κάτω από το αντίστοιχο γράμμα-γίγαντα (βλέπε φώτο). Αν όμως σηκώσεις κενή καρτέλα, τότε πρέπει και να γράψεις μια δική σου λέξη (όπως μπορούσαν έγραφαν τα παιδιά) και να την τοποθετήσεις.

    Κι αυτές είναι μερικές ιδέες από όσες μπορεί να μας γεννήσει το υπέροχο “Τραγούδι του χειμώνα”.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular