More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕποχικάΧριστούγενναΦον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη, του Κυριάκου Χαρίτου (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη, του Κυριάκου Χαρίτου (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    fonkourampies_cover

    Χριστούγεννα ξανά και στα…γλυκοστρατόπεδα επικρατεί αναβρασμός! Καμία σχέση με το εορταστικό πνεύμα αγάπης που βλέπεις έξω παντού. Πολεμικές ετοιμασίες, στρατιωτικά γυμνά΄σια και ο πόλεμος των χριστουγεννιάτικων γλυκών είναι έτοιμος να ξεσπάσει.

    Από τη μια ο Φον Κουραμπιές και οι στρατιώτες του (κουραμπιέδες), από την άλλη ο Κόμης Μελομακαρόνης και οι δικοί του (μελομακάρονα).

    “Μαζέψτε τα σιρόπια σας γιατί θα φάτε τούμπες
    μπροστά σας είναι σίδερο, ταρτάκια και τουλούμπες”, ο ένας.

    “Κουραμπιέ, κουραμπιέ θα σε κάνουμε  πουρέ
    κοίτα μη σε πιάσει η πάχνη και σου φύγει όλη η άχνη”, ο άλλος.

    Κι από τις φραστικές προκλήσεις και τις ετοιμασίες, έφτασε η μεγάλη μέρα της σύγκρουσης. Μα μια ξαφνική, δυνατή χιονοθύελλα τους έκανε όλους να εξαφανιστούν μέσα στο χιόνι και να χαθούν μέσα στο μεγάλο δάσος. Ανήμποροι ο Φον Κουραμπιές και ο Κόμης Μελομακαρόνης, κήρυξαν για μια μέρα μόνο ανακωχή και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο δασος. Μέσα από διαδοχικές συναντήσεις με “ομορφες” υπάρξεις του δάσους (αστέρι, σκιουρος, αρκούδα, τριαντάφυλλα, τρυποκάρυδο, κηπουρό των ονείρων), θα καταφέρουν να σταθούν όρθιοι στο μεγάλο φως της ζωής. Μόνο που αυτές οι συναλλαγές, θα έχουν μεγάλο τίμημα για τους ίδιους. Θα χάσουν ο,τι πολυτιμότερο κουβαλούν πάνω τους και θα φτάσουν στο ζαχαροπλαστείο…σκέτα ζυμαράκια! Ο πόλεμος τους είχε γδύσει κυριολεκτικά. Η ψυχή και η σκέψη τους ήταν πιο γυμνές από ποτέ.

    Πολύ χιούμορ στην ιδιαιτέρως πρωτότυπη ιστορία του Κυριάκου Χαρίτου. Τα Χριστούγεννα μέσα από το βλέμμα και την αντιπαράθεση των χριστουγεννιάτικων γλυκών και η σταδιακή εξασθένηση της μεταξύ τους φαγωμάρας μέσα από τις αλεπάλληλλες απώλειες εκατέρωθεν. Παράλληλα, οι βασιλεύουσες πρώτες ύλες των γλυκών αναδεικνύονται μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας και τα δύο κορυφαία γλυκά της εορταστικής περιόδου, γίνονται κάτι παραπάνω από πρωταγωνιστές. Γίνονται σχεδόν συνταγή, έτοιμη για τα παιδικά χεράκια που μόλις ξεφύλλισαν το παραμύθι.

    Πολύ δυνατή για ακόμα μία φορά η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη που τιμήθηκε γι’ αυτήν της τη δουλειά με το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2010. Ιδιαιτέρως αντισυμβατική η προσέγγιση και αποτύπωση όλων των μορφών του βιβλίου και ασύγκριτη η απόδοση των χειμωνιάτικων τριαντάφυλλων που γοητεύουν.

    Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με αφήγηση και έξι πρωτότυπα τραγούδια σε μουσική και ενορχήστρωση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους του συγγραφέα. Στο τραγούδι οι Γιάννης Καραλάκος και Βάσω Ζαγόρη και φιλική συμμετοχή του Γιώργου Μπαγιώκη. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Βραβείο Εικονογράφησης Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2010

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη
    Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2015
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-501-039-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular