More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤόνοι, τόνοι και Τόνι, του Πάνου Χριστοδούλου

    Τόνοι, τόνοι και Τόνι, του Πάνου Χριστοδούλου

     

    Ο Τόνι μπορεί να είναι πολύ καλός στο να φτιάχνει ιστορίες, όμως δεν έχει ιδέα από τόνους και αυτή του η αδυναμία, εξοργίζει το δάσκαλο του. Φυσικά όχι τους τόνους, τα ψάρια που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας, αλλά τους άλλους τόνους, τα μικρά σημαδάκια που βάζουμε πάνω από τις λέξεις. Μια φορά, οι φωνές του δάσκαλου, ήταν τόσο δυνατές που έφτασαν ως τη θάλασσα και οι τόνοι, τα ψάρια δηλαδή βγήκαν από τη θάλασσα και όπως ήταν φυσικό έχασαν τον προσανατολισμό τους και άρχισαν να προσγειώνονται στην τάξη από το παράθυρο, πάνω στις λέξεις που ήταν γραμμένες στον πίνακα.
    Περίεργα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν, ο καλός απέκτησε έναν κάλο και ο γερός έγινε γέρος και ο πιο μεγάλος τόνος έπεσε πάνω σ΄ένα φιλάκι κι έγινε φυλακή. Ποιος θα καταφέρει να μαζέψει τους τόνους και να τους στείλει πίσω; Μήπως ο Τόνι πρέπει να μάθει να βάζει τόνους πάνω στις λέξεις και οι λέξεις να αποκτήσουν επιτέλους νόημα μέσα στις ιστορίες που φτιάχνει;

    Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι τόνοι; Ο συγγραφέας Πάνος Χριστοδούλου, δημιουργεί μια πρωτότυπη ιστορία και κάνει λογοπαίγνιο με τους τόνους, ως σημείο στίξης και τους  άλλους τόνους τα ψάρια. Οι τόνοι μπερδεύονται και τότε γίνονται πράγματα τρελά! Η ιστορία του Τόνι γίνεται αφορμή για ένα απολαυστικό μάθημα σωστού τονισμού, που τα παιδιά θα απολαύσουν με αρκετή δόση χιούμορ και μπερδέματα. Όσο για τους τόνους, τα ψάρια που προσγειώνονται κατά λάθος στις λέξεις,  μας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι αν δεν κάνεις λάθος, δεν πρόκειται να μάθεις να τονίζεις σωστά.

    Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου προσφέρεται για μια δεύτερη ανάγνωση του κειμένου, καθώς σε καλεί να αποκρυπτογραφήσεις κρυμμένες λέξεις  και την μουσικότητα των λέξεων. Ο τονισμός των λέξεων στην ιστορία του Τόνι, δίνει διαφορετικό νόημα κάθε φορά και προκύπτουν ευτράπελα. Οι τόνοι, τα ψάρια μοιάζουν να ξεπετάγονται σε κάθε σελίδα και να τους παρασύρουν τα κύματα σ΄έναν καταιγισμό λέξεων, ώσπου να καταλήξουν στη θάλασσα.

    Η ιστορία του Τόνι μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να παίξετε παιχνίδια τονισμού μέσα στην τάξη. Μπορείτε να τυπώσετε τις λέξεις της ιστορίας του Τόνι, με την προϋπόθεση να «ξεχάσετε» να βάλετε τόνους. Ύστερα να κόψετε και να πλαστικοποιήσετε τις λέξεις και να βάλετε ένα συνδετήρα σε κάθε λέξη και να τις τοποθετήσετε σ’ ένα γαλάζιο πανί μαζί με τόνους, ψάρια. Στη συνέχεια θα χρειαστείτε ένα μικρό καλάμι με πετονιά και ένα μαγνήτη στην άκρη. Τα παιδιά καλούνται να ψαρέψουν μια λέξη και να βάλουν σωστά τον τόνο. Προσοχή μην ψαρέψουν τους τόνους, τα ψάρια  γιατί τότε χάνουν τη σειρά τους.
    Σε μια δεύτερη φάση του παιχνιδιού τα παιδιά μπορούν αν φτιάξουν μια καινούργια αστεία ιστορία από την αρχή με τις λέξεις που θα ψαρέψουν. Μπορείτε να βάλετε από τρεις μέχρι πέντε λέξεις ανάλογα την ηλικιακή ομάδα.

    Το βιβλίο Τόνοι, τόνοι και Τόνι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και προτείνεται για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας. Ένα διασκεδαστικό ταξίδι στον τονισμό με μια θαλασσοταραχή από λέξεις. Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τόνοι, τόνοι και τόνι
    Συγγραφέας: Πάνος Χριστοδούλου
    Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
    Διόρθωση τυπογρ. δοκ.: Θοδωρής Τσώλης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017
    Μακέτα εξώφυλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 20
    ISBN: 978-618-03-1050-4
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular