"60 Σύγχρονα Παιχνιδοτράγουδα", 60+ ιδέες για καλοκαιρινή γιορτή

05/05/2015 16:00:00

 • Τα “60 Σύγχρονα Παιχνιδοτράγουδα” του Μανόλη Φιλιππάκη αποτελούν μία συλλογή πρωτότυπων παιδικών τραγουδιών που έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα, με κοινό χαρακτηριστικό τη δράση και τη βιωματική συμμετοχή όλων των μελών μιας ομάδας. Εργαλεία τους τέσσερις διαφορετικές μορφές τέχνης, το θέατρο, η κίνηση ,η μουσική και τα εικαστικά, που με την αξιοποίησή τους μπορούν να οδηγήσουν κάθε ένα από αυτά, σε μια σύντομη θεατρική παράσταση. Πολλές οι ιδέες, πολλά διαφορετικά και ποικίλα τα θέματα τους που γίνονται παιχνίδι, μοιράζουν χαρά αλλά αποτελούν και όχημα προς τη γνώση, την έκφραση, τη δημιουργία! Η σειρά αποτελείται από 2 βιβλία που περιέχουν τους στίχους αλλά και πολλές ιδέες για αξιοποίηση στην τάξη, και 7 CD καθώς και 1 DVD με οπτικοποιημένα παραδείγματα εφαρμογής τους στην πράξη.

  60_paixnidotragouda_feat

  Ο Λίνος Κόκοτος, έχει χαρίσει την μουσική του σε ορισμένα από αυτά. Ο ίδιος αναφέρει σε σημείωμά του “…όταν  κάποια επιλεγμένα Παιχνιδοτράγουδα τα έντυσα με δικές μου μελωδικές συνθέσεις, ξανάγινα κι εγώ “Μικρό παιδί” που πήγαινα σχολείο και φαντάστηκα τη χαρά που θα πλημμύριζε η ψυχή μου στα πρώτα μου παιδικά χρόνια, αν βίωνα τέτοιες δημιουργικές δράσεις!”

  Προσφέρονται για κλείσιμο χρονιάς και μπορούν, αφού απασχολήσουν την τάξη μας για ένα διάστημα, να οδηγήσουν σε μία καλοκαιρινή γιορτή που δεν απαιτεί πρόβες αλλά αποτελεί ουσιαστικά παρουσίαση όσων δουλέψαμε στην τάξη. Ευχάριστα και δημιουργικά! Ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει αυτά που επιθυμεί να παρουσιάσει, δραματοποιώντας τα ή χορεύοντάς τα ακολουθώντας απλά το στίχο. Η επιλογή δικιά μας! Το αποτέλεσμα μοναδικό!

  Αναφέρουμε ενδεικτικά δύο στροφές ενός παιχνιδοτράγουδου, άκρως καλοκαιρινού, που περιέχει δράση και όμορφες εικόνες τις οποίες συνοδεύει η μουσική του Λίνου Κόκοτου.

  Καλοκαιρινές Εξερευνήσεις
  (Στίχοι: Μανόλης Φιλιππάκης, Μουσική: Λίνος Κόκοτος)

  Πέντε φίλοι αγαπημένοι,
  γελαστοί και αντρειωμένοι,
  ρίχνουν μακρινή βουτιά,
  κολυμπάνε στα βαθιά.

  Δίπλα τους μικρές γαρίδες,
  αστακοί και πεταλίδες,
  ροζ κοράλλια αστραφτερά
  και δυο ψάρια με φτερά.

 • Φωτεινή Βαρδάκα
  #

  Είμαι η Φωτεινή, νηπιαγωγός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα «Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση», μα πάντα παραμένω παιδί. Και σαν παιδί εύκολα γελάω, αγαπάω, ερωτεύομαι, ενθουσιάζομαι, καμιά φορά θυμώνω. Και παίζω, παίζω πολύ. Στο χώρο που δουλεύω, στο σπίτι, με κάθε αφορμή. Όνειρό μου είναι, μια μέρα, το πάθος μου για το παιχνίδι να το διαδώσω παντού, να στήσω ομάδες ενηλίκων όπου θα μοιραζόμαστε τη χαρά του παιχνιδιού, τη χαρά του μαζί! Γιατί το μαζί είναι τρόπος ζωής, είναι ιδέα που μόνο όμορφα πράγματα μπορεί να γεννήσει. Όπως το elniplex, μια ιδέα που «μαζί» την κάναμε πράξη! Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ, και μοιράζομαι μαζί σας (να το πάλι το μαζί) μερικές από τις εμπειρίες μου.

  Επικοινωνία: foteini@elniplex.com