More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΧριστούγεννα στην πολιτεία των παιδιών - Τα φυλλαράκια της Τέχνης

    Χριστούγεννα στην πολιτεία των παιδιών – Τα φυλλαράκια της Τέχνης

    Τα φυλλαράκια ανυπομονούν για τα Χριστούγεννα και έχουν ξεκινήσει τις ετοιμασίες. Όμως αναρωτιούνται πως ο Άι Βασίλης θα καταφέρει να μοιράσει τα δώρα σε μια πόλη τόσο γκρίζα από το καυσαέριο, που τα κτίρια είναι πανύψηλα και στιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σπίτια μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, χωρίς χρώμα. Ο Άρτσι Μπούρτσι εξομολογείται στα παιδιά ότι κάποτε, είχε δει έναν πίνακα του Πάουλ Κλέε με τίτλο " Κάστρο και ήλιος" με πολλά σχήματα και χρώματα και πραγματικά του άρεσε πολύ. Τα παιδιά έτρεξαν στη σοφίτα και ανακάλυψαν τον ένα και μοναδικό πίνακα. Πράγματι ήταν ένας πίνακας πολλά χρώματα και σχήματα, ακριβώς όπως είχαν φανταστεί τα παιδιά την πόλη τους. Αμέσως θέλησαν να ζωγραφίσουν την πολύχρωμη πολιτεία και να ζητήσουν από τον Άι Βασίλη να στείλει τα ξωτικά και να βάλουν χρώμα παντού και όλα να γίνουν πολύχρωμα γιορτινά. Η αγάπη και η χαρά να φωλιάσει στην καρδιά των ανθρώπων και να όλοι να είναι αγαπημένοι. Τα φιλαράκια αναλαμβάνουν δράση και γίνονται βοηθοί του Άι Βασίλη σχεδιάζουν με τα μολύβια τους μαι πολιτεία με πολλά σπίτια το ένα πάνω στο άλλο και κάθε σπίτι διαφορετικό χρώμα. Έπειτα παίρνουν τα πινέλα τους και ξεκινούν να φτιάξουν την πιο όμορφη πολιτεία. Το αποτέλεσμα μάγεψε το Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι και δεν πίστευε στα μάτια του. Μήπως τον άγγιξε η μαγεία των Χριστουγέννων;

    Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα
    Τα παιδιά αναγνωρίζουν τον πίνακα του Πωλ Κλέε "Κάστρο και ήλιος" και αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν σχήματα και χρώματα για να φτιάξουν την δική τους πολιτεία. Η ιδέα των παιδιών είναι να φτιάξουν την πολύχρωμη πολιτεία την ημέρα και την νύχτα και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Λόγω Χριστουγέννων θέλησαν να προσθέσουν στο τέλος χρυσόσκονη για τη λάμψη του ήλιου την ημέρα και ασημοσκονη για  το φεγγάρι τη νύχτα.

    Ο πίνακας γίνεται αφορμή για τη δημιουργία ενός παραμυθιού με θέμα " Χριστούγεννα σην πολιτεία των παιδιών ". Παράξενα πράγματα συμβαίνουν την Παραμονή των Χριστουγέννων και ξαφνικά ξημερώνει και όλα είναι πολύχρωμα. Οι άνθρωποι στο δρόμο περπατούν και απορούν τι να συνέβη μέσα σε μια νύχτα και όλα άλλαξαν. Συζητούν μεταξύ τους και ανακαλύπτουν ότι δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλο. Είχαν γίνει ξένοι στην ίδια πόλη και σκυθρωποί και μουτρωμένοι. Ξαφνικά όλα άλλαξαν… Μπορείτε να μαντέψετε το τέλος της ιστορίας;

    Τα παιιδιά αποφασίζουν να φτιάξουν την σχηματούπολη σε κολάζ. Κόβουν σχήματα από χαρτί γλασσέ και τα κολλάνε στη σειρά το ένα πάνω στο άλλο. Η πολύχρωμη πολιτεία είναι έτομη και αν σχεδιάσουμε τα σχήματα επί δύο φορές μπορεί να γίνει ταύτιση των σχημάτων και των χρωμάτων και κάθε παιδί να ξαναφτιάξει το δικό του σπίτι.

    Τα παιδιά αποφάσισαν να διακοσμήσουν την κάρτα τους με το δικό τους πολύχρωμο σπίτι και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, να γράψουν τις ευχές τους και να τη χαρίσουν σ' ένα αγαπημένο πρόσωπο. Πολλές ευχές από τα φιλαράκια της Τέχνης για καλά Χριστούγεννα!

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular