More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό!, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη
    Φτιάχνει η Καίτη Παρασκευά

    Μια φορά κι έναν καιρό μπορεί παλιά, μπορεί και χτες το βυθό τον απειλούσε ένας αχινός που… δεν ήταν αχινός. Στην πραγματικότητα πολύ πρόσφατα έγινε αφού μιλάμε για το τελευταίο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με ήρωα τον γνωστό κι αγαπημένο Τριγωνοψαρούλη. Αυτή τη φορά την ηρεμία του βυθού απειλεί ο Άρης Ψαροφαγάκης, ο οποίος είχε βαλθεί να μετατρέψει τον βυθό σε ένα υποβρύχιο τσίρκο! Ο Τριγωνοψαρούλης φυσικά εμπόδισε τα σχέδιά του και χάρη σε ένα μαγικό μαργαριτάρι τον μεταμόρφωσε σε αχινό. Ο συγκεκριμένος αχινός όμως μην το ξεχνάμε ήταν πριν άνθρωπος και με την κακία του και την πονηριά του θα προσπαθήσει μέσω ενός δημοφιλούς παιχνιδιού να σπείρει τη διχόνοια στην ψαροκοινωνία. Μαθαίνει στα ψάρια να παίζουν ψαρόσφαιρο, ένα παιχνίδι σαν το ανθρώπινο ποδόσφαιρο. Μέσω του παιχνιδιού κατορθώνει να πείσει τρεις φορές τον Τριγωνοψαρούλη να διώξει φίλους του από την ομάδα, με το πρόσχημα ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Μόνο τα αληθινά ψάρια με το “σωστό” ψαρίσιο σχήμα και το “σωστό” ψαρίσιο ασημί ή χρυσό χρώμα μπορούν να ανήκουν στην ομάδα. Μα ο Τριγωνοψαρούλης κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται ΠΟΤΕ αχινό, καλεί πίσω τους φίλους του και προκαλεί τον αχινό σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα εντός έδρας. Ο Αγώνας λήγει με το τρομερό σουτ του Καρχαρία που στέλνει τον αχινό πίσω στη στεριά. Τα ψάρια ενωμένα κι αγαπημένα πια αποφασίζουν να ονομάσουν το στάδιο του αγώνα Στάδιο ίσων δικαιωμάτων στο παιχνίδι, στην παρέα, στη ζωή!
    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος με το καινούριο αυτό βιβλίο του που έγραψε με αφορμή την ενασχόληση του γιου του με το ποδόσφαιρο, κατορθώνει να βάλει γκολ στον ρατσισμό και στις διακρίσεις.
    Το λόγο τον εξηγεί ο ίδιος στην συνέντευξη μας: “στο παιχνίδι χωράμε όλοι. Γιατί κανείς από εκεί πρέπει να ξεκινήσει, αν θέλει μια κοινωνία αύριο που να τους περιλαμβάνει όλους, πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα στα Νηπιαγωγεία να τους πείσουμε ότι στο παιχνίδι πρέπει να παίζουμε όλοι. Δεν ωφελεί να το θυμηθούμε στο Λύκειο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι ο εαυτός του, να είναι στο παιχνίδι, να είναι στην παρέα, δεν περισσεύει κανείς”.

    Δείτε και το video  όπου ο ίδιος ο συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο καθώς και το πρόγραμμα αντιρατσιστικής Αγωγής που σκοπεύει να ξεκινήσει.

    Το κείμενο πλαισιώνεται όμορφα από τις ζωντανές γεμάτες κίνηση και χρώματα εικόνες της Λήδας Βαρβαρούση. Καταπληκτική η απόδοση του κακού Άρη Ψαροφαγάκη και ως ανθρώπινου όντος και ως μεταμορφωμένου αχινού στην πρώτη σελίδα του βιβλίου!

    Ελνιπλεξική Αξιοποίηση:

    Ψαρόσφαιρο παίζεις;
    Όταν ρώτησα τα παιδιά τι θα ήθελαν να κάνουμε μετά την ανάγνωση του βιβλίου, μου ζήτησαν δύο πράγματα: πρώτα να πάρουν πινέλα και να ζωγραφίσουν την ιστορία και μετά… να παίξουν ψαρόσφαιρο!

    Τριγωνική Ψαροκατασκευή
    Με δυο τρίγωνα μπορώ να φτιάξω Tριγωνοψαρούλη στο λεπτό,
    όσο για τον αχινό… πρέπει να το ξανασκεφτώ!

    Υλικά:
    Αφρολέξ
    Τέμπερα κίτρινη
    2 ματάκια.

    Κατασκευή:
    Κόβουμε ένα κομμάτι τετράγωνο αφρολέξ το διπλώνουμε και φτιάχνουμε ένα τρίγωνο.
    Κόβουμε ένα μικρότερο κομμάτι και φτιάχνουμε την ουρά του.
    Ένα κομμάτι στρογγυλό αφρολέξ για το μάτι.
    Βάφουμε με τέμπερα τον Τριγωνοψαρούλη μας και είναι έτοιμος.

    Μια εύκολη και εύχρηστη κούκλα για την τάξη που θα υπερασπίζεται
    την αποδοχή, την αγάπη και την ισότιμη συμμετοχή στο παιχνίδι και στη ζωή!

    psarosfairo

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
    Εκδόσεις: Πατάκης, 2013
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 21 Χ 23
    ISBN: 978-960-16-5058-6

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular