More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο χρυσαφένιο κουκούτσι, του Παναγιώτη Δημητρόπουλου (εικ.: Μαριάννα Φραγκούλη)

    Το χρυσαφένιο κουκούτσι, του Παναγιώτη Δημητρόπουλου (εικ.: Μαριάννα Φραγκούλη)

    “Κάπου, κάπως, κάποτε… σε κάποιο σπίτι περιτριγυρισμένο από έναν καταπράσινο κήπο με κάθε λογής μυρωδάτα φρούτα και λαχανικά, ζούσε ένα κοριτσάκι που αγαπούσε πολύ τα γλυκά”.
    Αυτό το κοριτσάκι σιχαινόταν τα φρούτα κι όχι μόνο τα φρούτα αλλά και τις λέξεις που άρχιζαν με αυτή τη συλλαβή φρουτοσαλάτες, φρουτοχυμούς, φρουτόκρεμες… Έτρωγε με λαιμαργία σοκολάτες, κρουασάν και καθετί γλυκό. Άδικα η μητέρα της προσπαθούσε να τρέφεται σωστά η κόρη της και χρησιμοποιούσε μαμαδίστικες συμβουλές για το πόσο βλαβερή είναι η ζάχαρη και αν θέλει να ψηλώσει, να έχει λαμπερό δέρμα αλλά και αντοχή για παιχνίδι θα πρέπει να βάλει στην καθημερινή διατροφή της φρούτα και λαχανικά. Η Αγνή αρνούνταν με πείσμα να φάει φρούτα και έτρεχε στην κρυψώνα της, σ’ ένα ντουλάπι με γκοφρέτες, μαρμελάδες, κρουασάν, τα καταβρόχθιζε με μανία ώσπου την έπιανε πόνος στην κοιλιά της.

    Όσο κι αν της μιλούσαν για τα οφέλη των φρούτων στη υγιεινή διατροφή, όσες τιμωρίες κι αν την έβαζαν, τι κι αν την πήγαν στον γιατρό, τον κύριο Γιατροσόφη, ούτε μπουκιά δεν κατέβαζε. Αντίθετα έπεφτε με τα μούτρα στα γλυκά. Τα χρόνια πέρασαν και η Αγνή έφτασε σε σημείο να αρρωστήσει σοβαρά εξαιτίας της κακής διατροφής και να μπει στο νοσοκομείο.
    Τα φρούτα συγκάλεσαν μεγάλο συμβούλιο, είχαν θυμώσει με τις παραξενιές της μικρής Αγνής. Μια λύση υπάρχει και δεν είναι άλλη από τον αγαπημένο παππού της Αγνής που ζει στο χωριό και ασχολείται με τα δέντρα και τα λαχανικά του κήπου. Όταν η Αγνή ήταν μικρή και πήγαινε στο χωριό, ο παππούς  της μάθαινε πως να φυτεύει και να φροντίζει τα φυτά και περνούσαν ώρες μαζί στον κήπο. Ο παππούς δεν της χαλούσε ποτέ χατίρι και της έλεγε τις καλύτερες ιστορίες του κόσμου.

    Έτσι τα φρούτα αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ή πιο συγκεκριμένα στα κοτσάνια τους και να του γράψουν ένα γράμμα για να τον ενημερώσουν για τα νάζια της μικρής Αγνής και την άρνησή της να δοκιμάσει φρούτα και λαχανικά. Η επίσκεψη του παππού θα κάνει την Αγνή να δει διαφορετικά τους πολύτιμους καρπούς και να εκτιμήσει την διατροφική τους αξία. Μια ιστορία για καρπούς που έχουν χρυσαφένια κουκούτσια και το μυστικό που κρύβουν θα αποτελέσει αφορμή για να πάρει η Αγνή τη μεγάλη απόφαση. Την επόμενη μέρα ανακοινώνει στη μαμά της ότι θα περάσει το καλοκαίρι στο χωριό.
    Άραγε ο παππούς της Αγνής θα καταφέρει να την πείσει ν’ αλλάξει διατροφή και να κατανοήσει τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής;

    Μια απίστευτη περιπέτεια ξεκινά και η Αγνή σταδιακά θα συνειδητοποιήσει πόσο λάθος έκανε να τρώει συνέχεια γλυκά. Ένα διδακτικό παραμύθι με αρκετή δόση χιούμορ, που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής αλλά και  σωστής διατροφής. Αξία ανεκτίμητη η σχέση παππού εγγονής και το δέσιμο ανάμεσα τους, ακόμη κι όταν ο παππούς δεν θα είναι μαζί της. Τονίζεται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και σίγουρα αποτελούν πρότυπο προς μίμηση. Η ιστορία προβάλλει έντονα την αγάπη του ανθρώπου για τη φύση και το περιβάλλον αλλά τον καθοριστικό ρόλο της, στην αρμονία και στην  ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.

    Η όμορφη εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη ζωντανεύει τους ήρωες και αποτυπώνει στα πρόσωπά τους εκφράσεις και συναισθήματα. Η προοπτική του σκίτσου προσδίδει μια διαφορετική ματιά για τον αναγνώστη παρατηρητή με έμφαση στη λεπτομέρεια. Τα φρούτα αποκτούν ανθρώπινη έκφραση, άλλοτε ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες και άλλοτε στέκονται σαν παρατηρητές με ορθάνοιχτα τα μάτια πίσω από ένα παράθυρο.

    Στην εισαγωγή του βιβλίου υπάρχει μια σύντομη μελέτη για την παχυσαρκία από την κυρία Μαρία Ψωμά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιατρό-βιοπαθολόγο και συμπληρώνεται με συμβουλές διατροφής για παιδιά και γονείς από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Πωλίνα Γιαννιώτη. Το βιβλίο προτείνεται ανεπιφύλακτα για παιδιά που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή και κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το χρυσαφένιο κουκούτσι
    Συγγραφέας: Παναγιώτης Δημητρόπουλος
    Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017
    Επιμέλεια: Βασιλική Τσουρή
    DTP: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Ευτυχία Χρηστίδη
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-177-2
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular