More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςBubble Wrap: ένα θαυματουργό υλικό για κατασκευές

    Bubble Wrap: ένα θαυματουργό υλικό για κατασκευές

    Ένα από τα πιο ιδιαίτερα υλικά, χρήσιμο για δεκάδες χειρονακτικές δημιουργίες, πρωτότυπες και εντυπωσιακές. Κι όμως το γνωρίζουν όλοι. Πρόκειται για τις περίφημες φυσαλίδες που πολλοί λατρεύουν να σπάνε θεωρώντας τις το απόλυτο αγχολυτικό και άλλοι τόσοι λατρεύουν…να μισούν ως τον πλέον εκνευριστικό ήχο. Κι άμα πέσουν στα χέρια παιδιών και ανακαλύψουν τη χρήση τους, τότε τη βάψατε. Θα σπάνε και στον ύπνο τους!
    Αυτές οι φυσαλίδες λέγονται διεθνώς Bubble Wrap. Στα ελληνικά θα τις μεταφράζαμε ως «φυσαλίδες συσκευασίας».
    Το Bubble wrap είναι ένα εύκαμπτο διαφανές πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως για τη συσκευασία εύθραυστων αντικειμένων ή ως περιτύλιγμα σε μετακομίσεις, ηλεκτρικές συσκευές κτλ.
    Μια επιφάνεια αυτού του διαφανούς πλαστικού πλαισιώνεται από πολύ κοντινά σε απόσταση προεξέχοντα ημισφαίρια γεμάτα αέρα (φυσαλίδες). Αυτές οι φυσαλίδες και ο αέρας που περιέχουν απορροφούν τους κραδασμούς στις μετακινήσεις ή καταπονήσεις των αντικειμένων που προστατεύουν. Και τα καταφέρνουν μια χαρά όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι.
    Ας δούμε όμως πως γεννήθηκαν. Είμαστε στα 1957. Ο Alfred Fielding και ο Marc Chavannes, εφευρέτες, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη ταπετσαρία από πλαστικό. Απέτυχαν. Μέσα στην αποτυχία τους όμως, παρατήρησαν ότι το υλικό που ανακάλυψαν ήταν μια χαρά ως υλικό προστασίας πακέτων.

    Οι φυσαλίδες συσκευασίας από τότε χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς. Διατίθενται σε πολλά μεγέθη αναλόγως του μεγέθους του αντικειμένου που θέλουμε να συσκευαστεί . Ευρεία είναι η χρήση τους σε φακέλους αλληλογραφίας προκειμένου να προστατευθεί κάποιο αντικείμενο από την ταλαιπωρία της ταχυδρομικής αποστολής.
    Μπορούν να προστατεύουν επίσης από βροχές και άλλα υγρά. Αλλά εμείς θα τις θυμόμαστε πάντα για τα χραπ-χρουπ που κάνουν όταν τις σπάμε τη μία πίσω από την άλλη.

    Το περικάλυμμα αυτό των φυσαλίδων φτιάχνεται συνήθως από πολυαιθυλένιο (LDPE). Οι φυσαλίδες τους μπορούν να διαμορφωθούν με διάφορους ευφάνταστους τρόπους όπως αυτός που εμπνεύστηκε η ιταλική εταιρία Torninova το 1997 δημιουργώντας φυσαλίδες σε σχήμα καρδιάς και διάφορα ευχάριστα χρώματα.

    Η τελευταία Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου γιορτάζεται στις Η.Π.Α ως ημέρα Bubble Wrap αφότου ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Ιντιάνα έλαβε ένα πακέτο από μικρόφωνα τυλιγμένα με Bublle Wrap τα οποία όταν ξεπακεταρίστηκαν άρχισαν να μεταδίδουν τον ήχο των φυσαλίδων τους καθώς έσπαγαν. Κι από δυνατότητες; Δείτε εδώ βίντεο

    Μια απλή αναζήτηση στο google θα σας πείσει για τις εκατοντάδες ιδέες που μπορεί να σας προσφέρει αυτή η τόση φτηνή πρώτη ύλη. Τοπία, φρούτα και λαχανικά (καλαμπόκι κ.α.), ζώα, ψάρια, πουλιά και έντομα, αποτυπώματα και κάθε είδους στάμπες, κυψέλη μελισσών, λουλούδια και τοπία. Ο,τιδήποτε έχει όγκο ή κάποιου είδους φολίδες αποτυπώνεται υπέροχα με τη χρήση του bubble wrap (όλες οι φώτο προέρχονται από δικτυακούς τόπους κατά την αναζήτηση στο google). 

    bubble1

    bubble2

    bubble3

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular