More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνO Κουρσάρος της Πρώτης, του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

    O Κουρσάρος της Πρώτης, του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

    o_koursaros_ths_proths_cover

    “Από μικρό παιδί, κάθε φορά που παρατηρούσα τη νήσο Πρώτη από τα γύρω υψώματα της περιοχής, εκείνη έμοιαζε στα μάτια μου με τεράστιο κροκόδειλο”. Με αυτά τα λόγια μας περιγράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος από τα Φιλιατρά το μικρό νησί Πρώτη που βρίσκεται απέναντι από τη Μαραθόπολη του δήμου Τριφυλίας. Στα παιδικά του μάτια φαντάζει ένα νησί που κρύβει ένα μυστήριο και μια ακατανίκητη έλξη να το επισκεφτεί. Πάνω στα βράχια του νησιού, υπάρχουν τριάντα περίπου επιγραφές με ευχές για καλό ταξίδι, προφανώς από τους ναυτικούς. Οι κάτοικοι των περιοχών απέναντι από το νησί είχαν πλάσει μύθους για κρυμμένους θησαυρούς και πειρατές.

    Η ιστορία ξεκινά όταν δύο έφηβοι, ο Τηλέμαχος και η Ελένη, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι από την Αθήνα στο χωριό της Ελένης με σκοπό να νικήσουν τους φόβους τους και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στην προσπάθεια αναζήτησης της ταυτότητας τους.
    Δύο παιδιά πολύ διαφορετικά στο χαρακτήρα, όμως έχουν αποφασίσει να γίνουν συνοδοιπόροι σ’ αυτό το δύσκολο ταξίδι και να έρθουν αντιμέτωπα με τους φόβους τους. Ο Τηλέμαχος καταγόταν από εύπορη οικογένεια, ήταν άριστος μαθητής και πολύ καλός αθλητής και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσα στην τάξη. Ένα παιδί με ευγένεια και τρόπους που ξεχώριζε και έκανε τους γονείς και τους δασκάλους του περήφανους. Όμως μια αδιόρατη θλίψη ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του και κανείς δεν είχε δει ποτέ το χαμόγελό του. Η μεγάλη του αγάπη να μελέτα μεγάλους θαλασσοπόρους και να ονειρεύεται ταξίδια και περιπέτειες στη θάλασσα. Έτσι πήρε την απόφαση να μάθει ιστιοσανίδα με τον κρυφό πόθο να κάνει κάποτε ταξίδια σε άγνωστους τόπους μακρινούς.

    Η Ελένη ήταν συμμαθήτρια του Τηλέμαχου και κρυφά ερωτευμένη μαζί του, όμως μια άλλη μορφή είχε κυριεύσει την ψυχή και το μυαλό του. Η μορφή αυτή ερχόταν στα όνειρα του αλλά και στο ξύπνιο του και τον καλούσε να την ακολουθήσει. Η Ελένη καταγόταν από φτωχή οικογένεια όμως με ευγενικά αισθήματα και ενσυναίσθηση για τους άλλους δε δίστασε να πλησιάσει τον Τηλέμαχο και να τον ρωτήσει γιατί είναι συνεχώς θλιμμένος αφού τίποτα δεν του λείπει. Η Ελένη εκμυστηρεύεται στον Τηλέμαχο την αδυναμία της να κοκκινίζει κάθε φορά που τον βλέπει γιατί ντρέπεται τόσο πολύ. Τα δύο παιδιά ξεκινούν ένα ταξίδι στη Μαραθόπολη, τόπο καταγωγής της Ελένης, που περνούσε τα καλοκαίρια μαζί με τους γονείς της και τον αγαπημένο της παππού. Μέσα στο χειμώνα, με αφορμή τα γενέθλια της Ελένης, θα δραπετεύσουν από όλους και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το άγνωστο. Στόχος να ξεπεράσει τους φόβους του και να συναντήσει την μορφή που τόσο τον είχε μαγνητίσει. Εκεί θα συναντήσει το φάντασμα του κουρσάρου της Πρώτης, Μπαρμπαρόσα.

    “Ο κουρσάρος της Πρώτης” του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου έρχεται μετά την επιτυχία που σημείωσε το προηγούμενο βιβλίο του, “Το ταξίδι του Φερεϋντούν”, το οποίο ήταν φέτος υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε εφήβους αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες ως μια αέναη αναζήτηση του ανθρώπου για εξχινίαση της ταυτότητας του και επίτευξη των στόχων του. Με γλαφυρή αφήγηση που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ο συγγραφέας καταφέρνει να ενώσει το χθες με το σήμερα. Με αγάπη για την ιστορία και την παράδοση παραθέτει ιστορικά στοιχεία και λεπτομέρειες που φωτίζουν το κοινωνικοπολιτισμικό επίπεδο των ανθρώπων της περιοχής. Με σεβασμό σε μύθους και δοξασίες για κουρσάρους πειρατές χρησιμοποιεί το στοιχείο του θησαυρού για να τονίσει ότι ο θησαυρός βρίσκεται μέσα μας. Στο βιβλίο δίνεται έμφαση στο ταξίδι και στην αναζήτηση της αλήθειας που πολλές φορές είναι καλά κρυμμένη σε απλά καθημερινά πράγματα.

    Το όνομα «Πρώτη» λέγεται ότι προέρχεται από τον θεό της θάλασσας Πρωτέα, γιό του Ποσειδώνα. Η τοπική παράδοση θέλει το νησί ξακουστό καταφύγιο ναυτικών, πειρατών και κουρσάρων Σαρακηνών. Υπάρχουν πολλές εικασίες για το πως πήρε τ’ όνομα της η Πρώτη, όπως αυτή που αναφέρει ο ιστορικός Γεώργιος Παπανδρέου, πως πιθανόν να προέρχεται «διότι πρώτη οράται υπό των μακρόθεν προς την Πελοπόννησον πλεόντων, κατά άλλους δε διότι είναι πλωτή πέριξ, ως έχουσα πανταχόθεν βαθέα ύδατα, κατά διαλεκτικήν εναλλαγήν των συμφώνων λ και ρ». Ιστορικά η νήσος Πρώτη αναφέρεται στον Θουκιδίδη, καθώς εκεί κατέφυγε οτο 424 π.Χ ο αθηναϊκός στόλος, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή για μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και όσους βρεθούν σ’ εκείνα τα μέρη. Καλή ανάγνωση και ταξιδέψτε νοερά σε ένα νησί που πλανάται ο μύθος του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα, του κουρσάρου της Πρώτης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Κουρσάρος της Πρώτης
    Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2015
    Επιμέλεια κειμένου-διορθώσεις: Κατερίνα Λογοθέτη
    ISBN: 978-960-471-099-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular